בתחילת רחוב קויפמן בחיפה, ממש מול בית הספר הריאלי, נמצאת לה הכניסה למסלול נחל עובדיה – אחד הוואדיות הנשכחים של הכרמל. זה מסלול סופר חמוד ויפה, ואפילו כזה שמחזיק בתואר הנחל הארוך ביותר היורד מהכרמל עד לים. איכשהו בגלל שנים של הזנחה ולכלוך החיפאים שכחו מקיומו ובחרו להתמקד בנחל לוטם ונחל שיח (עליו כתבתי כאן), שני טיולי טבע אחרים העוברים גם ממש בתוך העיר הירוקה.
רגע של כנות: גדלתי כל ילדותי בשכונת רמת בגין בחיפה, אבל רק לאחרונה הזדמן לי לטייל כאן לראשונה. אחת הסיבות היא שרק בשנים האחרונות (אחרי שכבר עזבתי לתל אביב) ניקו את הנחל וסימנו את השביל כראוי, מה שסוף סוף הפך אותו לנגיש למטיילים. אז אם חשקה נפשכם בטיול נעים ומוצל בלב העיר – נחל עובדיה יכול להוות בשבילכם פתרון נהדר לכמה שעות טבע. מה גם שיש כאן כמה מערות מרשימות בגודלן, פריחה נעימה באביב ואפילו רגעים ארוכים שלא תראו שום זכר לשכונות המקיפות את הוואדי.
עונה מומלצת לטיול בנחל עובדיה: נובמבר עד אפריל, בעדיפות לחודשי פברואר מרץ בגלל הפריחה.
משך הטיול: בפוסט אפרט על ארבעה מסלולים באורכים שונים, בין שעתיים הליכה לחמש וחצי.
למי מתאים? הטיול מתאים גם למשפחות כי הוא לא מאוד קשה אבל כן כולל סבך מדי פעם אז לבשו בגדים ארוכים. הטיול מתאים מאוד לכלבים.
אם מחפשים עוד רעיונות, אביחי שקד מהבלוג ילדטבע כתב פוסט ייעודי על כל טיולי הטבע בחיפה.
טיול מעגלי או קווי
2-9 קילומטר
2-5 שעות הליכה
מתאים למשפחות
נחל עובדיה עד מערות עובדיה - מסלול קווי
הדרך הקווית לעשות את נחל עובדיה היא להתחיל בכרמל ולסיים במערות עובדיה, ממש מעל טירת הכרמל ומול הים. המסלול כולו בירידה, ואמור לקחת בין שעתיים לשלוש וחצי, תלוי כמה עצירות תעשו לאורך שלושת הקילומטרים האלו.
שימו רכב אחד ברחוב קויפמן ליד הריאלי (רמת גולדה, לינק לוויז) ורכב אחד ברחוב כרמלים בטירת הכרמל ועשו הקפצה. המסלול מסומן אך ורק בכחול ועובר רוב הזמן בערוץ הנחל בכיוון הירידה, אבל בגלל שזהו טיול לא מאוד מתויר הרבה פעמים הסבך מסתיר את הסימונים ואפשר לטעות בקלות ולהכנס לתוך השיחים. אם אתם לא רואים סימון יותר מעשר דקות, חזרו לסימון האחרון שראיתם (לי זה קרה איזה שלוש פעמים בטיול… אבל זה חלק מהכיף). בנוסף אני עדיין מאוד ממליצה להשתמש באפליקציית עמוד ענן ולראות שאתם הולכים כמו שצריך.
בא לכם טיול פריחה בכרמל? כאן כתבתי על מוקדי פריחה אביבית בנחל גלים.
מערות עובדיה
מערות עובדיה הן שתי מערות גדולות ועוד כמה חללים קטנים בקצה השלוחה מעל נחל עובדיה. בשביל לעלות אליהם צריך לחרוג מעט מתוואי הערוץ על ההר, שכן הנחל מסתיים בקרבת מטע זיתים ואז בשכונה של טירת הכרמל. המסלול הכחול יעלה אתכם למעלה לכיוון המערות ותוכלו להקיף אותן (רק שיש קצת סבך). הנוף לים ולאצטדיון סמי עופר נהדר, המערות מקסימות ואפילו יש אחלה בריזה.
מי שרק מעוניין במערות, ניתן להגיע לשם בקלות גם בלי המסלול, השאירו את הרכב ברחוב כרמלים וטפסו כ-250 מטר.
נחל עובדיה ומערת הקשת מתחת לרחוב סורוקה - מסלול מעגלי קצר
אם חשקתם במסלול מעגלי של שעתיים ואתם לא מתבאסים לטייל קצת בתוך רחובות עירוניים, אפשר לעשות את הטיול גם עם רכב אחד. שימו את הרכב בכניסה לגבעת העיזים, בתחילת רחוב בני ברית בשכונת רמת בגין והתחילו לעלות את כל רחוב סורוקה ואז ווטסון, עד שתגיעו לקויפמן 1 ותכנסו לוואדי (כעשרים דקות עלייה בתוך שכונה שקטה).
תחילת המסלול כאמור מסומנת בשלט ובערך אחרי קילומטר של ירידה בתוך המסלול הכחול תגיעו לצומת עם סימון אדום – העלייה מימימנכם שתוביל אתכם בחזרה לשכונת רמת בגין ואל הרכב, לא לפני שתדרשו לטפס את ההר ואפילו לבקר במערת קשת נסתרת. השביל האדום עובר מאחורי הבתים של רחוב טברסקי בשטח פתוח הצופה אל שכונת דניה והים.
