נחל עוג'ה הוא אחד המסלולים המוכרים בשטחי השומרון, בעיקר בזכות מגלשת העוג'ה בסופו ונווה המדבר השווה של עין עוג'ה. בהיעדר אפשרויות חו"ל אמיתיות כיאה למרץ 2021, חציתי בפעם השלישית השנה את המחסום בראש העין בטיול מאורגן למסלול שכבר רציתי לעשות המון זמן: העוג'ה.
מבחינת ניווט זה טיול קל יחסית ומסומן היטב כך שאפשר לעשות את הטיול הזה לבד אבל נדרשת הקפצת רכבים ורצוי לתאם עם הצבא ולהגיע עם מלווה בנשק. אני בחרתי באופציה הנוחה והאהובה: להצטרף כהרגלי לצוות של New age trekking בטיול מאורגן עם אוטובוס ומלווה חמוש.
לא רוצה לזרז אתכם או משהו, אבל עוד שבועיים שלושה כבר הכל יהיה פה יבש וצהוב, עכשיו זה הזמן לצאת לטייל באזור הירוק והמרשים הזה, שתמיד ריק ממטיילים ולא עמוס בכלל.
טיול קווי
11 קילומטר
6 שעות הליכה
מטיבי לכת
טיולים נוספים בשטחי יהודה ושומרון שכתבתי עליהם
תחילת מסלול נחל עוג'ה
את הטיול התחלנו בקרבת ההתנחלות כוכב השחר, אחרי שנכנסנו דרך המחסום בראש העין לכיוון צומת תפוח והדרמנו בכביש 458 המכונה גם ציר אלון. החלק הראשון של המסלול עובר כמה דקות בתוך שטח חקלאי ושדות מעובדים מאולתרים אבל מהר מאוד הסימון יוביל אתכם אל תוך ערוץ הנחל שהולך ונעשה דרמטי יותר. תוך דקות תכנסו לשקט מוחלט של האזור המיוחד והמדברי הזה (גם אין פה קליטה סלולרית, אז השקט מובטח).
הטיול ברובו במגמת מישור ירידה ואינו כולל כמעט עליות רציניות, אבל ההליכה היא בין בולדרים ומפלונים ולכן מתאימה למטיבי לכת בלבד. הסימון של השביל ברור יחסית ותעברו במהלכו בשני צמתים של אפשרויות שבילים שיחזירו אתכם לכיוון ציר 458, המשיכו ישר בכיוון הירידה אל עין עוג'ה.
אירוס שחום בנחל עוג'ה
הטיול נערך בסוף מרץ, יום לפני ליל הסדר ובדיוק בזמן לזכות לראות פריחה מכובדת במיוחד של האירוס השחום, שהמרבדים שלו כיסו את הצוקים לאורך כל המפנה הצפוני של הנחל. במרבית המקומות הפרחים צמחו בנקודות גבוהות שדרשו טיפוס קל אליהן או רק הצצה מלמטה. אגב – ניהלתי דיונים סוערים בקבוצות הבוטניקה וחובבי הפריחה בפייסבוק לגבי סוג האירוס הזה, אבל הם טרם הסכימו סופית אם זה אירוס הגלבוע או האירוס השחום. אני הולכת עם ויקיפדיה והגיאוגרפיה בנושא הזה ומאמינה שלמרות שזה אירוס סגול, בחלק הזה של השומרון הוא חייב להיות שחום.
עין עוג'ה
הטיול הפסטורלי מסתיים ברגע מאוד לא פסטורלי – כאשר מגיעים לעין עוג'ה, נווה מדבר יפהפה אבל עמוס מאוד במבקרים פלסטינים שמגיעים למקום עם הרכבים שלהם. אחרי שעות של טיול בשקט של המדבר הירוק עם האירוסיים וקצת עדרי צאן, פתאום נכנסנו בין עשרות אנשים ולצערי גם בתוך הרבה מאוד זבל ולכלוך.
כמה דקות הליכה אחרי הבריכות של עין עוג'ה, הנחל מסתיים בסוג של אמת מים חפורה המכונה "המגלשה של נחל עוג'ה". ניתן לגלוש בה בימי הקיץ, אבל נכון לעכשיו הזרם היה חזק ושוצף מדי מכדי אפילו לחשוב על לנסות. האוטובוס חיכה לנו כאן, ליד מתחם מאולתר של דוכנים לממכר מזון ומזכרות (מישהו מתגעגע לחו"ל? כי לי זה ישר הציף זכרונות מהודו). אחרי נסיעה קצרה על כביש 90 בשטח הבקעה טיפסנו בחזרה לכיוון צומת תפוח, עברנו את המחסום בראש העין וחזרנו הביתה.
מפת המסלול של נחל עוג'ה
טיולים נוספים בארץ עם המלצות של מסוף כרמלית
אל ארץ הבולענים בים המלח: סיור בצבעים ונופים מטריפים
הערה חשובה: קיבלתי בינואר 2023 מכתב התרעה ממועצה אזורית מגילות ים המלח בו נאמר שהכניסה לאזור הבולענים אסורה בהחלט וכל פעילות שם מהווה סכנה לשלום הציבור. סיור אל הבולענים
סנפלינג במערת מלח: אקסטרים במערת הקולונל
על מערת הקולונל שמעתי בטיול הסנפלינג הכי אקסטרימי שעשיתי, בנחל רחף. שם סיפרו לי על מערת מלח חשוכה בדרום ים המלח שגולשים בתוכה 70 מטר ואז עוד מטיילים בפנים. קודם
נחל עמוד עליון עם טוויסט: כיף בקיץ וגם בחורף
נחל עמוד הוא אחד מהטיולים הכי מוכרים ואהובים בצפון ובשל אורכו הרב אפשר לעשות בו המון סוגי מסלולים באורכים משתנים, אם כי החלק העליון שלו הוא המטויל ביותר. אני תמיד
נחל עוג'ה: אירוסים, נופים מטריפים ונווה מדבר שווה בשומרון
נחל עוג'ה הוא אחד המסלולים המוכרים בשטחי השומרון, בעיקר בזכות מגלשת העוג'ה בסופו ונווה המדבר השווה של עין עוג'ה. בהיעדר אפשרויות חו"ל אמיתיות כיאה למרץ 2021, חציתי בפעם השלישית השנה
נחל מכוך באביב: כשמדבר יהודה מתחפש לשוויץ
בתור מטיילת שמפרסמת בקביעות את הטיולים שלי ברשתות החברתיות, אני לא זוכרת מתי פרסום שלי זכה לכל כך הרבה הדים כמו אלבום התמונות מנחל מכוך. התגובות היו נלהבות בטירוף וגם