סיור ברהט? העיר רהט? כן! נכון שבדרך כלל שומעים על העיר הבדואית רק בהקשרים שליליים, אבל זה לא אומר שלא קורים בה גם הרבה דברים חיוביים וטעימים. השבוע הצטרפתי לסיור אוכל ותרבות ברהט לרגל חודש הרמדאן, ביוזמת קסם המדבר – החוויה הבדואית בנגב. הסיור כלל היכרות עם תושבות המקום, הסברים על החיים בעיר והרבה מאוד אוכל וממתקים.
תחנה ראשונה: השוק של הרהט
את הסיור העבירה תושבת רהט, אלהאם אלכמלאת, אשר מלבד עיסוקיה בעולם התיירות היא גם מעבירה סדנאות תעסוקה לנשים הבדואיות ומובילה מאבקים לשיפור תנאי המחייה בעיר. הסיור עמה היה מרתק, בעיקר בגלל שהיא לא חסכה מהקהל את הדברים הקשים שקורים ברהט, אבל הקפידה להראות את נקודות האור ולהציג את רוחות השינוי, בדגש על הנשים הבדואיות שמתחילות לצאת לעצמאות כלכלית.
התחלנו את הסיור בשוק של רהט, אשר בימי הרמדאן נסגר לקראת ארבע חמש אחר הצהריים, אבל חנויות הממתקים שם נשארות פתוחות ועובדות במרץ על הכנת הממתקים לארוחת שבירת הצום. הממתק שמככב שם מככב הוא הקטאיף המצרי, עליו נרחיב עוד בהמשך.
תחנה שנייה: סיור ברהט החדשה
אחרי השוק עלינו לסיבוב באוטובוס בתוך העיר, שכלל הרבה הסברים של אלהאם על רהט הישנה מול החדשה ועל תהליכי העיור שהבדואים עוברים. ראינו את המסגד החדש בעיר (שנראה יותר דומה לדברים שראיתי בבאקו מאשר בארץ), דיברנו על ההשפעה המורכבת של מפעל סודה סטרים על רהט ועל הקשיים של הבדואים בתור פועלים וכן על העובדה שרהט קיבלה לראשונה תחנת אוטובוסים מסודרת רק ב-2009, אחרי מאבק ממושך.
תחנה שלישית: סדנת קאטאיף אצל ג'ולייט
ג'ולייט היא אישה בדואית בת 37, עם 7 ילדים ועסק פרטי לסדנאות בישול ואפייה של אוכל בדואי מסורתי. בביתה העצום יש חלל גדול לאירוח והיא לימדה אותנו להכין את הקטאיף, ממתק שהגיע במקור ממצרים ומשלב את כל הטוב של פחמימה, גבינה מתוקה ושמן עמוק. הכנת הקטאיף מתחילה מטיגון הבלילה כמו פנקייקים, ממשיכה במילוי של גבינה מתוקה ונגמרת בטיגון בשמן עמוק. המהדרין יוסיפו גם סירופ מתוק, אבקת קוקוס ופיסטוקים גרוסים. התוצאה: טעים!!!
חוץ מסדנאות בישול, היא גם מעבירה סיורים ברהט והייתה מהנשים הראשונות שפתחו את ביתן כעסק ציבורי, מה שעורר הרבה התנגדות בהתחלה והיום למזלנו עוד ועוד משפחות ובראשן נשים בוחרות בדרך הפרנסה הזו ויוצאות מהאבטלה.
תחנה אחרונה: ארוחת איפטאר וסדנת סבונים אצל ג'מאלת
התחנה האחרונה הייתה אצל ג'מאלת, אם לשמונה ילדים אשר התחילה לחפש אפיקי הכנסה נוספים בעקבות מחלה קשה ונדירה של בן הזקונים שלה. בגיל 28 היא התחילה לראשונה להכין סבונים ולמכור תכשירים טבעיים שהיא עושה בעצמה ולזה התווסף גם עסק לארוחות בדואיות בשולחן ענק, אותו מתפעלת כל המשפחה ביחד.
ניתן לעשות סיורים בתיאום בכל השבוע (מלבד ימי שישי), בעלות של מאה שקלים למשתתף.
להזמנת הסיור: חפשו בעמוד הפייסבוק של קסם במדבר
ליצירת קשר עם אלהאם, העמוד שלה בפייסבוק בלינק
לקביעת סדנאות בישול אצל ג'ולייט הקליקו
למרכז המבקרים של ג'מאלת הקליקו
מעניין ממש – נהדר שזכית להצצה לעולם המורכב והמעניין הזה. מרגיש לי שלא קל להיות שם אשה :/
לגמרי לא קל, אבל לפחוות יש קצת אופטימיות לשינוי 🙂
סיור מעורר השראה וחושים.
בטוחה שהנשי םשם עומדות בפני לא מעט אתגרים
היטבת לכתוב על הסיור מנקודת מבטך.
תודה רבה טלי
מאוד מעניין אותי להציץ פעם בנעשה ברהט. כרגע אני חווה אותה בזכותך. ההתפעלות שלי נתונה לנשים שהקימו עסק בביתן, תוך גידול ילדים רבים כל כך וסביבה שעוד לא יודעת איך לאכול את החידוש הזה. כל הכבוד להן.
פוסט נהדר, שמת לב להרבה פרטים בסיור.
נשים פורצות דרך בקהילה מאוד מאוד שמרנית, שלרוב מחביאה את הנשים מאחורי וילון.
החל מהמדריכה וכל הנשים שפגשנו, עוררו המון סקרנות ורצון לשבת לשמוע על החיים באמת, קיבלנו רק את הקצוות. גם הפגישה עם מוחמד, אומן הזכוכית, שעושה אומנות בניגוד לרוח החברה שבה הוא חיי היה מרתק.
כתבת יפה, וממש עשית לי חשק לחקור עוד.
תודה גלית, בהחלט היה סיור מעורר סקרנות