עין פרת הידוע מאוד גם בשמו הערבי ואדי קלט הוא אחד מטיולי המים המדבריים השווים ביותר שיש לישראל להציע, בטח אם כבר חרשתם על נחל דוד ונחל ערוגות. אפשרויות הטיול מגוונות מאוד ומשך הזמן שניתן להעביר כאן נע בין שעתיים ליום שלם. ניתן לבחור במסלול מעגלי או קווי או סתם לשבת פיקניק בין העצים תוך כדי שכשוך רגליים בנחל פרת. השילוב של הנוף המדברי עם צמחיית הנחל הירוקה ובעלי החיים סביבה הופכת את הביקור כאן לחוויה סופר מהנה, בטח בשבילי אחרי סגר הקורונה הממושך.
עין פרת היא שמורת טבע מוכרזת והכניסה אליה בתשלום. נכון לנובמבר 2020 ובשל הנחיות משרד הבריאות, הכניסה מחייבת רישום מראש באתר רשות הטבע והגנים וישנה הגבלה על כמות המבקרים.
טיול מעגלי או קווי
עד 8 קילומטר
1-6 שעות הליכה
מתאים למשפחות
נקודת ההתחלה - שמורת עין פרת
הכניסה לשמורה נמצאת בסמוך להתנחלות עלמון, כמה קילומטרים ממעלה אדומים. בוויז שימו "שמורת טבע עין פרת". אחרי השער של הכניסה לשמורה הכביש יורד ומתעקל למטה אל חניון רחב, מולו יש שולחנות פיקניק ונחל זורם שאפשר לשכשך בו רגליים ומכאן להתחיל לטייל.
מי שמתכנן לעשות מסלול קווי בין עין פרת לעין מבוע, צריך לשים את הרכב השני בחניון עין מבוע הנמצא במרחק קצר מהבריכה.
המסלולים של נחל פרת
אורכו של נחל פרת הוא 28 קילומטרים, ויש בו שלושה מקטעים לטיול. הקלאסי ביותר שעובר בשמורה הוא מעין פרת עד לעין מבוע, אורכו 7 קילומטרים. המקטע השני הוא מעין מבוע לעין קלט והמקטע השלישי מעין קלט עד למנזר סנט ג'ורג'. שני האחרונים מצריכים תיאום מראש עם כוחות הביטחון ועלולים להיות מסוכנים בשל קרבתם ליריחו ותקריות ירי בעבר, כך שלא מומלץ לעשות אותם לבד או בקבוצה לא מאורגנת.
אני עשיתי בסוף מאי את המסלול מעין פרת לתוך ואדי קלט אבל בשל זיהום נקודתי בעין מבוע בחרנו שלא להגיע ממש עד אליו ולשרוץ בבריכות הטבעיות במקום. אם יש לכם אפשרות שלא להגיע בסופי שבוע לכאן וכמובן להגיע בשעה מוקדמת – יהיה בוודאות יותר כיף. ממליצה להביא סנדלי שורש או נעליים שאפשר להרטיב במים, כי חלקים מהמסלול אפשר ללכת בתוך הנחל.
נקודות עניין בוואדי קלט עין פרת
בריכת תמר
במרחק של שלוש דקות הליכה מהחניון נמצאת בריכת תמר, בריכת קצינים עמוקה ומלאה במים מוקפת בעצי תאנה ושיזף. אני לא יודעת למה היא הייתה חסומה באותו יום לכניסה (שמתם לב שמאז הקורונה יש יותר הגבלות ופחות הסברים מדוע?) אבל למזלי הבריכות הטבעיות שהיו בהמשך פיצו על כך.
מנזר פארן
כ-700 מטר הליכה בשביל מסומן מהחניון במעלה ההר נמצא מנזר פארן, המנזר הנוצרי הראשון שהוקם במדבר יהודה בתקופה הביזנטית ונותר פעיל עד היום. את המנזר הקים הנזיר הטורקי חריטון (אודותיו פירטתי בטיול למערת חריטון) בשנת 330 אך המקום עבר ידיים ונהרס מספר פעמים במרוצת השנים. שימו לב שכדי להכנס צריך לתאם ביקור מראש, אך במילא בימי הקורונה המנזר נותר סגור. ממש מתחתיו נמצא עין פרת, המעיין הראשון של ואדי קלט.
אגב – מול המנזר תראו נוף נהדר וצוק עם אנשים מטפסים – שמורת עין פרת הפכה בשנים האחרונות למוקד טיפוס הרים פעיל ופופולארי. אני גם מצאתי כמה שפני סלע שמנמנים שהציצו על המתרחש בלי להתרשם במיוחד.
הגבים של ואדי קלט
מהחניון יוצא שביל המסומן באדום, מהר מאוד הוא יהפך לשביל כחול שיהיה צמוד לאורך כל הדרך לנחל. בחלק מהנחל אפשר ממש ללכת בתוך המים עם סנדלי שורש או להרטיב את הנעליים. די מהר פשוט החלפנו לבגדי ים ואחת לכמה זמן עצרנו לשכשך ולשחות. ככל שתתחילו לטייל בשעה יותר מוקדמת כך סביר שיהיו פחות אנשים ותוכלו לראות טוב יותר צפרדעים, סרטנים, שפיריריות והמוני דגים.
יש לי עוד המון רעיונות לטיולים קצרים וארוכים בארץ
טיול מעגלי ארבע שעות בגליל: סביב הר הלל ובית ג'אן
מסתבר שיש צבעי שלכת אדומים וצהובים של סתיו אמיתי גם אצלנו בישראל, פשוט צריך לדעת איפה לחפש! למסלול החמוד סביב הר הלל אני לרוב מגיעה אחרי פסח, כשיש כאן פריחה
אל ארץ הבולענים בים המלח: סיור בצבעים ונופים מטריפים
הערה חשובה: קיבלתי בינואר 2023 מכתב התרעה ממועצה אזורית מגילות ים המלח בו נאמר שהכניסה לאזור הבולענים אסורה בהחלט וכל פעילות שם מהווה סכנה לשלום הציבור. סיור אל הבולענים
סנפלינג במערת מלח: אקסטרים במערת הקולונל
על מערת הקולונל שמעתי בטיול הסנפלינג הכי אקסטרימי שעשיתי, בנחל רחף. שם סיפרו לי על מערת מלח חשוכה בדרום ים המלח שגולשים בתוכה 70 מטר ואז עוד מטיילים בפנים. קודם
נחל עמוד עליון עם טוויסט: כיף בקיץ וגם בחורף
נחל עמוד הוא אחד מהטיולים הכי מוכרים ואהובים בצפון ובשל אורכו הרב אפשר לעשות בו המון סוגי מסלולים באורכים משתנים, אם כי החלק העליון שלו הוא המטויל ביותר. אני תמיד
נחל עוג'ה: אירוסים, נופים מטריפים ונווה מדבר שווה בשומרון
נחל עוג'ה הוא אחד המסלולים המוכרים בשטחי השומרון, בעיקר בזכות מגלשת העוג'ה בסופו ונווה המדבר השווה של עין עוג'ה. בהיעדר אפשרויות חו"ל אמיתיות כיאה למרץ 2021, חציתי בפעם השלישית השנה