סוף סוף זה קרה – אחרי שנים ששמעתי על ברלין, למדתי על הסצנה שלה, קראתי על המסעדות בה והקשבתי לחוויות של מבקרים – נחתתי לארבעה ימי טיול בברלין בחודש מאי, יחד עם הבסטי שלי (עוד מהטירונות!) עינבל. ברלין אדירה בהחלט, אבל לפני שאני צוללת לתיאור האתרים שלה, חשוב לי להגיד לכם שהאטרקציות פה משמעותית פחות שוות מהעיר עצמה. בניגוד למשל למונומנטים המדהימים שיש ברומא או בודפשט, כאן עיקר ההנאה שאני מצאתי הייתה מלהסתובב ברחובות ברלין, להכיר את השכונות והגרפיטי שלה, לעשות שופינג ולבלות בפאבים והמסעדות פה. זאת לא עיר יפה בסטנדרט האירופאי, אבל היא אחרת, אחרת במובן הכי טוב ומגניב של המילה.
לניווט מהיר בפוסט ההמלצות לברלין שלי הקליקו על הלינקים
טיפים כלליים על ברלין
רבות דובר על התחבורה הציבורית המדהימה בברלין, והכל נכון. מערכת יעילה וסופר נוחה לניווט הן ברכבות הקלות (U), והן ברכבת התחתית (S) ובאוטובוסים שלה (M). אני רכשתי כל יום כרטיס יומי לנסיעה חופשית בעלות של 7 אירו לנסיעות ברחבי העיר.
יהיה לכם הרבה יותר קל להסתדר בדרכים אם תגיעו עם חבילת גלישה או תרכשו כרטיס סים, משום שהמפה בגוגל מפס מדויקת להפליא בזמני ההגעה של הקווים (וגם ככה התדירות שם גבוהה ברמה שרק הגרמנים יכולים לבצע). בשביל לרכוש כרטיס סים הגיעו עם דרכון לאחת מחנויות הטלפונים הרבות בעיר, העלות היא בסביבות 20-25 יורו. אל תקנו כרטיסי סים זולים בסופרים, משום שלהפעיל אותם מחייב אזרחות גרמנית.
ביציאה מגרמניה ניתן לקבל החזרי מס על רכישות שביצעתם מעל 25 אירו, לפני ביצוע הצ'ק אין. על כל קבלה יש עמלת פעולה של 3 אירו ולכן אני ממליצה לנסות לאחד רכישות ולהגיש פחות קבלות, זה יצא משתלם יותר. כמו כן נסו לזכור לבקש מהמוכרים קבלה פטורה ממס על רכישות שתרצו לקבל עליהן החזר בשדה התעופה.
אם אתם מגיעים לטייל לבד בברלין, נירי שאול כתבה בבלוג הטיולים שלה כמה טיפים.
שכונת קרויצברג, ברלין
השכונה הכי מקושקשת של ברלין, וזו שנראתה בעיני דומה ביותר בעיני לתל אביב היא קרויצברג, שכונת מהגרים לשעבר ששכנה לצד החומה וכיום מהווה את מוקד הבילויים והחתרנות של העיר. בשכונת קרויצברג ערכתי סיור גרפיטי (עליו מפורט בהרחבה בלינק כאן) וכן יצאתי להסתובב בערב ברחוב Oranienstraße עתיר הפאבים והמסעדות. בצהריים התקשנו לבחור בין כמויות המסעדות והגלידריות של רחוב Wrangelkiez המדליק. ממליצה פשוט להגיע ולטייל כאן, לשים לב לאמנות הרחוב, לעצור לשתות קפה או לנשנש ולראות את השכונה הזאת שנראת אחרת לגמרי משאר העיר.
איסט סייד גלרי
את הקטע הזה של חומת ברלין, 1300 מטרים שנותרו מהחומה שחצתה את העיר והשפיעה על אופייה כה רבות – אי אפשר לפספס בביקור שלכם בעיר. כיום החומה, שאז היה ניתן לצייר רק מצידה המערבי, הפכה לגלריה הארוכה ביותר בעולם של אמנות רחוב, לציורים שחלקם מתחלפים וחלקם קבועים. ממליצה ללכת לאורך כל החומה ולא לעצור רק בציור המפורסם של אריך הונקר (שליט גרמניה המזרחית) מתנשק עם ליאוניד ברנז'ייב (נשיא ברית המועצות) שצייר דמיטרי ורובל ב-1990, פחות משנה אחרי נפילת החומה.
ברוח הייקיות של הפוסט אדגיש רק שהאזור אינו חלק רשמי משכונת קרויצברג שכן הוא מהצד השני של נהר השפרה, אבל סביר שתעברו בו בדרך אל השכונה.
