מנזר המרסבא הוא בהחלט אחד המקומות היותר מיוחדים ויפים שיש בישראל, וביקור בתצפית כאן לגמרי עונה על הצורך של טיול אינסטגרם מושלם – פשוט כי זה מבנה שמצטלם ממש טוב והוא נראה כל כך מרשים. סביר להניח תדמיינו שאתם צופים בסצנה של אבירים מימי הביניים, או כמוני – תדמיינו את סרסיי ממשחקי הכס לוגמת יין ומביטה לשמיים בחיפוש אחר דרקונים חגים.
למקום הזה רציתי להגיע כבר הרבה מאוד זמן ותמיד הנחתי שמדובר בטיול מסובך (הוא מעבר לקו הירוק) שדורש תיאומים ביטחוניים והיכרות מעמיקה עם השטח. לשמחתי גיליתי שלתצפית אל המנזר עצמו אפשר להגיע בטיול הליכה קצר יחסית של שעה לכיוון או להגיע ממש קרוב ברכב שטח או עם רכב חברה שאפתני. אני בחרתי להגיע דרך הרגליים ועשיתי לכאן מסלול מדברי יפה וארוך באמצע דצמבר. אז מה צריך לדעת בשביל לבקר כאן? מוזמנים לצלול אל הפוסט!
טיול מעגלי
5-15 קילומטר
3-6 שעות הליכה
מתאים למשפחות
איך מגיעים למנזר המרסבא?
טיול מאורגן למנזר המרסבא
הטיול אל מנזר המרסבא אינו דורש תיאום ביטחוני עם הצבא וניתן לעשות אותו כל השבוע, גם לבד. אבל, בגלל שזה בכל זאת מעבר לקו הירוק והמפות כאן לא מאוד ברורות פלוס תוואי המסלול של נחל קידרון עובר שינויים בשל חפירת צינור ביוב באזור – יצאתי לטיול עם קבוצה מאורגנת של שמעון ברנט, מנהל קהילת מטיילים ונהנים עם החבר'ה שכבר שלוש שנים מוציא טיולים ומארגן מפגשים חברתיים לגילאי 25-45. את הטיול הדריך נתנאל כהן, אותו אפשר למצוא בפייסבוק: לטייל עם נתנאל. הגענו לתחילת המסלול בחוות הצאן של קדר (סמוך לקידר דרום) ברכבים פרטיים ויצאנו למסלול של 15 קילומטר.
הגעה ישירה אל מרפסת התצפית של המרסבא
מנזר המרסבא נמצא בצד אחד של נחל קדרון, אבל החלק הבאמת יפה הוא מרפסת התצפית אליו משם מרבית התמונות צולמו. עקרונית, אפשר להגיע עם רכבי שטח ממש עד לתצפית, כי האזור מלא בשבילי עפר נוחים. לכניסה למנזר ניתן להגיע דרך הישוב הפלסטיני עוביידה גם עם רכב פרטי (רק גברים מורשים להכנס לשטחי המנזר). אני ממש ממליצה להשאיר את האוטו בקדר (כותבים קדר וגם קידר) ולבוא ברגל ולא להכנס לכפרים בלי צורך אם אינכם מתמצאים היטב באזור.
אז, מה הסיפור עם מנזר מרסבא בעצם?
מנזר מרסבא הוא מנזר פעיל כמעט 1500 שנה, וקרוי על שם מייסדו הנזיר סבאס, שהקים אותו בתקופה הביזנטית בשנת 530. סבאס היה דור שלישי של נזירים, לשושלת שהקים הנזיר חריטון, מייסד תנועת הנזירות במדבר יהודה ומקים המנזר בנחל תקוע ועין פרת והיה תלמידו של הנזיר אותיומיוס.
המנזר הוקם על צלע ההר מעל נחל קדרון, בנקודה אסטרטגית המעניקה לו ביצור טבעי מצד הנחל: המצוק מעל הערוץ תלול ומונע פלישה משם, כך שנדרשו ביצורים רק לחלקים האחרים. שאר המתחם מוקף חומות ועבר שינויים רבים מאז הוקם בתקופה הביזנטית. במרוצת השנים הוא נבנה ונהרס פעמים רבות, וכיום רוב המבנים אותם אנו רואים נבנו במאה ה-19 בתרומת הכנסייה הרוסית.
היום המנזר משתייך לכנסייה היוונית אורתודקסית וחיים בו 16 נזירים פעילים. נשים אינן מורשות להכנס לבקר במנזר (הן יכולות להסתפק במגדל הנשים החיצוני) וכן אסור להכניס לשטח המקום בשר ותפוחים – איסורים עוד מימי סבאס שנועדו לשמור על התנזרותם המוחלטת של הנזירים מפיתויים ומאווים גשמיים.
חג הנזיר במנזר המרסבא
ב17.12 מדי שנה מתקיים חג הנזיר סבאס, חג של נרות ואור בלב המדבר. בקטע משעשע, עיקר הנרות נמצאים דווקא מול המתחם, איפה שבדרך כלל מרפסת התצפית כדי שהנזירים יהנו מהאור. אפשר להצטרף לסיורים ייחודיים בשביל לראות את זה או להגיע עצמאית. שריינו לכם את שנה הבאה! הסבר מעולה על חג הנזיר והתצפית אפשר למצוא בפוסט של סהר כאן.
מסלול מעגלי אל תצפית המרסבא והר מונטר
המסלול שלנו התחיל בחוות הצאן קידר, 7 דק נסיעה בכביש עפר מהכניסה להתנחלות קדר דרום (או קדר הישנה).
