אני מזהירה מראש: להחליט איפה לטייל בקרואטיה ועל מה לוותר זה בהחלט עניין לא פשוט. מצד אחד, רציתי לראות את רצועת החוף הארוכה עטורת האיים שלה המכונה הריביירה הקרואטית, מצד שני לבקר בדוברובניק הדרומית שכיכבה במשחקי הכס, מצד שלישי לטייל ביערות הירוקים שלה עתירי הנחלים ומצד רביעי לגלות את זאגרב מלאת ההיסטוריה והתהפוכות של מלחמות הבלקן ופירוק יוגוסלביה. לגמרי לא קל! בסוף בחרנו במסלול שכלל את מרבית הרצונות מלבד דוברובניק, אליה אני מקווה להגיע בטיול שכבר יכלול את בוסניה והרצוגובינה או מונטגרו הסמוכות.
המסלול שלנו בקרואטיה התחיל בזאגרב הבירה, בה גם שכרנו רכב, המשיך לשלושה ימים בסלובניה עליה כתבתי פוסט בנפרד ומשם בחזרה לעוד חמישה ימים באופטיה, חצי האי איסטרייה (רובני ופולה), חצי האי קרק ואל פליטיבציה וחזרה לזאגרב. אופציה נוספת ששקלנו הייתה לרדת מזאגרב עד לזאדאר וספליט או אפילו דוברבניק, אבל הסתבר לנו שהשכרת רכב בעיר אחת והחזרתו בעיר אחרת כרוכה בתשלום של עוד מאות יורו, וגם העדפנו מסלול מעגלי משתנה על פני הלוך ושוב ברצועת החוף הקרואטית.
שמורת המפלים והאגמים פליטביציה
טיפה נשגב מבינתי איך האתר המתויר ביותר בקרואטיה ואחת מפנינות הבלקן המפורסמות והידועות ביותר הוא דווקא עם שם כל כך קשה להגייה וכתיבה כמו פליטיבציה (Plitvice Lakes National Park), אבל ככה יצא. השמורה הנפלאה הזאת לא נמצאת בדרך לשום מקום – היא תדרוש לפחות שעתיים נסיעה מאתגרת מזאגרב או שעתיים וחצי מאזור אופטיה, ואין בסביבה שלה כמעט מה לעשות מלבד הביקור עצמו. ועדיין, מי שהיה בקרואטיה ולא ראה את הטורקיז של המים בשמורת פליטיבציה כאילו לא ביקר בקרואטיה בכלל.
איפה לישון ליד פליטבציה?
אין ממש עיר אחת סביב פליטיבציה, אלא כמה אזורי מלונות וצימרים משני צידי הכביש הראשי, חלקם קרובים יותר לכניסה A וחלקם לכניסה B. אין הבדל מאיפה נכנסים לשמורה, כי המסלול בה מעגלי במילא ועם ההגעה יסבירו לכם במודיעין מה כדאי לעשות בהתאם ליכולות והרצונות שלכם (יש מסלול של שעתיים, של חמש ושל עשר) ומאיפה לוקחים את האוטובוס המקומי לתחילת הטיול. הטיול בפליטביציה הוא מסודר ותיירותי עד מאוד: הכל מלא בשילוט בכל השפות ויש אפילו ברושור בעברית למקרה ולא תסדרו עם האנגלית. לא שבאמת צריך, מאוד קל להבין איפה האגמים והמפלים הנפלאים האלו בתצפיות העיליות, בגשרים הצמודים לאגמים או בהפלגה שחוצה אחד מהם.
הזמנת כרטיסים: אם אתם מגיעים בחודשי הקיץ המתוירים עדיף להזמין כרטיסים מראש באתר הרשמי של השמורה ולהגיע ממש על הבוקר, לפני שנהיה חם ועמוס. אנחנו היינו בתחילת מאי והיה רגוע מאוד, ואפילו קריר בתחילת היום. הכניסה עולה 180 קונה קרואטית, בסביבות 24 יורו לאדם. בחודשי החורף זה חצי מחיר, והשמועה מספרת שהיא יפה בטירוף גם בשלג.
לגבי לינה: אם אתם ממש קצרים בזמן אפשר לנסוע ולחזור מזאגרב ביום אחד אבל אני ממש לא ממליצה, גם כי הנהיגה בלילה תהיה קשה וגם כדאי להגיע מוקדם לשמורה לפני העומס. אם אתם ישנים כאן, שווה לבחור צימר מושקע ורצוי עם בריכה או ג'קוזי, כדי להעביר בנעימים את שעות הערב ואחר הצהריים. אל תבנו על חיי לילה, המסעדות פה נסגרות בעשר.
