דרך הגנים היא אולי צירוף המילים הכי נפוץ כשמחפשים מידע על דרום אפריקה, ובהחלט מהמסלולים המוכרים בה. מדובר על טיול כיפי לאורך קו החוף עם רכב שכולל מספר עצירות באתרים עם נוף עוצר נשימה בחיבור בין האוקינוס וההרים, עם הצמחיה המיוחדת שנראת כמו גנים שתולים (סוג של). למעשה, למרות שדרך הגנים הרשמית קצרה יחסית ומוגדרת רק בין מוסל ביי לסטורם ריבר (ציציקמה) – השם הפך נרדף לכל האזור המשתרע בין פורט אליזבת' עד קייפטאון.
מאיפה כדאי להתחיל את דרך הגנים ואיזה רכב כדאי לשכור?
האמת, זה לא משנה מאיפה תתחילו את הדרך ואיפה תסיימו, כי בכל מקטע יש את האתרים היפים שלו והסדר כלל לא משנה. ישנם מטיילים שמעדיפים כל לילה להחליף מלון ועיירה וישנם כאלו שמעדיפים טיולי כוכב בשניים שלושה מוקדים עיקריים. הקושי האמיתי בעיני בדרך הגנים הוא דווקא על מה מוותרים, שכן זה אזור תיירותי ומגוון מאוד באפשרויות הבילוי והטיול. בכל אתר פה תוכלו ללכת במסלולי הליכה מרתקים, להצטרף לצלילות באוקינוס או לפעילות ימית מרתקת אחרת, לרכב בשבילי אופניים, לצאת לספארי בשמורות פרטיות עם חיות בר, לעשות אקסטרים כמו בנג'י או אומגות וגם סתם להתמקם במלון או דירה מול הים לכמה ימים.
מבחינת רכב, הכבישים בדרך הגנים ברמה טובה מאוד ואין צורך לשכור רכב SUV או 4*4. אני כן מציעה להשקיע בביטוח טוב מפני תקלות ולבחור ברכב מרווח ועם תא מטען גדול סגור כדי שלא יראו אם יש בו מזוודות בימי המעברים. גם כאן, בדומה לדרך הפנורמית – ההמלצה היא לא לנסוע בשעות החשיכה מחוץ לערים, שכן הדרכים חשוכות ומלאות תנועת אנשים וחיות בר שקשה להבחין בהם.
מוזמנים גם לקרוא על המסלול המלא לכל הטיול שלנו בדרום אפריקה, כולל קייפטאון ודרך היין, הקרוגר, הדרך הפנורמית ואזור הדרקנסברג.
טיפ קטן לדרך הגנים
כמעט בכל חניון של מסעדה או אטרקציה/שמורת טבע ישנם "שומרים" שיכוונו אתכם איפה לחנות ויבקשו בסיום החניה כמה ראנדים כטיפ על השמירה של הרכב. לפעמים הם נמצאים גם במקומות שכבר שילמתם על הכניסה לאתר וזה די מעצבן בהתחלה, אבל אין מה להתווכח איתם או לנסות לסרב לזה, תנו להם 5-10 ראנדים במזומן, זה רק שקל או שניים.
מסלול לדרך הגנים - הטיול שלנו
אנחנו התחלנו את דרך הגנים עם נחיתה בפורט אליזבת', בשדה שכרנו רכב ומייד נסענו אל ג'פריס ביי. בג'פריס ביי העברנו אחה"צ נעים ובבוקר נסענו לפלטנברג ביי, שם בילינו שלושה לילות. באזור הזה טיילנו בשמורת הציציקמה ושמורת רוברג. מפלטנברג ביי עברנו בתצפיות סביב העיר נייזנה וממנה הגענו למוסל ביי לאחר צהריים ונשארנו ללילה. ממוסל ביי המשכנו ביום נסיעות ארוך עד הרמנוס, במהלכו ביקרנו גם בנקודה הכי דרומית באפריקה וגם בשמורת טבע בשם בוטנבק. אחרי לילה אחד בהרמנוס עלינו לדרך היין בפרנשהוק וסטלנבוש, ומשם לקייפטאון.
כלומר – 6 לילות ממש בדרך עצמה (כולל הרמנוס) ו-11 לילות כולל דרך היין וקייפטאון. זה בהחלט יכול גם להיות טיול שלם שעומד בפני עצמו אם אתם קצרים בזמן ולא יכולים להספיק הפעם חלקים נוספים.
