באחת הפינות שלי בתכנית פותחים יום הצגתי את הנתון המדהים הבא: כשמדברים על יוון, כרתים ורודוס הם היעדים המובילים בהזמנות לחופשה בקיץ בקרב הישראלים, וכרתים זוכה בשליש מההזמנות. רוב התיירים מחפשים באי הזדמנות טובה לנופש ובטן גב עם אוכל מעולה, אבל המשפחה שלי הצליחה גם שם לעשות את מה שאנחנו הכי טובים בו: לגלות יעדים חדשים.
בפוסט הבא אני אספר לכם איך במשך שבוע הצלחנו לא לעשות בטן גב ליותר משעה רצוף וכל יום מצאנו יעד חדש אחר לנסוע אליו בכרתים.
מפת כרתים בקצרה
כרתים נחלקת ל-4 מחוזות: הקרליון, בה נמצאים שדה התעופה ובירת האי, חאניה, רתמינו ולסיטי, בו נמצאים רוב המלונות והקלאבים שבאזור אגיוס ניקולאוס. בקטע לא מובן האי מיושב יותר בחלקו הצפוני, למרות ששם בדרך כלל תמצאו חול גס ושחור, לעומת החול הרך בחופים הדרומיים. בסוף הפוסט יש גם מפה אינטראקטיבית מדויקת עם כל האתרים.
לכרתים הגעתי במסגרת חופשה משפחתית מורחבת, עם סבא וסבתא, ההורים הדודים ובת דודה ובן זוגה, אי שם ב-2013. את המלונות והקלאבים של כרתים השארנו רחוק במזרח האי (מאליה, אגיוס ניקולואוס) ולקחנו וילה עם הרבה חדרי שינה ובריכה מרחק נסיעה של רבע שעה מהעיר רתמינו, בצד המערבי של האי. את הטיול בכרתים עשינו בצורת כוכב: כל יום יצאנו עם הרכבים לכיוון אחר וחזרנו.
מחפשים לנפוש באי קוס? המלונות השווים של קוס מפורטים כאן
מחפשים מלונות ומסעדות בכרתים? הבלוגרית גריקית כתבה על זה כאן
חוף אלפוניסי Elfonisi
החוף היפה ביותר בכרתים הוא ללא ספק חוף אלפוניסי, בפינה המערבית והדרומית ביותר באי (במחוז חאניה). לחוף צריך לנסוע לא מעט והוא מצריך רכב אבל זה בהחלט יהיה שווה את זה. חוף אלפוניסי מיוחד בחול ורדרד ורך, מים צלולים במיוחד ומקטעים שלמים רדודים כדי לשכשך בלי מאמץ. אם אתם ישנים באזור אגיוס ניקולואוס, נסיעה לשם יכולה לקחת שלוש וחצי שעות לכיוון.
אי המצורעים, ספינלונגה
אי אפשר לדבר על כרתים בלי להזכיר את אי המצורעים, שהתפרסם בזכות הספר "האי של סופיה" והפך את המצודה ליעד תיירות פופולארי. בתחילת המאה ה-16 האי יושב לראשונה ע"י הוונציאנים שהגיעו בשל מכרות המלח וניתקו באופן מכוון קטע מחצי האי ועליו בנו את המצודה. רק שישים שנה אחרי שכבשו את כרתים, האי עבר לשלטון העות'מניים במאה ה-18. ב-1903 הטורקים האחרונים באי עזבו בגלל שהיוונים החלו לשלוח לאי חולי צרעת, מה שנתן לאי את שמו הידוע. עד שנת 1957 חיו על האי מצורעים בקהילה מאורגנת.
ספינלונגה נמצאת במחוז לסיטי, בצד המזרחי של כרתים וקרובה מאוד לאגיוס ניקולאוס (שעה נסיעה מהרקליון). הביקור עצמו במצודה לוקח שעתיים שלוש, ואפשר לסייר ברחוב הראשי בו חיו המצורעים, לראות את המצודה העתיקה ולהשקיף אל הים הצלול. כדי להגיע לאי צריך לקחת הפלגה ממגוון מוקדים במפרץ אלונדה. במפרץ יש הרבה מאוד טברנות תיירותיות ודווקא באי עצמו אין כמעט שום אפשרויות קולינריות.
טיול יום בקניון סאמאריה
רוב האנשים שסיפרתי להם שעשיתי טרק בכרתים חשבו שאני צוחקת איתם, אבל המסלול המקסים הזה בהחלט שווה ביקור! הוא אמנם דורש יותר לוגיסטיקה ויום טיול מלא, אבל החוויה בלהתחיל את השביל ביער עבות בהרים ולסיים אותו על שפת הים בהחלט אדירה.
