אתונה היא לא בדיוק עיר אירופאית קלאסית של כנסיות וסמטאות ציוריות, שיטוט במוזיאונים וצילומים על הגשר מעל לנהר הגדול. להפך – זאת עיר ים תיכונית מגניבה עם וויבים של שוק לוינסקי בואכה שפרעם וזה אומר רובעים מלאי גרפיטי ואופי, עתיקות על באמת (3000 לפני הספירה כמו אצלנו), תצפיות נהדרות אל הים וההרים ואווירה סופר מיוחדת.
לאתונה הגעתי רק בביקור הרביעי שלי ביוון, אחרי חופשות באיים קוס וכרתים וטרק מהמם לפסגת האולימפוס, במסגרת נסיעת עיתונאים ובלוגרים כיפית שהפיקו רשת מלונות בראון. אמנם הייתי רק לסופ"ש קצר של 48 שעות, אבל היה ממצה וכיפי. בעיני, זה יעד יווני מעולה לביקור בחורף והסתיו, שכן הקור נסבל ואת מרבית האתרים שלה נעים יותר לחוות כשלא חם רצח ואתם רק מחכים למעבורת/טיסה אל האי היווני הקרוב. כמו כן, בניגוד לאיים שנכנסים לתרדמת חורף, דווקא לאתונה יש סצנה תוססת יחסית של חיי לילה ובילויים.
הנה כמה המלצות ומלון אחד בסוף:
האקרופוליס של אתונה
האם אפשר לבקר בפעם הראשונה באתונה בלי להחתים נוכחות באקרופוליס? ודאי שלא, למה שתוותרו על דבר כזה? כבר בכניסה לאזור מרכז העיר תראו את האקרופוליס מציץ עליכם מלמעלה מכל מקום, מואר בצורה מדהימה בלילות ובולט במיוחד בימים. המלון שלי, בראון אקרופול היה במרחק של עשרים דק הליכה משם אז באתי ברגל, כשהכיוון הכללי מאוד ברור – במעלה ההר אל העמודים. אפשר גם לתפוס מונית (הן סופר זולות כאן) לשער התחתון בלי להזיע בכלל.
הכרטיס עלה 20 יורו והביקור נמשך בערך שעה וחצי, תלוי כמה מתחשק לכם להתעמק ולהצטלם. האתר הראשון שתעברו לידו הוא אמפיתיאטרון דיונוסוס היפה והעצום. אחריו תטפסו על מדרגות אבן עד שתגיעו לרחבה הראשית של המבנים. גולת הכותרת כאן היא הפרתנון, מבנה העמודים הגדול והמפורסם ביותר שנותר כיום עומד מימי יוון העתיקה. הוא אמנם היה בשיפוצים, אבל זה לא פגם לי בהנאה ובהתרשמות. הפרתנון נבנה במאה החמישית לפני הספירה ושרד את מאות השנים אחר כך בזכות החלפת ייעודו מספר פעמים לכנסיה ומסגד, אם כי הוא נהרס חלקית בפיצוץ תחמושת בשנת 1687 וכיום הוא מבנה לשימור וכמובן אתר מורשת. בתקופה בה היה מבנה הפרתנון שלם, הוא נחשב לכליל השלמות וייצג את פסגת האדריכלות היוונית וכן לסמל של הדמוקרטיה האתונאית ומייצג את שיאה של התרבות היוונית הקלאסית בעת העתיקה.
עוד דבר: לראשונה מאז הקורונה הייתי באתר תיירות עמוס לעייפה במבקרים! אפילו שהגעתי בתשע, לקראת עשר כבר לא הצלחתי להצטלם בלי עשרות אנשים אחרים בפריים.
האגורה של אתונה, Ancient Agora of Athens
אתר העתיקות השני בחשיבותו באתונה נמצא ממש מתחת לאקרופוליס, במרחק הליכה קצר משם. אפשר לשלב את הביקור באתרים אחד אחרי השני, אם כי אני קפצתי לכאן בבוקר השני שלי באתונה ולשמחתי מצאתי אתר הרבה פחות מתויר.
