המסלול בין כרבולת חרירים לישוב ספיר בערבה נחשב לאחד מהקטעים המאתגרים של שביל ישראל, אך הוא בלי ספק אחד מהטיולים היפים והמרשימים של הנגב שיצא לי לעשות. אל כרבולת חרירים (מה זה השם הזה לעזאזל? אסביר בהמשך) רציתי להגיע בעקבות הפרק בסדרה "תום יער עושה את שביל ישראל" כשתום מגיעה לחלק הקשה ביותר של השביל – ובקושי סוחבת את העליה הרצחנית אל הכרבולת. הצחוקים מהפרק גרמו לי לחקור על האזור ורק חיכיתי להזדמנות להגיע אליו.
הסתבר לי שהמסלול המלא לוקח 33 קילומטרים ושני ימי הליכה מלאים ונחשב לאחד הקשים לביצוע מבחינה לוגיסטית. הסיבה: אין בחניונים בדרך מים זורמים וחייבים לסחוב הכל מראש או לקבוע עם מטמיני מים ומזון. התקשתי למצוא פרטנרים לטיול הזה, עד שלשמחתי נתקלתי בפרסום מתוך עמוד הפייסבוק של עידן ואורי מטיילים בשבילים והצטרפתי לטרק נהדר שלהם. מאותו הרגע, חוץ מלארוז תיק גדול ללילה ותיק קטן להליכה עצמה לא הייתי צריכה לעשות שום דבר הקשור בארגונים. הצוות אפילו דאג לי למזרון לילה ואוהל.
כרבולת חרירים – יוצאים לדרך
הכרבולת עצמה הגיעה לשמחתי כבר בחלק הראשון של הטיול – האוטובוס הוריד אותנו בעין סהרונים (אפשר להגיע לשם גם עם רכבים פרטיים שלא מפחדים מדרך עפר) והתחלנו לצעוד את 15 הקילומטרים של היום הראשון. ממש ליד החניון יש את חאן סהרונים, מבנה עתיק מימי הנבטים שהיה חלק מדרך הבשמים. משם מתחיל המסלול אל הכרבולת, כינוי לגוש סלע שנראה ממש כמו כרבולת של תרנגולת ובולט בנוף. הטיפוס אל נקודת התצפית שעל הכרבולת (583 מטרים) אורך כחצי שעה מיוזעת וקשוחה, אבל התצפית משם אל בקעת ארדון תהיה שווה את המאמץ. מפת המסלול נמצאת בסוף הכתבה.
ארץ בראשית
בתצפית מכרבולת חרירים תבינו למה האזור הזה מכונה גם ארץ בראשית – התצפית פה היא אל בקעת מחמל וארדון, חלק ממצפה רמון המהווה שמורת טבע סגורה למטיילים ולצבא מה שהופך אותה בתולית במיוחד ולכזו שלא עברו בה במשך שנים. היעדר כבישים, דרכי עפר וקליטה הופכים את החוויה כאן למבודדת באמת. מתבקש לציין שמקור השם כרבולת חרירים הוא בכלל מהמילה חרר, שפירושה איזור יבש וצחיח, שיבש מרוב שמש: וְשָכַן חרֵרִים בַמִדבר, ארץ מְלֵחָה ולא תִשֵב (ירמיה יז 6). כלומר, היו אמורים לקרוא לזה חררים, אבל הטעות נתפסה בשם.
מהתצפית המשכנו עוד שלושה קילומטרים עם שביל המסומן בכחול וירדנו אל נחל מעוק לעוד קילומטר. משם השביל חזר לעלייה אל נחל גלד, דרך אוכף האמוניטים. אמוניטים (מאובן עתיק של בעל חיים כמו חלזון) לא ראינו, עידן המדריך הסביר שזה בגלל העובדה שמטיילים רבים פשוט לקחו אותם הביתה ומעולם לא החזירו. אנא מכם: אם אתם מטיילים בשמורת טבע, אל תעשו את זה. בכל אופן, באזור הזה יש תצורות סלע מרהיבות ומיוחדות ואפילו באו להציץ אלינו להקת יעלים.
המסלול של היום הסתיים במפלים המרשימים של נחל גלד: מצוקים גבוהים ותלולים שהשביל יורד בהם באלגנטיות. האחרון והיפה מכולם בגובה של 80 מטרים ובתחתית שלו יש את גב חולית. כמה מאות מטרים משם נמצא חניון הלילה חולית, אליו ניתן להגיע ברכבי שטח.
פויקה ופינוקים בחניון גב חולית
בשבילי, החלק הכי קשה בטרק עם קמפינג הוא לסיים מסלול ארוך ובמקום פשוט להשכב על התיק כמו שהלב רוצה, להתחיל בהכנת האוכל כמו שהקיבה מכתיבה. למזלי הטרק שאליו הצטרפתי נקרא "טרק בוטיק" שכולל גם אוכל וארגון. הצוות של עידן הכין לנו מרק חם כבר שהגענו, ואחרי הקמת האוהלים עברנו לשבת סביב המדורה ולנשנש פטריות מטוגנות וחצילים, עד שהפויקה היה מוכן. ליל שישי היה נוצץ במיוחד: בחושך המדהים ראו נפלא את גשם המטאורים שהיה באותו יום, בכלל חוויה.
בחמש וחצי בבוקר התעוררנו והעמסנו את התיקים הגדולים והאוהלים על הנגרר, וכבר חיכה לנו קפה שחור חם (כבר אמרתי טרק בוטיק מפנק?). אכלנו ארוחת בוקר עשירה שכללה שקשוקה, חביתות, ירקות טריים, לבנה ועוגות ואיכשהו התגלגלתי אל תחילת המסלול.
