הטיפוס לפסגת החרמון מנווה אטי"ב הוא אולי הטיול שהכי מזכיר טרק אלפיני בישראל, שכן ביום אחד תעלו מגובה של 900 מטרים בחורש ים תיכוני ותסיימו תוך כמה שעות בפסגת החרמון בגובה 2000 מטר, שם תמיד קריר ונעים גם אם זה שיא הקיץ. בפעם הראשונה טיפסתי את הדרך הזאת באתגר אמיתי: טרק שלג אל פסגת החרמון, זאת הייתה חוויה מטורפת שגרמה לי להתאהב בחרמון גם בלי מגלשי סקי.
ביוני אמנם לא היו בחרמון אפילו שלוגיות (שלוליות שלג אחרונות) אבל ההר היה ירוק ופורח, מזג האוויר היה נעים במיוחד והטיפוס עם קבוצה של עידן ואורי בשבילים New age trekking היה יפה וכיף כמו תמיד. ככה תעשו את זה גם:
טיול לא מעגלי
13 קילומטר
7-8 שעות הליכה
למטיבי לכת בלבד
איך לתאם טרק טיפוס בחרמון?
כל אזור החרמון מלבד האתר עצמו נחשב לשטח צבאי ואזור אימונים, לכן למרות שמותר לטייל שם בסופ"ש, חייבים לתאם הגעה מול גורמי הביטחון: עושים את זה בקלות בטלפון – 046977293. היתרון בטיול המאורגן של אורי ועידן הוא כמובן שהם תיאמו עבורנו ואני יכולתי לישון באוטובוס כל הדרך.
מבחינת ציוד שימו לב שצריך הרבה מים וכמובן קרם הגנה וכובע ושווה לשקול גם מקלות הליכה. לפעמים בפסגה מאוד קר ורוחי, אז מומלץ להכניס גם איזה עליונית דקה (בחודשי אפריל מאי יכול להיות אפילו קר מאוד למעלה).
מסלולים אפשריים בחרמון
המסלול שאנחנו עשינו היה לעלות ממש ממגרש החנייה של נווה אטי"ב דרך ציר חמש, אל בקעת מן בסימון אדום. אחרי ברכת מן הפסקנו לעקוב אחרי שביל מסומן והתחלנו בטיפוס לכיוון הכביש ומשם אל הרכבל העליון של אתר החרמון, דרך מסלול הגלישה המכונה ערער. אלו שבע שעות הליכה שכמעט כולן בעלייה חזקה (מפה למטה).
אופציה שונה היא לבחור לטפס רק מברכת מן אל הפסגה, או בכלל לרדת פסגת החרמון דרך הערער אל ברכת מן ונווה אטיב, במידה וירידות ממושכות אינן מציקות לכם בברכיים. באופציות האלו תצטרכו שני רכבים או הקפצה לתחילת מסלול.
אם אתם מגיעים לאתר ורוצים לרדת לא ברגל, תצטרכו לשלם על נסיעה ברכבל. בשבילי זו הייתה הפעם הראשונה לנסוע ברכבל הנוסעים החדש והירוק שנחנך רגע לפני שהקורונה הגיעה וביאסה את העונה.
למשפחות שמחפשות יום בילוי נהדר באטרקציות שמציע אתר החרמון: רינת שוורץ מהבלוג שפירית מטיילת כתבה כאן על כל האפשרויות האלו.
ההעפלה אל החרמון מנווה אטיב
את המסלול התחלנו בשעה שמונה בבוקר (האוטובוס יצא מתל אביב בארבע וחצי) ממש ליד מטעי הדובדבנים של נווה אטיב שהיו מלאים בפרי. תחילת השביל היא על ציר חמש, שביל ג'יפים סלול המסומן באדום עד שמגיע אל ברכת מן, בעלייה מאתגרת ומחטבת ישבן דרך הר כחל והר סנאים. בקטע הזה עשינו שתי סטיות מהמסלול: קפה בברכת חפור וטבילה בבור כחל.
העמק של ברכת מן הוא אחד היפים: החרמון מציץ מעליו וכולו מישור גדול עם הרים סביבו, כשעוד בחורף הם מכוסים שלג (כמו באלפים באמת!). אמנם אין צל סביב הבריכה, אבל כן תוכלו לעשות פה תמונות נהדרות עם הצאן ועדרי הבקר שמסתובבים להם.
