יאיי! רשמית מותר לחזור לטייל אחרי כמעט חודשיים של יובש של סגר הקורונה, וההמלצה שלי היא לפתוח את עונת הטיולים שעוד נותרה מהאביב בהרי ירושלים הגבוהים, אזור בו הפריחה עוד חזקה גם באמצע מאי ועדיין ירוק בזכות החורף הגשום שהיה לנו. נחל קטלב הוא מסלול מעגלי למטיבי לכת שמתאים למשפחות ולילדים שכן השבילים נוחים ומסודרים, והוא כולל מעט מים זורמים, מבנה קבר ענק, נוף נהדר להרי ירושלים והמון פינות חמד פורחות. אם אתם מחפשים מסלול מעגלי קצר יותר באזור, אני ממליצה על נחל כסלון עליו כתבתי גם.
טיול מעגלי
6.5 קילומטר
5 שעות הליכה
מתאים למשפחות
נקודת התחלה: חניון נחל קטלב
נקודת ההתחלה של המסלול בה נשאיר את האוטו היא חניון נחל קטלב, בירידה מכביש 3866 תראו חניון גדול מאוד אל מסעדת בר בהר, המשיכו כמו שהוויז מפנה עוד קצת ימינה ופנימה עד שתראו שלט ברור עם שם הנחל וסימון שחור. ההגעה לכאן מאזור תל אביב היא דרך כביש 38 לבית שמש ואמורה לקחת בסביבות שעה נסיעה ללא פקקים.
אפשר לעשות את המסלול הזה קווי ולהשאיר רכב אחד ליד חניון תחנת הרכבת בר גיורא (ההסבר המדויק מופיע כאן). זה אומר שרק תרדו את ערוץ נחל קטלב בלי העלייה המאתגרת אך היפה בחזרה לחניון.
המסלול המעגלי של נחל קטלב
הסימון מהחניון יוביל אתכם בצורה ברורה לשביל עם מדרגות בירידה אל הנחל. בתחילת מאי כל ההר היה מלא בחוטמית זיפנית פורחת שהגיעה לגבהים מרשימים של שני מטר ויותר! הבריכה הבנויה של עין גיורא נמצאת בקצה הירידה, אבל אל תבנו על טבילה כאן – היא כמעט תמיד ריקה. המשיכו במסלול השחור עד להגעה לצומת עם מסלול כחול – ממנו נחזור.
ההמלצה המוכרת של המסלול הזה היא קודם לרדת במסלול השחור את נחל קטלב, לפגוש במסלול הירוק בתחנת בר גיורא ולטפס משם עד לקבר דאר א-שיח', שם מתחיל סימון שביל כחול החוזר לחניון עם עלייה מכובדת. זה גם מה שאנחנו עשינו אבל למעשה אם אתם לא סובלים בהליכה של ירידות חזקות, שווה לשקול לעשות את המסלול המעגלי דווקא מהקטע הכחול שלו ולחזור מתחנת הרכבת בר גיורא דרך ערוץ נחל קטלב. הירידה תהיה חזקה אבל הנוף בדרך יהיה מולכם ולא מאחוריכם.
את המסלול הזה טיילתי עם סהר קרט, בלוגרית טיולים נוספת שאני ממש ממליצה לכם לבקר גם אצלה בבלוג הטיולים Yolo blog ולקרוא על אתרים בחו"ל וטיולים בארץ שמצולמים מדהים.
עין קטלב
לאורך ערוץ הנחל ישנן הרבה מאוד פינות מוצלות וכיפיות, בחלקן ממש תרגישו קרירות נעימה מהאבנים הרטובות. אחרי כחצי שעה תגיעו למעין עצמו שנובע ואפשר לשטוף בו את הפנים. אגב – בימים אחרי גשם סביר שיהיה בוץ ומחליק. לקראת סיום הערוץ נפגוש גם בצינור המוביל מים אל הישובים בסביבה, הצינור מסתיים לקראת גשר הרכבת.
נחל קטלב הוא ערוץ של נחל שורק, וקרוי על שם עצי הקטלב הרבים שנמצאים בו. הזדמנות מעולה לספר את האגדה על הקטלב והנסיך שקטל את אביו, אם מתחשק לכם להזכר בשיעורי השל"ח בתיכון.