שימו בוויז את הנקודה הזאת, שער הכניסה לישוב קדר דרום, שם יש חניה גדולה וגזלן שלא פעיל בשבת. המשיכו עם השילוט בכביש עפר אל חוות הצאן. בטוח מאוד להשאיר את הרכבים בחווה, ויש אפילו שירותים. הישוב קדר קרוב מאוד לחלק הדרומי של מעלה אדומים, שימו לב שתידרשו לעבור מחסום מירושלים, אבל אין כמעט נסיעה בכלל בשטחי B, והתחושה הכללית בטוחה מאוד.
מהחווה ירדנו אל ערוץ נחל קידרון, השביל אינו מסומן, אך די מהר תגיעו לשביל עפר נוח להליכה המוביל אל נחל קידרון. ערוץ הנחל מקסים, אבל הנחל הזורם שוצף ביוב בדרך לאזור טיהור השפכים קידרון. לשמחתי, במקום חופרים כעת מנהרה תת קרקעית והביוב צפוי לעבור בצינור שם – ולתת לטבע כאן זמן להשתקם. בנקודה בה תראו את חפירות המנהרה השביל מתחיל לעלות מעלה בטיפוס מאתגר – רכבי שטח יכולים להגיע מסביב. הטיפוס לקח בערך רבע שעה ואחרי עוד קצת הליכה על צלע ההר כשערוץ נחל קידרון מתחתינו – סוף סוף ראינו אותו. מנזר המרסבא היפהפה שלכבודו הגענו עד הלום.
זו אופציה די טובה למי שקצר בזמן – אפשר להגיע עד לנקודה הזו ולחזור באותה הדרך אל הרכב.
התצפית מהר מונטר - הר העזאזל
כדי להמשיך במסלול חזרנו קטע די משמעותי שעשינו, עד לצומת שבילים מסומנת בה התחלנו לצעוד בנחל אבו כלב, המסומן בירוק. מהנחל הזה טיפסנו עד לתצפית של הר מונטר בגובה 524 מטרים, ממנה אפשר לראות גם את ירושלים וגם את הים. זו עלייה רצינית של בערך שעה, אבל הנוף בקצה מצדיק אותה לגמרי.
הר המונטר הוא ככל הנראה הר העזאזל, ממנו הכוהן הגדול היה משליך עז אל מותה במטרה לכפר על חטאי העם (ומשם הביטוי – לך לעזאזל…).
מכאן מתחילה דרך של כמעט שלושה קילומטרים בשביל עפר נוח מאוד להליכה עד לאוטו, בין פחונים ואוהלים של בדואים עם הרבה עיזים, חמורים וקצת ילדים רצים. שימו לב שיש גם כלבים כנענים, כך שאם אתם מגיעים עם כלבים זו נקודה ששווה לקשור אותם.
מפת הטיול
טיולים נוספים של מסוף כרמלית בישראל מחכים פה
אל ארץ הבולענים בים המלח: סיור בצבעים ונופים מטריפים
הערה חשובה: קיבלתי בינואר 2023 מכתב התרעה ממועצה אזורית מגילות ים המלח בו נאמר שהכניסה לאזור הבולענים אסורה בהחלט וכל פעילות שם מהווה סכנה לשלום הציבור. סיור אל הבולענים
סנפלינג במערת מלח: אקסטרים במערת הקולונל
על מערת הקולונל שמעתי בטיול הסנפלינג הכי אקסטרימי שעשיתי, בנחל רחף. שם סיפרו לי על מערת מלח חשוכה בדרום ים המלח שגולשים בתוכה 70 מטר ואז עוד מטיילים בפנים. קודם
נחל עמוד עליון עם טוויסט: כיף בקיץ וגם בחורף
נחל עמוד הוא אחד מהטיולים הכי מוכרים ואהובים בצפון ובשל אורכו הרב אפשר לעשות בו המון סוגי מסלולים באורכים משתנים, אם כי החלק העליון שלו הוא המטויל ביותר. אני תמיד
נחל עוג'ה: אירוסים, נופים מטריפים ונווה מדבר שווה בשומרון
נחל עוג'ה הוא אחד המסלולים המוכרים בשטחי השומרון, בעיקר בזכות מגלשת העוג'ה בסופו ונווה המדבר השווה של עין עוג'ה. בהיעדר אפשרויות חו"ל אמיתיות כיאה למרץ 2021, חציתי בפעם השלישית השנה
נחל מכוך באביב: כשמדבר יהודה מתחפש לשוויץ
בתור מטיילת שמפרסמת בקביעות את הטיולים שלי ברשתות החברתיות, אני לא זוכרת מתי פרסום שלי זכה לכל כך הרבה הדים כמו אלבום התמונות מנחל מכוך. התגובות היו נלהבות בטירוף וגם
יופי של מסלול! אני עשיתי אותו בלילה – אז שמחה להשלמות מהתמונות שלך מאור יום.
אני חולמת להגיע לשם!
תודה על הפוסט המעולה והמפורט! הנוף מהפסגה פשוט משגע!
שומרת לי את זה 🙂
כן זה ממש שווה! אגב לפסגה אפשר גם להגיע עם רכבי שטח (אולי ללכת ברגל 200 מטר)
פוסט מצויין! אלופה כמה אינפו
מרשים ביותר. האם אין חשש לגניבת רכבים או פגיעה בהם?
הי
אני השארתי את הרכב בחוות בודדים של תושבים יהודים שמסתובבים ליד, וגם בקדרון בטוח למדי
זה אזור מאוד תיירותי עם תנועה רבה של מטיילים