מערת קשת בנחל עובדיה
את המערה הזאת גיליתי לגמרי במקרה בזכות סימון שלה באפליקציית עמוד ענן. קל לפספס אותה שכן היא לא על המסלול – יש סימון נפרד המכוון אליה (שני פסים לבנים ובאמצע פס שקוף). זאת מערה בצורת קשת בגודל בינוני שמסתתרת בתוך הסבך ויש משהו מספק וכיפי בלמצוא אותה ממש מתחת לשכונת מגורים. בתור מי שחיה את ילדותה ברמת בגין, קצת מתביישת לספר שגיליתי אותה רק עשור אחרי שעזבתי את הבית…
נחל עובדיה, מערות עובדיה וגבעת העיזים - מסלול מעגלי ארוך
האופציה הכי ארוכה היא לשלב את נחל עובדיה המלא ולחזור דרך גבעת העיזים – מסלול שלוקח כחמש וחצי שעות הליכה. פה אפשר לשים את הרכב בתחילת נחל עובדיה (או ברחוב בני ברית, תלוי מתי תרצו לעשות את העלייה ברחוב סורוקה).
כך תוכלו לרדת את כל נחל עובדיה, להגיע למערות עובדיה ומשם להמשיך בשביל עפר ליד בסיס התובלה עד שתמצאו את השביל שיעלה אתכם אל גבעת העיזים לתוך שכונת רמת בגין ורחוב בני ברית, מסלול של 11 קילומטרים.
אופציה של ארבע שעות ושמונה קילומטרים היא לחנות בכניסה לגבעת העיזים, לרדת עם השביל האדום אל מערת קשת ומשם לנחל עובדיה ולחזור דרך גבעת העיזים אל הרכב. העלייה של גבעת העיזים תיקח בערך 25 דקות, וגם בה תוכלו לבקר במערת גבעת העיזים, מתחת לעץ החרוב היפה.
לא משנה מה תבחרו – זה יהיה טיול כיפי ויפה. מוזמנים לכתוב לי אם אהבתם את הפוסט!
המלצות לטיולים נוספים בארץ
אל ארץ הבולענים בים המלח: סיור בצבעים ונופים מטריפים
הערה חשובה: קיבלתי בינואר 2023 מכתב התרעה ממועצה אזורית מגילות ים המלח בו נאמר שהכניסה לאזור הבולענים אסורה בהחלט וכל פעילות שם מהווה סכנה לשלום הציבור. סיור אל הבולענים
סנפלינג במערת מלח: אקסטרים במערת הקולונל
על מערת הקולונל שמעתי בטיול הסנפלינג הכי אקסטרימי שעשיתי, בנחל רחף. שם סיפרו לי על מערת מלח חשוכה בדרום ים המלח שגולשים בתוכה 70 מטר ואז עוד מטיילים בפנים. קודם
נחל עמוד עליון עם טוויסט: כיף בקיץ וגם בחורף
נחל עמוד הוא אחד מהטיולים הכי מוכרים ואהובים בצפון ובשל אורכו הרב אפשר לעשות בו המון סוגי מסלולים באורכים משתנים, אם כי החלק העליון שלו הוא המטויל ביותר. אני תמיד
נחל עוג'ה: אירוסים, נופים מטריפים ונווה מדבר שווה בשומרון
נחל עוג'ה הוא אחד המסלולים המוכרים בשטחי השומרון, בעיקר בזכות מגלשת העוג'ה בסופו ונווה המדבר השווה של עין עוג'ה. בהיעדר אפשרויות חו"ל אמיתיות כיאה למרץ 2021, חציתי בפעם השלישית השנה
נחל מכוך באביב: כשמדבר יהודה מתחפש לשוויץ
בתור מטיילת שמפרסמת בקביעות את הטיולים שלי ברשתות החברתיות, אני לא זוכרת מתי פרסום שלי זכה לכל כך הרבה הדים כמו אלבום התמונות מנחל מכוך. התגובות היו נלהבות בטירוף וגם
זה כמעט נכנס ב-100 מטר שלי… נו טוב נחכה ליציאה מהסגר😄
איזה כייף לכם שם בחיפה שיש לכם מסלולי טבע ממש בתוך העיר!
איזה מסלול מקסים כרמל, ומזל שהספקת להנות ממנו רגע לפני ההסגר. כיף לגלות מקומות מתחת לאף, גם במקומות שחשבנו שאנחנו מכירים היטב 🙂
פוסט נהדר, תודה על הרעיון 🙂
האם המפה האינטראקטיבית שהטמעת פה בסוף הפוסט היא מעמוד ענן?
מהיכן היא?
הי אורי, המפה היא מהאתר עצמו ממנה שיתפתי, https://israelhiking.osm.org.il/
מאוד נוח לסימון מסלולי טיול 🙂
תודה על המידע. כתוב בצורה ברורה וכיפית. רציתי לשאול על עין עובדיה..האם יש באמת מעיין כלשהו בדרך?
ראיתי אותו מסומן במפה אבל אני אישית לא מצאתי אותו כשטיילתי שם, היה מוסתר מדי בתוך הסבך כנראה