הנה נקודות העניין בדרך הגנים, מסודרות לפי החיבה שלי באתרים האלו:
פלנטברג ביי Plettenberg Bay
עם ווייב של עיירת גולשים ואוכל ברמה של אירופה, פלטנברג היא עיירת החוף המושלמת בדרך הגנים. יש כאן שילוב של תרבות ים עם המון סוגי ספורט ימי וספארי של בעלי חיים, מספר רחובות תוססים שאפשר להסתובב בהם בבטחה, קולינריה מצוינת והכי נחמד – הטרק הקרוב במרחק רבע שעה נסיעה והשמורה המפורסמת ביותר בסביבה נמצאת פחות משעה מכאן.
מה עושים כאן? האטרקציה הראשונה שלקחנו הייתה שנרקול עם כלבי ים, חוויה מדהימה ומרגשת שמקרבת אתכם הכי קרוב שאפשר לחיות המופלאות האלו. בשמורת רוברג הסמוכה לעיירה חיים להם כמה אלפי כלבי ים ואפשר פשוט לקפוץ למים ולשחות לצידם! בשיט (היחסית קופצני) לשם אפילו ראינו שלוש להקות של דולפינים קפצות לצד הסירה. אל תוותרו!
אנחנו עשינו עם החברה הזאת, אם כי הם היו קצת מרחני זמן ואיחרו ביציאה, אז בואו עם סבלנות או לכו על המתחרים.
מה אוכלים כאן? אנחנו היינו בפלנטברג שלושה לילות, ובכל יום היינו במסעדה (או שתיים) יותר מוצלחת מהקודמת. אמנם אני לא מתיימרת להיות בלוגרית אוכל, אבל אלו היו המקומות שאהבנו במיוחד מדורגות מהמוצלחת ביותר:
The Fat Fish: מסעדת מאכלי ים משובחת עם המון פירות ים, סוגי דגים שלא ידעתי שקיימים וסושי.
Nguni Restaurant: מסעדת סטייקים ובשרים עם אירוח אישי, ואחת ממנות הצדפות הטובות שאכלתי בטיול.
Seafood at the Plettenberg: זו מסעדה של מלון, עם תפריט עשיר במיוחד שכלל דגים, סטייק יען, פלטת פירות ים ועוד הפתעות.
Cornuti Stella Luna: מסעדה איטלקית חביבה, עם פיצות מעניינות ואחלה פסטה וסלטים.
איפה ישנים כאן? אנחנו בחרנו ב- Ocean Watch House, שהיה בית הארחה של 6 חדרים עם אווירה אינטימית ואחלה בריכה. מבחינת מיקום המסעדות היו במרחק הליכה קצרצר כך שלא היינו צריכים כמעט להזיז את האוטו בערב.
שמורת רוברג וכלבי הים Robberg Nature Reserve
חצי האי רוברג נמצא כמה קילומטרים מפלטנברג וכולו שמורה, שכוללת אוכלוסיית כלבי ים אדירה אותה אפשר לראות מאוד בקלות (וגם להריח). הטיול בשמורה הוא בשלושה מסלולים מעגליים, באורכים משתנים לבחירתכם. אנחנו הגענו ביום חם במיוחד אז עשינו את המסלול השני באורכו, שנחשב גם לפופולארי ביותר ומכסה בדיוק חצי מהאי. הקפדנו להקדיש זמן גם לבטן גב בחוף היפהפה פה, ולמרות שהכרזתי שהאוקינוס סוער מדי לטבילה וגם יש כרישים, לא יכולתי שלא להיכנס למים הנהדרים האלו (בחרנו נקודה מוגנת בין הסלעים).
בחניון יש גם בית קפה ונקודת יציאה לגלישת מצוקים (סנפלינג), אם מתחשק לכם אקסטרים נוסף מלבד הפחד מהכרישים.
שמורת ציציקמה Tsitsikamma National Park
ציציקמה היא ההייטלייט הידוע ביותר של דרך הגנים ואחת מהשמורות הכי מפורסמות בדרום אפריקה, וזה אכן מקום יפהפה (אם כי מתויר דרמטית לעומת האחרים). מדובר בפארק עצום במימדיו, שכולל למשל טרק בקתות של 6 ימים אליו נדרשת הרשמה של חודשים מראש. אנחנו הסתפקנו בשני טיולים קצרים יותר ומפורסמים לא פחות – אל הגשרים התלויים מעל שפך נהר סטורם ואל מפל ציציקמה שנשפך ממש אל תוך האוקיינוס. לסיום, עשינו גם קאנופי בין צמרות העצים בעיירה Storms River ואז עוד נסענו לראות את הגשר ממנו יש את קפיצת הבנג'י הכי גבוהה בעולם, של 216 מטרים.