הריביירה הקרואטית - חצי האי איסטריה
קרואטיה בנויה בצורה של האורת T, אז אפשר להגיד שחצי האי איסטריה Istria נמצא ממש בקצה שפיץ המערבי. הגענו לכאן דרך מעבר גבול יבשתי עם סלובניה אחרי הביקור במערות פוסטוינה, נקודת ביקורת דרכונים שיודעת לייצר פקק רציני לקראת סוף השבוע. העיר הגדולה והידועה במחוז היא רייקה, אבל כל התיירים מתרכזים באופטיה הסמוכה והחמודה יותר. שווה להקדיש לחצי האי הזה לפחות יומיים שלושה של טיול או אפילו יותר אם אתם מחפשים בטן גב מול לגונות נהדרות.
התמקנו בעיר אופטיה Opatija, עיר נמל שבנויה על ההר עם טיילת יפה צמודה לחוף ורחוב מסחרי של מסעדות וחנויות. לקחנו כאן דירה מאובזרת עם מרפסת, וממנה יצאנו לטיולים שלנו.
העיר רובני Rovinj
במרחק של שעה ועשרים נסיעה נעימה מאופטיה (על כבישי אגרה) נמצאת לה עיר הנמל הציורית רובני. אנחנו הסתובבנו בין הסמטאות שלה, עלינו לתצפית מהכנסייה הגבוהה שצופה על האזור ואפילו יצאנו לשיט של שעה סביב האיים בסביבה. לקראת יוני נפתחות גם הפלגות שכוללות קפיצה למים וביקור במערות כחולות, אבל בתחילת מאי עוד היה קריר ואפילו עטיתי מעיל דק. כשחזרנו התיישבנו לאכול ב-Scuba, אחת ממסעדות הדגים המשובחות שיש ברובני. חובבי פירות ים או סביצ'ה – זה המקום בשבילכם!
העיר פולה Pula
אחרי רובני המשכנו כארבעים דקות נסיעה אל פולה, שנמצאת ממש בשפיץ הדרומי של חצי האי איסטריה וידועה בשל הקוליסאום הגדול שלה. האמת, לא דחוף להגיע לפה רק בשביל זה, מבטיחה לכם שזה ברומא קצת יותר מרשים. אנחנו המשכנו גם לטייל קצת ברחוב הראשי אל כיכר הפורום בה הציץ אלינו גם מבנה עמודים. אחר כך בחרנו באחד מחופי הים הקרובים לטבילה קפואה במי הים האדריאטי וחזרנו עוד כשעה לאופטיה.
פארק Učka: טרק בוקר בהרים של חצי האי איסטריה
קוראי הבלוג הותיקים ככל הנראה כבר מכירים אותי ואת חיבתי הידועה לטרקים ביערות ובהרים ולכן לא יופתעו שגם ביעד בטן גב כמו חצי האי איסטריה, חיפשתי לנו גם טיול טבע קטן שמשלב סיבולת לב ריאה והעפלה לאיזה תצפית יפה. המסלול הנבחר התחיל בכניסה לפארק Učka Nature Park, שם יש מרכז מבקרים עם בית קפה (במפה: Poklon Visitor Centre) וחניון עם נקודת מודיעין להסברים והתייעצויות. השארנו את הרכב ויצאנו בעקבות המסלול האדום אל הנקודה הגבוהה ביותר באזור- פסגת הר Vojak. ההליכה מסומנת היטב ולקחה לנו כשעתיים למעלה ושעה למטה (נעזרתי באפליקציה של סימון שבילים) והיא מתאימה למטיבי לכת. טיפ שמשום מה לא סיפרו לנו במרכז המבקרים: אפשר גם להגיע לנקודת התצפית באוטו, רק שזה הרבה פחות מספק.
האי קרק Krk
האי החמוד הזה עם השם חסר העיצורים הוא מפנינות החמד של קרואטיה בעיני. יש בו אין ספור רצועות חוף שאפשר לעצור בהן, מסעדות ממש על שפת הים ונוף אל הרי קרואטיה ואיים אחרים. יש כאן אווירה רגועה להפליא, אולי בזכות העובדה שעיקר המבקרים פה מגיעים בסירה ממקום אחר ולכן יחסית לאתרים אחרים האי מאוד לא צפוף והתיירות מתפזרת בעיקר בצימרים וכמעט לא במלונות גדולים. אגב – האי מחובר לקרואטיה בגשר יפהפה שהיה ממש כיף לנסוע עליו ולעבור אל האי.
