הקיץ הישראלי לא מאפשר טיולים רציניים בשטח, בטח שלא בשעות היום הרותחות. אבל למזלנו, יש גם לטבע מזגן טבעי, ואת זה גיליתי בטיול בקרבת נחל הבניאס: איך שמתקרבים לנחל הזורם הוא מפיץ קרירות ממוזגת שלא תבייש אף טורנדו שני כוחות סוס. הטיול בשמורת הבניאס הוא אמנם קצרצר (3.5 קילומטרים למשקיענים, פחות למקצרים) אבל הוא יענה על הצורך שלכם בקרירות מהנה גם בימי השרב הכי כבדים של השנה ומבטיחה שהולך להיות פה כיף לאללה.
זוכרים את העכברת של קיץ 2018 בנחלי הצפון? הקיץ הקרוב הולך להיות נטול איום כזה שכן הזרימות מרשימות במיוחד אחרי החורף הנפלא שקיבלנו ולכם רק נותר לקחת את הרכב ולהצפין.
שני החלקים של שמורת הבניאס
ישנם שני חלקים לשמורת הבניאס – האחד קרוי מקורות הבניאס, עם מערה גדולה בסביבתה הנחל נובע ממים שנקוו מהחרמון, שם תמצאו שבילי הליכה תלויים, עתיקות ומפל מרשים – אך תדרשו לשלם בכניסה. החלק השני חינמי וכולל מסלול הליכה לא מעגלי של 3.5 קילומטרים בין קיבוץ שניר לשאר ישוב. ניתן לעשות את שני החלקים באותו היום, רק שנדרשת הקפצה קצרצרה עם רכב ביניהם.
הבניאס, נחל החרמון, קרוי על שם הדמות המיתולוגית פניאס, שהיה חצי בנאדם וחצי עז שאהב מאוד להפחיד את הבנות בסביבה בהתגנבות מאחור ולגרום להן פאניקה… באזור הנביעה שלו הוקמה העיר פניאס עם מקדשים לכבודו. עם השנים השם פניאס שובש בערבית לשם בניאס, שנשאר איתנו עד היום.
שמורת הבניאס - מקיבוץ שניר לשאר ישוב
החלק עליו אכתוב בפוסט הזה הוא לא על אתר מקורות הבניאס אלא על המסלול עצמו.
נקודת ההתחלה נמצאת בסמוך לקיבוץ שניר, שימו בוויז "בית עלמין קיבוץ שניר" ותחנו ליד השער. המסלול מסומן בירוק. די מהר תראו שלט, קחו בו ימינה אל הטנק הסורי ולאחר שתבקרו בו תחזרו בחזרה והמשיכו אל שאר ישוב. ניתן להחנות רכב נוסף בחניון הבניאס שצמוד לשאר ישוב. בקמפינג הפסטורלי בסיום המסלול תמצאו מדשאות, עצי תותים ותאנים, קיוסק ואפילו סנדאות לפסיפס ומקרמה.
וידוי לפני שממשיכים – כשהגעתי לכאן, התכנון המקורי היה לטפס ממקורות הבניאס עד לחרמון ביומיים ביחד עם קבוצת מטיילים של עידן ואורי בשבילים, איתם העפלתי לפני כמה חודשים לחרמון בשלג (כאן כתבתי על זה). אבל תפס אותנו כזה יום שרבי מטורף שהאופציה של טרק ירדה מהפרק לאותו היום משיקולי בטיחות ושפיות. עידן המדריך היה סופר קשוב למזג האוויר וסידר לנו במקום זה יום כיף של חברים במים צוננים, בשמורה ריקה לגמרי ממטיילים. יש מצב שהיה ריק בגלל השעה המוקדמת אבל אני נוטה להאמין שהחום השאיר את כולם במזגנים (ובתכלס – אנחנו נהננו יותר בוודאות).
הטנק הסורי בבניאס
אחת האטרקציות היא לטפס על הטנק הסורי – טנק שהדרדר לאפיק הנחל במלחמת ששת הימים בקרב מול אנשי קיבוץ דן. מה עלה בגורל הצוות הסורי שהתהפך עם הטנק איש לא יודע עד היום, ואחת הסברות היא שהם נמלטו בחיים ממנו אחרי שהנהג שילב בטעות לרוורס ודרדר אותם מטה כשהיו במנוסה. בכל מקרה, הסורים לא שלחו חילוץ עד עצם היום הזה ואנחנו זוכים כבר חמישים שנה לטפס על הטנק, שכל פעם הנחל מכסה אותו בצורה אחרת.
אל הטנק לוקח להגיע כעשרים דקות מהרכב, בשביל נוח אך ללא צל.
שיט אבובים או מזרונים על הירדן
עוד דרך מדליקה להנות מהסוף של הבניאס והירדן היא בשייט על מזרונים, זה זול וכיפי ולא דורש הרבה מאמצים או יכולות ניווט. אני עשיתי את זה ביוני 2020 בטיול עם עידן ואורי בשבילים אחרי שסיימנו יום מהנה של טיול מים בבניאס.