את הטיול בקניון סאמאריה עשינו בצורה מאורגנת (כל דרך אחרת עלתה משמעותית הרבה יותר כסף ודרשה המון לוגיסטיקה), עם אוטובוס שאסף אותנו בשש בבוקר מרתמינו יחד עם עוד מטיילים מאזור המלונות בעיר. אחרי שעה של איסופים ושעה נוספת של נסיעה בהרים התחלנו את המסלול לקראת תשע בבוקר. המסלול עצמו לא דורש הדרכה כי יש רק שביל אחד בכיוון אחד: ירידה. כל המסלול הוא מאוד נוח להליכה, ואורכו 15 קילומטרים.
החלק הכי יפה של המסלול מגיע לקראת הסוף, אז נוצר קניון צר וגבוה מאוד לאורך כמה מאות מטרים. בסיום המסלול פגשנו שוב את המדריכה והקבוצה, בכדי לעלות ביחד על אוניה המפליגה בחזרה אל חניון האוטובוסים, הפלגה הייתה מהנה עם נוף קסום של בתים לבנים על החופים והמצוקים של כרתים וזמן טוב למתוח את השרירים ולנוח.
חאניה
העיר הכי יפה בכרתים היא חאניה, בצידו הצפוני המערבי של האי. בחאניה מטיילים בעיקר סביב הנמל שלה וברובע הוניצאיני שלה שמכיל אזור מסעדות וחנויות מהנה ויפה שמצטלם נהדר. אכלנו באחת המסעדות בסמטאות של חאניה העתיקה ובהמשך גם ביקרנו בבית הכנסת העתיק "עץ חיים" שנמצא בחאניה. הביקור בשוק אגורה (Agora) המקורה של חאניה היה די מעפן, כי השוק הכיל בעיקר חנויות מזכרות ואוכל יקר מדי.
רתמינו, Rethymno
בשבוע שלי בכרתים יצא לי להיות הכי הרבה ברתמינו, בשל הקרבה של הווילה לעיר. ברתמינו יש מסעדות מעולות על הים, חנויות חביבות (אין מה לבוא בשביל שופינג לכרתים אגב) וחופי ים עם חול שחור. המצודה של רתמינו, Fortezza היא האתר היפה של העיר: מצודה עתיקה וגדולה מאוד שהוקמה במאה ה-13 ועברה הרחבות בתקופה הוונציאנית. המצודה פתוחה עד שבע בערב וכניסה אליה עולה 3 יורו.
אתר העתיקות של קנוסוס
ביקור בקנוסוס, האתר הכי עתיק ביוון באירופה ואחד מאתרי העתיקות הגדולים ביותר שיש מתקופת הברונזה. לאתר יש היסטוריה ארוכה עוד מהתקופה המינואית וסיור בו לוקח שעה שעתיים לפחות, תלוי כמה תרצו להתעמק. הכניסה לאתר בתשלום והוא בקרבת העיר קנוסוס, כחצי שעה נסיעה מהרקליון. ממליצה לקחת הדרכה או לפחות עלונים כדי להבין יותר טוב מה רואים, כי חלק מהאתר שוחזר והממצאים המקוריים הועברו למוזיאונים ובמקומם יש העתקים חדשים.
למפה של האתרים והחופים בכרתים
הייתי בכריתים פעם אחת והשתעממתי ברמה אחרת, חבל שהפוסט הזה לא היה קיים בזמנו 🙂
חחחח הלוואי ואני הייתי משתעממת קצת בכרתים, לא נחנו לרגע 🙂
תמיד כרתים בשבילי זה בטן גב. טוב לדעת שיש עוד אופציות…
הייתי ביוון ובאיים כבר כמה וכמה פעמים, ובכל זאת עשית לי חשק לטוס שוב 🙂
מקסים! אף פעם לא הייתי ועכשיו יש לי מדריך מוכן 🙂 תודה!
גם אנחנו תמיד נפשנו הכרותים לבטן-גב ורק בשנה שעברה גיליתי כמה האי הזה מדהים!! לגמריי ממליצה
לא הייתי חושבת על כריתים כיעד לטיול שמתאים לי עד שקראתי את הפוסט הזה!
איך אני אוהבת פוסטים כאלה 🙂 שומרת לי למקרה שאאלץ לטוס ליעד מיינסטרימי כמו כרתים 😉
זה מיינסטרים רק אם לא יוצאים מהמלון 🙂