מכאן העלייה אינה מסומנת ולמעשה חתכנו מהבקעה אל הכביש, חצינו אותו והמשכנו בעלייה עד לרכבל, כמו במפה למטה.
בור כחל
בחרמון כמעט ואין בכלל מעיינות פעילים בשל האופי של הקרקע כאן – המשקעים הרבים שוקעים בקרקע הגירנית ומגיעים אל הנחלים (בניאס, חצבני ודן). לכן בור כחל יחסית חריג בנוף ונקרא בטעות מעיין למרות שזה רק בור מים. הכניסה אליו דורשת אומץ מיוחד כי אלו מי שלגים בתוך מבנה בטון עם מכסה. אין כמעט מקום לירידה הדרגתית – די מהר תהיו חייבים להכנס כל הגוף אל הקיפאון הזה ולקוות שלא תחטפו התקף לב מכמה שהמים קרים. מוזמנים לקרוא גם בפוסט של הבלוגר ילדטבע על החוויה שלו מהקור הזה.
מפת הטיול
האביב שאינו נגמר: הפריחה בחרמון בחודש יוני
חובבי הפרחים יעריכו במיוחד את הטיול בחרמון באמצע יוני, שכן בעונה שבה אפילו החוטמית הזיפנית מסיימת את הפריחה שלה ברחבי הארץ, כאן עוד יש פרחים מיוחדים שפורחים בשיא היופי. יש כאן מספר מינים מיוחדים לאזור, כמו למשל הפרגה ואירוס ארם נהריים, עליו גם הסברתי בכתבת האירוסים שלי.
טיולים נוספים בארץ
אל ארץ הבולענים בים המלח: סיור בצבעים ונופים מטריפים
הערה חשובה: קיבלתי בינואר 2023 מכתב התרעה ממועצה אזורית מגילות ים המלח בו נאמר שהכניסה לאזור הבולענים אסורה בהחלט וכל פעילות שם מהווה סכנה לשלום הציבור. סיור אל הבולענים
סנפלינג במערת מלח: אקסטרים במערת הקולונל
על מערת הקולונל שמעתי בטיול הסנפלינג הכי אקסטרימי שעשיתי, בנחל רחף. שם סיפרו לי על מערת מלח חשוכה בדרום ים המלח שגולשים בתוכה 70 מטר ואז עוד מטיילים בפנים. קודם
נחל עמוד עליון עם טוויסט: כיף בקיץ וגם בחורף
נחל עמוד הוא אחד מהטיולים הכי מוכרים ואהובים בצפון ובשל אורכו הרב אפשר לעשות בו המון סוגי מסלולים באורכים משתנים, אם כי החלק העליון שלו הוא המטויל ביותר. אני תמיד
נחל עוג'ה: אירוסים, נופים מטריפים ונווה מדבר שווה בשומרון
נחל עוג'ה הוא אחד המסלולים המוכרים בשטחי השומרון, בעיקר בזכות מגלשת העוג'ה בסופו ונווה המדבר השווה של עין עוג'ה. בהיעדר אפשרויות חו"ל אמיתיות כיאה למרץ 2021, חציתי בפעם השלישית השנה
נחל מכוך באביב: כשמדבר יהודה מתחפש לשוויץ
בתור מטיילת שמפרסמת בקביעות את הטיולים שלי ברשתות החברתיות, אני לא זוכרת מתי פרסום שלי זכה לכל כך הרבה הדים כמו אלבום התמונות מנחל מכוך. התגובות היו נלהבות בטירוף וגם
וואו, איזה פוסט מקסים. היינו באותה שבת בחרמון! אני הייתי עם הילדים אז כאלה הליכות לא יכולה לעשות… אבל פשוט מקסים להיות שם בעונה הזאת
האמת שהייתה קבוצה מאורגנת גדולה של משפחות עם ילדים קטנים שירדו את החרמון מהרכבל העליון אל ברכת מן, היו נראים מרוצים
A good blog! I will bookmark a few of these..
Es hat sehr viel Spaß gemacht, Ihren Artikel zu lesen. Neille Derby Thilda
היה מאוד כיף לקרוא את המאמר שלך. ניל דרבי תילדה
I really like what you guys are up too. This sort of clever work and reporting!
Keep up the very good works guys I've included you guys to my own blogroll.
Thanks