את החופשה בקפריסין תכננתי והזמנתי בזמן הכי קרוב שניתן למועד ההמראה, כמעט ברגע האחרון. רק שבוע לפני הטיסה עם ישראייר החלטנו שהולכים על זה, רק שלושה ימים לפני הנחיתה הזמנו כרטיסים למלון בפאפוס. הימים הם ימי קורונה וההתפשטות של זן הדלתא משגעת מחדש את העולם, כך שלא יכולתי להרשות לעצמי לשקוע בתכנונים וחלומות על טיול ביעד חדש כשהכל כך לא צפוי.
לצערי, שלושה ימים אחרי שחזרתי מפאפוס, הודיעו שתוך שבוע גם קפריסין תכנס לרשימה שתחייב בידוד בחזור גם ממתחסנים. אבל בגלל שאני אופטימית מטבעי, אני בטוחה שהפוסט עוד ישמש את התיירים הישראלים בביקורם בשכנה החמודה שלנו ולכן כותבת אותו בכל זאת.
קצת על קפריסין
קפריסין היא המדינה ה-43 בה ביקרתי (איכשהו דילגתי על איה נאפה לפני הצבא) והיא מאוד מזכירה את ישראל בנופים ומזג האוויר שלה, רק שהיא הרבה יותר רגועה ונטולת פקקים. יש בה המון השפעות יווניות והמקומיים רואים ביוון סוג של "אמא מולדת", ודוברים ניב יוונית ייחודי לאי וכמובן אנגלית ברמה טובה. השליש הצפוני של האי נתון לכיבוש טורקי מאז 1974 ולמעשה מתנהל כיחידה נפרדת, בשליטה בה מרבית העולם אינו מכיר והקפריסאים מכנים "האזור הכבוש". הם יזעזעו עד עמקי נשמתם אם תקראו לו "הצד הטורקי" או אפילו אם תגידו שהקפה השחור שלהם טורקי.
יש טיסות ישירות מישראל אל לרנקה במזרח (רבע שעה נסיעה מאיה נאפה) וטיסות אל פאפוס במזרח. ניקוסיה הבירה והעיר הגדולה נמצאת במרכז האי וחצויה לשניים עם החלק הטורקי. מעבר בין הצדדים אפשרי אך שווה להתעדכן מראש על הפרוצדורות המשתנות.
את מרכז האי חוצים הרי הטרודוס מנוקדי הכפרים הציוריים. הגובה שלהם מתחיל מ-500 והחלק הגבוה ביותר, פסגת האולימפוס הקפריסאי, נושק ל-1950 מטר. זה גם האזור היחיד בקפריסין שהרגשתי בו קרירות יבשה במהלך חמשת הימים המהבילים של הביקור ביולי.
מה עושים בפאפוס?
פאפוס היא היעד המושלם לבטן גב בקפריסין: המחירים שלה זולים יחסית לאי, המלונות שבה צמודים לחופי הים היפים וכל כך חם ולח בקיץ שלא תרצו לצאת מהבריכה אף פעם. אנחנו בחרנו במלון Ivi Mare עליו כתבתי פוסט בנפרד. אפשר לצאת לקניות ושקיעות בטיילת של העיר, לאכול בטברנות באזור העיר העתיקה ואפילו לנסוע כרבע שעה אל סלע אפרודיטה, אלת האהבה היוונית שעל פי המסורת נולדה בפאפוס.
יש כמובן כמה דברים שאפשר לעשות מסביב לפאפוס או בתוכה, תוכלו ללחוץ על הקישור ולקפוץ להסבר.
הפלגה וטיול יום אל הלגונה הכחולה
ההייטלייט של הטיול היה מבחינתי היום שנסענו אל הלגונה הכחולה, בקרבת עיירת הנמל לאצ'י (Latsi).
הים הקפריסאי אמנם חלק מהים התיכון, אבל בניגוד לים החמים ועתיר המדוזות שיש בישראל בחודש יולי, באי השכן הקרוב אלינו תוכלו לטבול במים קרים מאוד, צלולים בטירוף ובצבע כחול עמוק. זו אחת הסיבות שהופכות את הלגונה הכחולה לקסומה עוד יותר – באמצע רצועת חוף שכולה מים עמוקים בצבע כחול כהה, נפערת פתאום בריכה ענקית ורדודה בצבע בהיר ומזמין טבילה.