כדי להגיע לחלק הארי של הפארק, כוונו בוויז אל החניון בשם Storms River Mouth Restcamp. בהתחלה תגיעו לשער הכניסה לשמורה ואחרי התשלום יש עוד נסיעה של כעשר דקות וכמה בבונים משוטטים עד שתגיעו לחניון עצמו. יש פה שירותים, כמה צימרים ובית קפה גדול ומכאן יוצא המסלול אל הגשרים התלויים או הקיאקים (חייבים להרשם כמה ימים מראש בעונה). הטיול לגשרים לוקח בין שעה לשעתיים, תלוי כמה תרצו לטפס למעלה אל התצפיות. רובו על שביל בנוי עץ נוח להליכה ויש אפילו חוף ים קטנטן ומוגן בסלעים אם ממש מתחשק לכם לטבול.
עבור המסלול אל מפל ציציקמה חזרנו לחניון ונסענו עם הרכב כמה דקות אל נקודת ההתחלה בשם Waterfall Hike. הכניסה עצמה למסלול היא מתוך מחנה קמפינג גדול, אז את האוטו השארנו ליד והלכנו טיפה בין האוהלים. המסלול למפל הוא הלוך ושוב, מסומן היטב ולוקח בין שעתיים לארבע שעות של יופי מרהיב של ים, הר ירוק ובולדרים צהובים/כתומים.
את היום הזה סיימנו בפעילות אקסטרים של קאנופי, אליה יצאנו מהעיירה סטורם ריבר שנמצאת כעשרים דק נסיעה מהחניון של השמורה. נרשמנו מראש באתר שלהם Tsitsikamma Canopy Tours, כי גם זו אטרקציה די מבוקשת.
הרמנוס Hermanus
העיירה המתוקה הזאת הופכת למוקד עניין של ממש בין יולי לנובמבר, אז פוקדים את חופיה עשרות לווייתנים ענקיים שניתן לראות גם בעין נטולת משקפת מהטיילת. אמנם הגענו אליה בדצמבר נטול הדינוזאורים הימיים האלו, אבל זו עדיין עיירה מתוקה להפליא עם טיילת נעימה והרים שעוטפים אותה – פלוס שם חביב עם ניחוח ספרדי.
רוב הזמן שלנו בהרמנוס בילינו בטיילת ובמסעדה כי באנו לכאן רק לעצירת לילה אחת, אבל מטיילים חרוצים יותר יכולים למצוא בה שלל אטרקציות ימיות שכוללות ספארי שייט וצלילות וכן טיולי יום בטבע מסביב. אם בא לכם מסעדה מושקעת, הארוחה הכי טובה שלנו בטיול הייתה כאן במסעדה בשם WILD Restaurant Hermanus.
ג'פריס ביי Jeffreys Bay
ג'פריס ביי זאת עיירת חוף עשירה ומדליקה, עם המון גולשי גלים וחובבי ספורט ימי. היא הולכת ומתבססת כמוקד תיירותי בתחום הגלישה (הגולשים מכנים אותה גם J-bay). העברנו בה רק אחר צהריים אחרי הטיסה מפורט אליזבת כי בהחלט יעד שהרבה יותר נעים לישון בו מאשר בעיר עצמה, במרחק של פחות משעה נסיעה מהשדה.
אכלנו פה במסעדת דגים ופירות ים מעולה ממש מול האוקינוס בשם Kitchen Windows Beach.
מוסל ביי Mossel Bay
באטרקציה הראשית של מוסל ביי היא טיול של שעתיים שלוש בשביל שנקרא St Blaize Hiking Trail, שכולו דרך עפר צרה ממש על שפת המצוק מול האוקינוס (משקיעים יכולים לעשות את כולו עד דאנה ביי, השביל באורך 13 קילומטר). הגענו לקראת שקיעה והתלהבנו מכמויות שפני סלע שמתרוצצים בין הסלעים וכן מהתיירים האמיצים שעושים פה אומגה מעל הים, באחד ממסלולי הקאנופי הארוכים ביותר בעולם.
מוסל ביי הרגישה לי יחסית ענייה וכעורה ביחס לפלטנברג ביי, ג'פריס ביי והרמנוס היפות וגם האוכל פה לא משהו ביחס לשאר המדינה, ובדיעבד לא היינו נשארים לישון כאן לילה.
הנקודה הכי דרומית באפריקה Southern Tip of Africa
מפגש האוקינוסים מתרחש גם בנקודה הדרומית ביותר בדרום אפריקה, וכמובן באפריקה עצמה – במקום שנקרא Southern Tip of Africa, ממש ליד העיירה שכוחת האל L'Agulhas. קחו בחשבון שהנסיעה לכאן מאוד ארוכה, היא רחוקה שלוש שעות ממוסל ביי ושעה וחצי מהרמנוס.
אין פה הרבה מה לראות מלבד שלט, ים סוער במיוחד וחנות מזכרות ענקית. מצד שני – כמה פעמים ייצא לכם לבקר בנקודה בה שני אוקיינוסים אדירים נפגשים?