בשביל השיט תצטרכו שני רכבים או הקפצה וכן תיק עמיד במים לדברי ערך – עדיף לקחת כמה שפחות אתכם. השיט מתאים לילדים גדולים שיודעים לשחות ודורש תשומת לב וזהירות משיחי הפטל הקוצניים בדרך, סלעים שמדי פעם צצים וכמובן מאנשים אחרים במים. החוויה מדהימה!
בחניון האקליפטוסים שלפנו מזרוני ים חדשים, ניפחנו אותם עם הפה ונכנסנו אל המים – לשייט מגניב עד ליציאה של קיאקי כפר בלום. שכבו על הבטן או על הגב, בתוך אבוב או מעליו ותנו לזרם הנהדר של החורף האחרון לשטוף אתכם איתו. צריך כמובן לדעת לשחות וקצת לחתור כדי שלא תכנסו לתוך שיחי פטל קוצניים או תמצאו את עצמכם מתחבקים עם מטיילים אחרים שקפצו למים, אבל חוץ מזה פשוט זרמו לכם בכיף. תוך עשרים דקות מהרגע שהתחלתם בשייט, ערוץ הבניאס מתאחד עם הירדן עצמו – ושם גם מתחילים הקיאקים.
הקיאקים לצערי קצת פוגעים בפסטורליות ולצערי האנשים שעליהם קצת פחות שולטים בסירות האלו אז תזהרו לא להתנגש איתם. ברגע שתראו את הגשר הירוק של טיילת בן עמי התכוננו ליציאה מהמים, יש כמה נקודות נוחות לטיפוס והזרם שם יותר רגוע.
נקודת התחלה וסוף עבור שיט אבובים על הירדן
השאירו רכב ראשון בחניון האקליפטוסים. שימו לב שזו דרך של שני קילומטרים בשביל עפר משובש מאוד! לוקח לפחות רבע שעה מהכביש הראשי לנהוג אותה אם אתם לא ברכב ארבע על ארבע. ממליצה לא לקחת איתכם למים חפצי ערך ולהשאיר אותם בחניון הזה, שיש בו הרבה מאוד אנשים ודוכן "גזלן" קבוע.
את הרכב השני שימו כאן בחניון של טיילת עמי, ליד הגשר הירוק שנקרא גשר יוסף. אפשר להמשיך מעט אחרי החניון בשביל עפר, מה שיקנה לכם בשיט עוד כמה עשרות מטרים של ציפה מהנה. שימו לב לא להתרחק יותר מהגשר מדי כי בשלב מסוים יש מפל קטן שלא מתאים למזרונים.
על מעיינות נוספים וקרירים בגולן והסביבה כתבתי כאן, על קטיף דובדבנים בעין זיוון פה.
ליצירת קשר עם אורי ועידן בשבילים ניתן לשלוח הודעה בעמוד הפייסבוק או בוואטסאפ שמספרו +97252-846-6420.
חשוב מאוד להקפיד על שתייה מרובה, כובע ומיגון מהשמש. 🙂
המלצות לטיולים נוספים בבלוג מסוף כרמלית
טיול מעגלי ארבע שעות בגליל: סביב הר הלל ובית ג'אן
מסתבר שיש צבעי שלכת אדומים וצהובים של סתיו אמיתי גם אצלנו בישראל, פשוט צריך לדעת איפה לחפש! למסלול החמוד סביב הר הלל אני לרוב מגיעה אחרי פסח, כשיש כאן פריחה
אל ארץ הבולענים בים המלח: סיור בצבעים ונופים מטריפים
הערה חשובה: קיבלתי בינואר 2023 מכתב התרעה ממועצה אזורית מגילות ים המלח בו נאמר שהכניסה לאזור הבולענים אסורה בהחלט וכל פעילות שם מהווה סכנה לשלום הציבור. סיור אל הבולענים
סנפלינג במערת מלח: אקסטרים במערת הקולונל
על מערת הקולונל שמעתי בטיול הסנפלינג הכי אקסטרימי שעשיתי, בנחל רחף. שם סיפרו לי על מערת מלח חשוכה בדרום ים המלח שגולשים בתוכה 70 מטר ואז עוד מטיילים בפנים. קודם
נחל עמוד עליון עם טוויסט: כיף בקיץ וגם בחורף
נחל עמוד הוא אחד מהטיולים הכי מוכרים ואהובים בצפון ובשל אורכו הרב אפשר לעשות בו המון סוגי מסלולים באורכים משתנים, אם כי החלק העליון שלו הוא המטויל ביותר. אני תמיד
נחל עוג'ה: אירוסים, נופים מטריפים ונווה מדבר שווה בשומרון
נחל עוג'ה הוא אחד המסלולים המוכרים בשטחי השומרון, בעיקר בזכות מגלשת העוג'ה בסופו ונווה המדבר השווה של עין עוג'ה. בהיעדר אפשרויות חו"ל אמיתיות כיאה למרץ 2021, חציתי בפעם השלישית השנה
איזה יופי! נהניתי לקרוא והכנסתי לרשימת טיולי הקיץ שלנו בזכותך 🙂
כבר הרבה זמן רוצה לבקר שם…תודה על ההמלצות!
כרגיל, המלצה מעולה! תודה.
״שלא תבייש אף טורנדו שני כוחות סוס״ חחח קניתי!
גוזרת ושומרת לטיול הבא!