פירוש השם אגורה הוא מקום כינוס, כיכר השוק ומרכז החיים של העיר ביוון העתיקה. האגורה הייתה חלל גדול המוקף מבני ציבור ומקדשים לצד רוכלים ודוכני שוק. עד היום המילה אגורפוביה, פחד ממקומות פתוחים, נגזרת מהמושג הזה.
האגורה באתונה היא הידועה ביותר בעולם (אם כי זו באיזמיר השתמרה טוב יותר) והיא נבנתה במאה השישית לפני הספירה. יש כאן שרידים של חמישה מבני סטואה ציבוריים, מבנה באדריכלות היוונית העתיקה הכולל מעבר מקורה (אכסדרה) עם עמודים בצידו האחד הפתוח אל החוץ ומהצד השני ניצב קיר, ובו פתחים. הסטואה של אטאלוס היא הסטואה ששוחזרה בצורה המרשימה ביותר באגורה ובתוכה גם יש את המוזיאון בן שתי הקומות של האגורה עם כלי חרס ופסלים עתיקים בני 2000 עד 3000 שנה. מול הסטואה ניצב גם המקדש של הפייסטוס, חרש הברזל שהיה היחיד מבין אלי המיתולוגיה היוונית שהיה צולע ומכוער (אם כי הוא זכה לשאת את אפרודיטה אלת היופי).
הכניסה לאתר היא לכל המתחם והמוזיאון ועולה 10 יורו.
גבעת הזאבים, ליקאביטוס Lycabettus
למרבה ההפתעה שלי, גיליתי שהמקום הכי גבוה באתונה הוא לא האקרופוליס המרכזי אלא דווקא התצפית מראש גבעת הזאבים, ממנה אפשר לראות תצפית פנורמית מרהיבה על העיר, כולל ההרים מסביב והים וכמובן אל האקרופוליס.
אפשר להגיע לכאן בהליכה רגלית נעימה בשכונת קולונאקי, אחת השכונות המטופחות והעשירות של אתונה שכולה על מדרון ההר ואז מהכניסה התחתונה של האתר לעלות ברכבת הקטנה שיש כאן (7 יורו לנסיעה הלוך ושוב) או להעפיל ברגל כרבע שעה. במתחם התצפית ישנה כנסייה קטנה ומסעדה וכן מגדל פעמון שרואים מכל מקום בעיר.
שכונת הפלאקה, Plaka
אם שכונות אחרות בעיר הזכירו לי את פלורנטין עתירת הגרפיטי, בשכונת פלאקה הרגשתי שאני מסתובבת ברחובות נווה צדק המשודרגים. זו שכונה למרגלות האולימפוס הסובלת מתיירות יתר, אולם עדיין כיף להסתובב ברחובות שוקקי החיים והחנויות ולעצור לנשנוש או קפה מאחת מהמסעדות הרבות שיש כאן. למתקדמים – בקצה השכונה נמצא שער אדריאנוס העתיק ומאחורי מקדש זאוס (8 יורו כניסה), שהיה בשיפוצים אז ויתרתי.
כשמפעל טבק הופך למוזיאון אמנות מודרנית
את האתר הזה אני מניחה שלא הייתי מגלה לבד, ומזל שבסיור העיתונאים לקחו אותנו לשם. מדובר במפעל טבק ישן וענק בפאתי אתונה שעבר הסבה והפך למקום עם חללי תצוגה ענקיים של אמנות מודרנית. התערוכה שאני הייתי בה, PORTALS, צפויה להסתיים בסוף דצמבר 2021, אבל שווה להתעדכן באתר על הדברים הבאים.
המקום נקרא Neon exhibition עם הסברים על התערוכות הבאות וההגעה.
רשת מלונות בראון באתונה
תיירות פוסט הקורונה גרמה למגמה מעניינת בתחום המלונות: מלונות הענק עם מאות החדרים – אאוט, מלונות הבוטיק הקטנים ודירות היוקרה – אין. רשת מלונות בראון הישראלית זיהתה את המגמה עוד לפני המגפה, כאשר פתחה בעיר לא פחות מארבעה מלונות בוטיק ברמות שונות של פאר.