נייזנה Knysna
שני מוקדי התיירות של נייזנה הם התצפית המהממת שלה אל ההרים ולשונות הים שנכנסות ביניהן והמפרץ שלה שמאפשר שיט נעים למי שאוהב. אנחנו הגענו לכאן ביום קריר ורוחי אז לא התחשק לנו להפליג, אבל בהחלט העצירה בתצפית East Head View Point הייתה יפה מאוד. לא חובה, בכל אופן.
שמורת בונטבוק Bontebok National Park
בשמורה הזאת עצרנו ביום הנסיעות הארוך שלנו ממוסל ביי לנקודה הכי דרומית באפריקה ואז להרמנוס, כדי קצת לחלץ עצמות ולראות בעלי חיים. ובכן, היא מוגדרת רשמית שמורת הטבע הקטנה ביותר בדרום אפריקה (מתוך 18 מוכרזות) ויש סיבה שאף אחד מעולם לא כתב עליה בעברית שוב דבר. יש פה כמה אנטילופות יפות ואפילו ראינו זברות, אבל בחיי – המשיכו הלאה בנסיעה או בואו עם אפס ציפיות.
מפת האתרים בדרום אפריקה
מדריכים נוספים של מסוף כרמלית
שלכת במדינת ניו יורק, מפלי הניאגרה ופינגר לייקס
החלק הראשון של טיול השלכת שלנו בצפון מזרח ארצות הברית היה במדינת ניו יורק המרשימה, שהוכיחה לנו שיש בה הרבה מעבר לאי הקטן והשוקק של מנהטן. המטרה הראשית שלנו הייתה
אוקטובר באדום וכתום: איך לתכנן טיול שלכת בצפון מזרח ארה"ב עם תינוק
באוקטובר 2024 לקחנו הפוגה משגרת המלחמה בישראל וטסנו לבקר בארץ שיש בה דבר כזה סתיו אמיתי, כלומר כזה עם צבעי שלכת בעלים על העצים כמו שלימדו אותנו בגן, התקררות במזג
המלצות לשבוע בפורטוגל: היעד הכי חמוד באירופה
פורטוגל היא אחת המדינות החמודות והכיפיות שיצא לי לבקר בהן, בטח בתור חופשת סוף קיץ כשהטמפרטורה לא רותחת והמים נהדרים לטבילה, גם במעיינות וגם בים. יש בה הכל: הרים ואגמים
קייפטאון, כף התקווה הטובה ודרך היין של דרום אפריקה
אם אתם קוראים את הבלוג הזה ומתכננים לבקר בקייפטאון והסביבה, אני כבר מקנאה בכם שמצפה לכם טיול בעיר הנפלאה הזאת, שהר השולחן מציץ ממנה מכל פינה ובאפשרויות הטיול שיש בקרבתה.
דרך הגנים בדרום אפריקה: הרוד טריפ המושלם
דרך הגנים היא אולי צירוף המילים הכי נפוץ כשמחפשים מידע על דרום אפריקה, ובהחלט מהמסלולים המוכרים בה. מדובר על טיול כיפי לאורך קו החוף עם רכב שכולל מספר עצירות באתרים
כרמית שלום, קודם כל הבלוגים שלך מעולים ולמדתי מהם המון. אנחנו יוצאים לטיול שהמסלול כרגע:
ראשון שני – הדרך הפנורמית
שלישי – חמישי פארק קרוגר
שישי – ראשון קייפטאון
ומתלבטים האם בימים שני עד חמישי לטוס למפלי ויקטוריה או לעשות את דרך הגנים.
אשמח להמלצה.
תודה רבה
היי שמואל
שאלת לגבי שבוע עשרה ימים סביב מפלי ויקטוריה או בדרום אפריקה?
כי מפלי ויקטוריה עם בוצואנה מצריכים שלושה ארבעה ימי טיול, אפשר להאריך גם לביקור בעיר לוינסטון בזמביה או ממש להעמיק בזימבבואה לאתרים נוספים.
בספטמבר אמור להיות סבבה שם, רק חם מאוד ויחסית עם זרימה חלשה במפלים
הזמן הכי טוב לזרימה הוא סביב אפריל
העלויות הן משתנות בהתאם לטיסות, רמת מלונות ומסעדות ואיזה אטרקציות תעשו שם. זה בגדול לא מקום זול כי הוא מאוד תיירותי
לגבי כל דרום אפריקה – שבוע עשרה ימים יספיקו רק לחלק ממה שעשינו, נגיד דרך הגנים וקייפטאון
אבל יהיה לחוץ להוסיף גם את מפלי ויקטוריה אם אתם בלחץ זמן
תהנו