שכונת מיטה, מרכז ברלין
אתרי החובה של ברלין
שער ברנדנבורג
הסימן המוכר ביותר של ברלין הוא שער הניצחון שלה, שער ברנדבורג. השער הזה נבנה ב-1788, שרד את מלחמת העולם השנייה חרף ההפצצות סביבו והיה בשטח גרמניה המזרחית עד לנפילת החומה. הוא עוצב בהשראת שער הכניסה לאקרופוליס באתונה. ועל החלק העליון מוצבת "קוודריגה" מרכבה המובלת ע"י ארבעה סוסים ועליה רוכבת אלת הניצחון ויקטוריה שנושאת כיום צלב ברזל (בעבר החזיקה ענף זית).
אנדרטת השואה של ברלין
במרחק הליכה קצרצר מהשער נמצאת האנדרטה לזכר שואת יהודי אירופה, הממוקמת בשטח בו עמדו המשרדים של אדולף היטלר בימי הרייך השלישי. האנדרטה נחנכה ב-2005 ויש בה 2711 קוביות המדמות מצבות בסוג של מבוך מעיק. אני מודה שראיתי את האתר הזה בכל כך הרבה תמונות שחשבתי שהוא לא יפתיע אותי, אבל התחושה של עצם השיטוט בו לא עוברת בצילום והופכת את הביקור כאן לעוצמתי.
בניין הרייכסטאג
צפונית לשער ברנדבורג ניצב לו מבנה הרייכסטאג, אליו ניתן להכנס אך ורק בהרשמה מראש באתר ובהצגת דרכון. ממליצה להרשם בלינק הזה כמה שבועות לפני הביקור שלכם בשביל שתבחרו מועד נוח (מאחרים לא מתקבלים, נא לדייק). הסיור מתקיים בתוך הכיפה של הרייכסטאג וצופה אל כל האתרים בברלין, תוך מתן הדרכה קולית מותאמת. בעיני שווה לבקר באחת מהתצפיות של העיר – פה או במגדל הטלוויזיה.
פארק טירגארטן Tiergarten
ממש מול השער והרייכסטאג מתחיל פארק טירגארטן, סוג של פארק ענק משולב ביער עבות, זכר לימים בהם שליטי גרמניה ואימפריית פרוסיה היו מבלים כאן בציד. בקצה המרוחק שלו נמצא גן החיות.
אי המוזיאונים והקתדרלה של ברלין
במרחק של כרבע שעה הליכה משער ברנדבורג נמצא אי המוזיאונים ולידו הקתדרלה של ברלין וכיכר הומבולדט (Humbuldt), האוניברסיטה העתיקה של ברלין. מדובר באזור עם ריכוז מונומנטים גדול ונקודה מעולה לחובבי התרבות שכן המוזיאונים ברמה מאוד גבוהה. אפשר לקרוא עוד על המוזיאונים ומחירי הכרטיסים כאן, אנחנו בחרנו ללכת למוזיאון הטבע שדווקא אינו נמצא באי המוזיאונים, אבל שווה ביקור למי שבקטע של דינוזאורים ובעלי חיים. שימו לב שבימי שני המוזיאונים סגורים.
צ'ק פוינט צ'רלי
עשו לעצמכם טובה ואל תטרחו להגיע במיוחד לאתר הזה, שהיה בעבר נקודת מעבר חיונית בין גרמניה המזרחית למערבית וכיום הוא מלכודת תיירים מטופשת בה ניתן להצטלם ברוב שעות היממה עם חייל אמריקאי במדים, בבוטקה עם שקי חול המדמה את העמדה ההיא. מה שכן מסביב יש אחלה חנויות למזכרות.
לינה בברלין במלון גט פוינט צ'רלי
מפת ברלין
מדריכים נוספים שלי לערים אורבניות מחכים לכם כאן
שלושה ימים במפלי ויקטוריה וקפיצה לבוצואנה
מפלי ויקטוריה הם בהחלט אחד מהמקומות היפים ביותר שראיתי ושלושה הימים שהעברנו בקרבתם היו מהנים ומיוחדים בצורה יוצאת דופן, מה
פעם ראשונה בלונדון: חופשה זוגית מושלמת
"מה??? את עוד לא היית בלונדון?" זה משפט שאני שומעת בערך מאז שפתחתי את הבלוג בתחילת 2018. לא עזרו לי 45 המדינות שביקרתי בהן לפני בריטניה, לא שיכנעו התירוצים שטרם
טיול בדרום צ'כיה: קפיצה מרעננת אל ימי הביניים
ראשית אפתח בוידוי: מעולם לא חשבתי שייצא לי לטייל בתקופת החגים דווקא בדרום צ'כיה מכל המקומות בעולם. אבל, אנחנו בימי
פוסט מעולה! מתה על ברלין ותיארת אותה היטב