אני ישנתי במלון Brown Acropol, שהוקם במבנה של מלון עתיק בכיכר אומוניה ועבר שיפוץ מסיבי ועיצוב מחדש. כל אחד מהחדרים כאן מרוהט בטוב טעם ועם הרבה מאוד שיק, מעוטר בחפצי וינטג' כמו למשל פטיפון אמיתי או טלפון חוגה. אל תדאגו – הכל פה סופר חדש, במיוחד המיטה הנוחה להפליא, מכונת הנספרסו וחדר האמבטיה המפנק. אני ממליצה לעלות בערב קריר אל הגג ולטבול בג'קוזי החם מול הנוף הנפלא אל האקרופוליס, היה כיף!
בזמן הביקור שלי נחנך מלון חדש של הרשת – Brown LightHouse ממש בקרבת מלון ארקופול, תחת המותג "לייטהאוס", אח ל"לייטהאוס תל אביב" מבית מלונות בראון. את גזירת הסרט עשה לא אחר מראש עיריית אתונה בכבודו ובעצמו.
ומה אוכלים באתונה?
אם בא לכם ארוחת בשרים עם מגגון מנות פתיחה של המטבח היווני – לכו ל-Gaston. אנחנו הלכנו על ארוחת טעימות עם המון מנות שוות וסטייק אישי לכל אחד. היה קצת קשה להמשיך לטייל אח"כ, אז תכננו בהתאם את זמני השנצ.
כתובת: 25is Martiou 15, Nea Smirni 171 21, Greece
הסופלקי המפורסם ביותר באתונה נמצא לא רחוק משם, בטברנה ענקית בשם באיראקאטיס טברן Bairaktaris Taverna שמתמחה במטבח יווני המסורתי. אמנם אכלתי סופלקי טובים יותר משלהם, אבל הביקור במסעדה שכל קירותיה תמונות ממוסגרות של סלבס מקומיים ובינלאומיים היה חוויתי למדי.
כתובת: Πλατεία Μοναστηρακίου 2, Αθήνα 2, Athina 105 55, Greece
בית הקפה הציורי ביותר היה דווקא בקרבת המלון, בשם Little Kook. הוא חולש על חצי סמטה ומחליף תפאורה אחת לחודש. כשאנחנו היינו שם זה היה באווירת הלוואין, והם כבר עידכנו כי בקרוב יחליפו לאווירת חג המולד.
כתובת: Karaiskaki 17, Athina 105 54, Greece
מדריכים נוספים של מסוף כרמלית
שלכת במדינת ניו יורק, מפלי הניאגרה ופינגר לייקס
החלק הראשון של טיול השלכת שלנו בצפון מזרח ארצות הברית היה במדינת ניו יורק המרשימה, שהוכיחה לנו שיש בה הרבה מעבר לאי הקטן והשוקק של מנהטן. המטרה הראשית שלנו הייתה
אוקטובר באדום וכתום: איך לתכנן טיול שלכת בצפון מזרח ארה"ב עם תינוק
באוקטובר 2024 לקחנו הפוגה משגרת המלחמה בישראל וטסנו לבקר בארץ שיש בה דבר כזה סתיו אמיתי, כלומר כזה עם צבעי שלכת בעלים על העצים כמו שלימדו אותנו בגן, התקררות במזג
המלצות לשבוע בפורטוגל: היעד הכי חמוד באירופה
פורטוגל היא אחת המדינות החמודות והכיפיות שיצא לי לבקר בהן, בטח בתור חופשת סוף קיץ כשהטמפרטורה לא רותחת והמים נהדרים לטבילה, גם במעיינות וגם בים. יש בה הכל: הרים ואגמים
קייפטאון, כף התקווה הטובה ודרך היין של דרום אפריקה
אם אתם קוראים את הבלוג הזה ומתכננים לבקר בקייפטאון והסביבה, אני כבר מקנאה בכם שמצפה לכם טיול בעיר הנפלאה הזאת, שהר השולחן מציץ ממנה מכל פינה ובאפשרויות הטיול שיש בקרבתה.
דרך הגנים בדרום אפריקה: הרוד טריפ המושלם
דרך הגנים היא אולי צירוף המילים הכי נפוץ כשמחפשים מידע על דרום אפריקה, ובהחלט מהמסלולים המוכרים בה. מדובר על טיול כיפי לאורך קו החוף עם רכב שכולל מספר עצירות באתרים