היום השני: אל הר יהב והערבה
ההליכה התחילה ממש עם הזריחה, ויצא לי לתפוס את הרגע בתמונה משגעת במיוחד. המסלול של היום השני אורך 18 קילומטרים, ואחרי הליכה קלה לחימום של עשרים דקות בערך בנחל נקרות התחלנו בטיפוס אל הר יהב, טיפוס קשוח לא פחות מהעלייה של אתמול אל כרבולת חרירים. גם כאן – העלייה הסתיימה בפסגה עם נוף מדהים, הפעם אל הערוץ הרחב של נחל נקרות. לא משנה לאן תסתכלו – אי אפשר לראות כאן ולו נקודת ישוב אחת. מהפסגה של הר יהב ממשיכים בירידה באורך 5 קילומטרים אל נחל צבירה.
הסדקים של רמת צבירה
אחרי עוד טיפוס אל רמת צבירה הגענו לנוף מרהיב וסוף סוף ראינו לראשונה את הערבה נפרשת מולנו ואת הרי אדום הרחוקים. הסדקים העמוקים שנפערים שם מלמדים על תופעה גיאולוגית: החלק העליון של הרמה עשוי סלע גיר קשה, בעוד השכבה התחתונה היא מסלע קרטוני רך שנשחק ויוצר את הסדקים האלו.
קלדרה ודייק
הטיול הזה הבטיח תופעות גיאולוגיות ייחודיות, וזה חייב לבוא כנראה עם שמות מצחיקים. לקראת סיום המסלול הגענו אל נחל כרכשת (פי הטבעת בערבית), ואל הקלדרה. קלדרה היא למעשה לוע של הר געש עתיק שהפך לשקע רחב ידיים כתוצאה מקריסת סלעי המשקעים. מהקלדרה ירדנו אל הישוב ספיר, שם הסתיים הטיול.
לקריאה נוספת על המסלול באתר טיולי הקליקו כאן.
מחפשים טרק רציני באמת? הנה המדריך שלי על 11 ימים סביב האוורסט בנפאל.
בא לכם דווקא טיולי פרחים? כאן כתבתי על מלא מסלולי פריחה בארץ.
עידן ואורי בשבילים
ליצירת קשר עם עידן או אורי ניתן לשלוח הודעה אל עמוד הפייסבוק New Age Trekking- עידן ואורי בשבילים או לשלוח מייל אל newagetrekking@gmail.com
הטרקים מתפרסמים בעמוד הפייסבוק ובניוזלטר שלהם (ווטסאפ ומייל). לאורי ועידן יש גם קונספט שנקרא free trek, בו אנשים משלמים כרצונם ומצטרפים לטיול מודרך של הצוות. שימו לב שמי שרוצה להרשם צריך להבטיח את מקומו ממש מהר, כי ההרשמה לטיולים האלה נסגרת ביום שהיא נפתחת.
מפת המסלול – יום ראשון (הקליקו כאן להגדלה)
מפת המסלול – יום שני (הקליקו כאן להגדלה)
בואו לקרוא גם על טרק של שלושה ימים להרי אילת שעשיתי גם עם עידן!
נראה כל כך יפה!!!! הנגב מכיל אינסוף מקומות קסומים ומיוחדים.
כל הכבוד על האתגר.. נראה לא פשוט.
מחכה ליעד הבא 😉
איזו אלופה! תודה על המידע והטיול המפורט. מחכה לשמוע על הטיול הבא : )
איך אני מגלה דרכך דברים טובים ומגניבים.
אשמח לשמוע יותר על החוויה של טיול כזה בקבוצה מאורגנת 🙂
איזה יופי, לא הכרתי בכלל את הכרבולת ועוד המון אתרים ותופעות שציינת. נשמע טיול בוטיק נהדר ומתגמל!
וואו נראה מדהים!
בחיים לא חשבתי שיהיה לי חשק לצאת לטרק במדבר אבל לגמרי הצלחת!!!
שמחה לשמוע 🙂 לגמרי כדאי לך!
נראה מסלול מהמם!! לא יוצא לי כל כך לטייל בדרום, תמיד כיף להיזכר איזו מדינה יפה יש לנו.
מכתש רמון הוא אחד האזורים האהובים עלי בארץ ואת האמת שטיול בו לא צריך לסחוב משקלים כבדים הוא טיטל כלבבי. מה מחיר התענוג?
הטיול הזה עולה 510 שקלים אבל יש לעידן ואורי גם טיולים בחינם שמשלמים כמה שרוצים עליהם
נשמע שהיתה לך חוויה מיוחדת. מכירה את המסלול הזה ולשמחתי צעדתי בו שלוש פעמים כשהאחרונה היתה כשטיילתי לבד חורף שעבר במסגרת פרוייקט שביל ישראל שלי. נעזרתי בהטמנת מים ואת התיק עם ציוד הלינה והאוכל סחבתי על הגב… היה טיול משגע ואם תרצי לקרוא את החוויות שלי משם מוזמנת לבלוג שלי (יכולה לשלוח לך לינק).
ואגב תום יער, אחרי הפרק הראשון (והאחרון) שראיתי סדרה שעשתה הייתי בטוחה שהיא עושה דווקא שירות רע מאוד לשביל, בגלל הוולגריות שלה. לא תיארתי לעצמי שיהיה מי שיראה ויצליח להפריד בין העיסוק האובססיבי שלה בעצמה ובקשיים שלה לבין השביל עצמו… והאמת, טוב שכך ושמחה שהמדבר "תפס" אותך.
תודה אילנה, אשמח ללינק!
והאמת ששמעתי על הטיול הזה עוד לפני תום יער, אז היא רק הייתה הפוש האחרון בשבילי לצאת
וואו מדהים איזה מכתש