הדרך הכי קלה וטובה שמצאתי להגיע לפה היא עם הסוכנות הישראלית החמודה "דרך אופיר" שקישרה אותנו לנהג קפריסאי בשם קוסטה עם ג'יפ וצחוק מתגלגל. למעשה מדובר על יום כיף ונסיעות בחלק המזרחי דרומי של האי, שנפתח בשתיית קפה קפריסאי בכפר חמוד בדרך, המשיך אל ההפלגה מנמל לאצ'י ללגונה והסתיים בעוד מספר נקודות תצפית וטבילה בים.
ההפלגה ללגונה מתבצעת בספינות סופר תיירותיות עליהן עולים כמה עשרות תיירים ולוקחת שלוש שעות סה"כ, כאשר בלגונה עצמה בילינו בערך שעה ורבע ובזמן הזה גם קיבלנו אבטיחים חתוכים, מים, מיץ ויין חופשי. אני כמובן עסקתי בשחייה לכל הכיוונים וצילומים בלתי פוסקים של המקום הנהדר הזה. אם אתם מגיעים לכאן לבד, כרטיס להפלגה עולה 25 אירו לאדם. מחיר השכרת יכטה פרטית עם סקיפר מתחיל מ-350 אירו לשלוש שעות.
אחרי הלגונה נסענו לאכול במסעדת דגים חביבה בלאצ'י שמנת הדגל שלה היא מאזה דגים, כלומר 20 סוגי מנות דגים, פירות ים ומטבלים במחיר של 18 אירו לאדם. מפוצצים ומרוצים המשכנו לעוד נקודות תצפית ונסיעה מהנה בהרים, עד שהגענו חזרה לכביש החוף וקפצנו אל מערות חצובות בסלע וראינו ספינה מצרית שנתקעה מול החוף ב-2011 ומאז הפכה אטרקציה תיירותית.
היום הזה עולה 65 אירו לאדם, ניתן לתאם עם אופיר הכל בוואסאטפ במספר +35796009797. אופיר מוציא טיולים נוספים גם להרי הטרודוס ובסביבת איה נאפה, ממליצה לשריין כמה ימים מראש.
הפארק הארכיאולוגי בפאפוס ואתרי עתיקות נוספים
משום שאני חובבת סימוני וי על אתרי חובה ביקרתי גם בפארק הארכיאולוגי בעיר, למרות שהיה הרבה יותר חכם מצידי אם הייתי עושה את זה ביום קצת פחות חם, בואו נגיד באמצע ינואר במקום. ועדיין, גם בבוקר רותח של יולי נהנתי מאוד לראות את משטחי הפסיפסים העצומים בבית דיונוסוס עם סיפורי המיתולוגיה היוונית (ביתן העץ הגדול) ולטייל בין העתיקות. המלצה שחבל שלא ידעתי מראש: עדיף ללכת קודם צפונה אל אזור המגדלור והאמפי תיאטרון, לעבור דרך בית דיונוסוס ולסיים בפסיפסים בשטח הפתוח שקרוב לכניסה לפארק. ככה תראו את הדברים היפים על ההתחלה לפני שאתם מתכסים זיעה. קחו אתכם כובע, הרבה מים וסנדלים/נעליים נוחות כי זה פארק גדול ורחב ומאוד לא מוצל שדורש הרבה הליכה בין האתרים. אפשר גם להשתדרג באוזניה והסבר מוקלט בתשלום נוסף.
עלות הכניסה אל Kato Paphos Archaeological Park או בקיצור Nea Paphos היא 4.5 אירו, ילדים נכנסים בחינם.
מחוץ לפארק אפשר להכנס בחינם למצודה של פאפוס, מבנה מהתקופה העותמנית ששימש כלא וכיום אפשר לטפס לגג שלו לתצפית יפה. עוד אתר ידוע הוא קברי המלכים של פאפוס, אתר בתשלום של שני יורו אותו אפקוד בביקור הבא כשיהיה קצת יותר נעים :).
טיול להרי הטרודוס
יום הטיול השני שלנו בטיול היה משמעותית פחות חם, שכן ברגע שמתחילים לטפס במעלה הרי הטרודוס המעלות יורדות והלחות נעלמת. יש לציין שהאזור הזה מלא במסלולי הליכה נהדרים שמשלבים מפלים ותצפיות, רק עדיף לעשות אותם בין אוקטובר למאי.