גשר הרכבת ותחנת בר גיורא
נחל קטלב מסתיים בצומת בה תראו גשר תת קרקעי יפה המוביל אל תחנת הרכבת הישנה של בר גיורא. מעל הגשר ישנם פסי רכבת פעילים. אם בחרתם במסלול הקווי הקצר, לכו מתחת לגשר אל כיוון נחל שורק. המסלול שלנו ממשיך בעלייה יחסית תלולה המסומנת בירוק אל עבר דאר א-שיח'. במהלך העלייה תשמעו למטה את נחל שורק זורם – אליו מוזרמים מי קולחין מאזור ירושלים (כלומר – לא מתאים לשחייה, הצבע יבהיר לכם את זה די מהר).
מתחם הקבר דאר א-שיח'
בסיום עלייה עם תצפית נהדרת מסתתר לו מתחם גדול עם קבר, באר ומסגד עתיק: דאר א-שיח', הבית של השיח'. המקום הוא חלק מכפר ערבי שננטש ב-1948 וכיום המבנה היפה עם הקשתות מעוטר בגרפיטי ומלא בעטלפים (קורונה מישהו?) ויונים. אחרי דאר א-שיח' חפשו את השביל הכחול, ממנו חוזרים אל המפגש עם השביל השחור של נחל קטלב וממנו עולים בחזרה אל מגרש החנייה. ישנה גם אפשרות להארכה קלה אל עין טורה, מעיין שלא תמיד מלא במרחק רבע שעה הליכה.
פריחה בנחל קטלב
האמת – בשביל השבוע הראשון של חודש מאי הייתי מופתעת מכמות הפרחים שעדיין היו במסלול: המון דם המכבים, חוטמית זיפנית, שאריות אחרונות של פרגים והכי כיף – דבורניות דינסמור שהסתתרו בצידי השבילים. לפי כמות עצי השקדים במסלול, קל לנחש שבפברואר הוא מתכסה בלבן.
טיולים נוספים מחכים לכם כאן
אל ארץ הבולענים בים המלח: סיור בצבעים ונופים מטריפים
הערה חשובה: קיבלתי בינואר 2023 מכתב התרעה ממועצה אזורית מגילות ים המלח בו נאמר שהכניסה לאזור הבולענים אסורה בהחלט וכל פעילות שם מהווה סכנה לשלום הציבור. סיור אל הבולענים
סנפלינג במערת מלח: אקסטרים במערת הקולונל
על מערת הקולונל שמעתי בטיול הסנפלינג הכי אקסטרימי שעשיתי, בנחל רחף. שם סיפרו לי על מערת מלח חשוכה בדרום ים המלח שגולשים בתוכה 70 מטר ואז עוד מטיילים בפנים. קודם
נחל עמוד עליון עם טוויסט: כיף בקיץ וגם בחורף
נחל עמוד הוא אחד מהטיולים הכי מוכרים ואהובים בצפון ובשל אורכו הרב אפשר לעשות בו המון סוגי מסלולים באורכים משתנים, אם כי החלק העליון שלו הוא המטויל ביותר. אני תמיד
נחל עוג'ה: אירוסים, נופים מטריפים ונווה מדבר שווה בשומרון
נחל עוג'ה הוא אחד המסלולים המוכרים בשטחי השומרון, בעיקר בזכות מגלשת העוג'ה בסופו ונווה המדבר השווה של עין עוג'ה. בהיעדר אפשרויות חו"ל אמיתיות כיאה למרץ 2021, חציתי בפעם השלישית השנה
נחל מכוך באביב: כשמדבר יהודה מתחפש לשוויץ
בתור מטיילת שמפרסמת בקביעות את הטיולים שלי ברשתות החברתיות, אני לא זוכרת מתי פרסום שלי זכה לכל כך הרבה הדים כמו אלבום התמונות מנחל מכוך. התגובות היו נלהבות בטירוף וגם
יופי של מסלולים שחלקם עשינו וכיף לקרוא עליהם. אשמח לקבל עוד מידע על מסלולי טיולים מומלצים.
הי יהודית, אני שולחת בניוזלטר החודשי הרבה הצעות. יש מלא מסלולים בחלק של ישראל בבלוג 🙂
מסלול מצויין
שימו לב זה לא 6.5 ק"מ אלא 9.5 קמ
עשינו את המסלול ההיקפי מסלול שחור + ירוק ושוב שחור חזרה לנקודת היציאה עם תלמידי כיתה ז' ח'.
היה קשוח ביותר. לא נחזור על זה שוב.
הי אברהם, מצטערת לשמוע שזו הייתה החוויה שלכם, אולי שווה בשנה הבאה לנסות את המסלול בחורף כשלא כל כך חם כמו שהיה ביוני השנה