בקיץ הטיולים באזור מתמקדים בסיורים בתוך הכפרים האותנטיים של קפריסין, שתיית קפה ויין וטבילת רגליים מרעננת במפלים שיש בין ההרים. יש מגוון סוכנויות שמוציאות לכאן סיורים מודרכים ברכב פרטי אך ההמלצה שלי היא לשכור רכב ולהגיע עצמאית למספר יעדים שתרצו. הנסיעה אמנם בכיוון ההפוך כמו בבריטניה, אבל הכבישים מאוד נוחים, יש מעט תנועה ודי מהר תתרגלו לצד ימין ותשתלבו בקלות.
ישנם 420 כפרים פזורים באי הזה וכמעט שליש מהם נמצאים בהרי הטרודוס, שם הודות למזג האוויר הנוח ניתן לנשום אוויר הרים צלול ולגדל כרמים ומטעים בשפע. להגיע לאזור לוקח בערך שעה שעה וחצי של נסיעה בכבישים נוחים מפאפוס.
טפסים בכניסה למדינה ובדיקות קורונה
הכניסה לקפריסין הצריכה מספר טפסים: מילוי טופס נוסע יוצא מישראל 24 שעות לפני ההמראה, מילוי טופס נוסע נכנס לקפריסין בו גם נדרשתי להעלות את תעודת החיסון שלי ולפרט את מספר הטיסה והמלון ולסיום מילוי טופס נוסע נכנס לישראל 24 שעות לפני החזרה. בנוסף, בגלל שהחופשה הייתה ארוכה מ-72 שעות גם התבקשנו להציג לפני ההמראה בדיקת PCR שלילית, אותה עשינו בקלות במלון יומיים קודם לכן. בחזרה לישראל עשינו עוד בדיקת קורונה.
מאז ה-16.7 ישנה חובה להיות בבידוד ליממה או עד קבלת התוצאה השלילית, אך לצערי החל מ-23.7 כל הנוסעים חזרה מקפריסין ידרשו לבידוד של שבוע, גם אם הם מחוסנים בשל התחלואה הגוברת במדינה.
מפת הנקודות התיירותיות בקפריסין היוונית
למדריכי יעדים נוספים של מסוף כרמלית
שלכת במדינת ניו יורק, מפלי הניאגרה ופינגר לייקס
החלק הראשון של טיול השלכת שלנו בצפון מזרח ארצות הברית היה במדינת ניו יורק המרשימה, שהוכיחה לנו שיש בה הרבה מעבר לאי הקטן והשוקק של מנהטן. המטרה הראשית שלנו הייתה
אוקטובר באדום וכתום: איך לתכנן טיול שלכת בצפון מזרח ארה"ב עם תינוק
באוקטובר 2024 לקחנו הפוגה משגרת המלחמה בישראל וטסנו לבקר בארץ שיש בה דבר כזה סתיו אמיתי, כלומר כזה עם צבעי שלכת בעלים על העצים כמו שלימדו אותנו בגן, התקררות במזג
המלצות לשבוע בפורטוגל: היעד הכי חמוד באירופה
פורטוגל היא אחת המדינות החמודות והכיפיות שיצא לי לבקר בהן, בטח בתור חופשת סוף קיץ כשהטמפרטורה לא רותחת והמים נהדרים לטבילה, גם במעיינות וגם בים. יש בה הכל: הרים ואגמים
קייפטאון, כף התקווה הטובה ודרך היין של דרום אפריקה
אם אתם קוראים את הבלוג הזה ומתכננים לבקר בקייפטאון והסביבה, אני כבר מקנאה בכם שמצפה לכם טיול בעיר הנפלאה הזאת, שהר השולחן מציץ ממנה מכל פינה ובאפשרויות הטיול שיש בקרבתה.
אף מדינה, למעט טורקיה, לא מכירה ברפובליקה של צפון קפריסין! לא מדינות מעטות…
[…] חדשים. אני עצמי הספקתי לבקר ב-2021 בדובאי באפריל וגם בפאפוס ביולי, ממש רגע לפני שקפריסין נכנסה […]