אנחנו הגענו לקרק אחרי בוקר של טרק בהרים מעל אופטיה ובילינו אחר צהריים במסעדת דגים חמודה בשם Žal ובטבילה בים ומכאן נסענו שעתיים וחצי אל פליטיבציה. בפעם הבאה בהחלט אשקול לבלות כאן גם לילה או שניים ולגלות עוד יותר ממנו.
זאגרב: הבירה הבלקנית המפתיעה
יצא לי לבקר כבר בשלוש בירות בלקניות מיוגוסלביה לשעבר: בלגרד הסרבית, לובליאנה הסלובנית וזאגרב הקרואטית. אם אני נדרשת להכריע מי המגניבה מכולן – אין ספק בכלל שזאגרב לוקחת. אמנם היא לא זולה כמו אחותה הסרבית ולא יפה כמו זו בסלובניה, אבל היא משמעותית הכי מגניבה, טעימה ומפתיעה לטובה מהשלוש.
אפשר לעשות בזאגרב חופשה של סופ"ש ולנצל את הזמן למסעדות מעולות וחיי לילה ולהשקיע במוזיאונים שלה, או לבלות כאן יום יומיים בשיטוט רחובות הנאים (אך המעט מלוכלכים ועם בניינים מתקלפים, בכל זאת מקורות סובייטים) לפני שממשיכים לטיול בקרואטיה עצמה.
נקודות עניין בזאגרב (רשימה חלקית)
כיכר באן ילצ'יץ': הכיכר הראשית של זאגרב והמרכזית שלה. ממנה יוצאים מספר רחובות מרכזיים וכן המדרגות אל שוק דולאק Dolac הוותיק עם דוכניו האדומים. הפסל כאן הוא על שם המצביא והלוחם ילצ'יץ, פסל שהוסר מהכיכר בתקופת יוגוסלביה וחזר לעמוד בה רק אחרי עצמאות קרואטיה.
הפוניקלור: כמה דקות הליכה מהכיכר תגיעו לרחוב טומצ'יבה Tomićeva, ממנה עולה פוניקלור (הכלאה בין רכבל לרכבת) קצר אל תצפית יפה למעלה. אנחנו עלינו אותה בכמה דקות ברגל כי כבר היה סגור, אבל לדעתי שווה לקחת את הפוניקלור בשביל החוויה.
טיילת שטרוסמאייר: כיף לעשות סיבוב ב"עיר העליונה" של זאגרב ולטייל בין בנייניה היפים והעתיקים, בהם בניין הפרלמנט ובית העירייה הישן ולחזור עם הרחוב עד לכיכר בירידה נעימה במדרחוב מלא חנויות לתיירים ומסעדות.
קתדרלת שטפן: היא אמנם בשיפוצים כבר שנים ארוכות ולא ניתן להכנס אליה נכון למאי 2022, אבל עדיין נחמד לעמוד מתחתיה. היא נמצאת במרחק קצר מהכיכר והשוק, כך שבמילא תעברו בה בשיטוט במרכז העחר
כמה טיפים כלליים על טיול בקרואטיה
קרואטיה היא מדינה עם גבולות סגורים, כלומר כל מעבר וכניסה אליה דורשים הצגת דרכון והחתמה אם הוא לא מהאיחוד. קחו את זה בחשבון כשאתם מטיילים כאן – למרות הקרבה הגיאוגרפית לשכנות שלה, לא תמיד מהיר לעבור ביניהן.
מעברי הגבול יכולים להיות פקוקים ולהוסיף לנסיעה שעה לפחות, שגוגל מפס לא חוזה. כמו כן, זה דורש כל פעם מחדש להתעדכן במדיניות הקורונה של המדינה השכנה (אחת הסיבות שלא חצינו את הדבול לבוסניה והרצוגובינה).
סים מקומי עלה לי בשדה התעופה 80 קונה, בערך 10 יורו ועבד מעולה, אבל רק בקרואטיה. בסלובניה צריך אחר.
טיסות: בעבר היו טיסות ישירות לזאגרב ולדוברובניק, ייתכן והקווים יחזרו מתישהו אבל נכון ל-2022 הכי נוח להגיע בקונקשיין דרך וינה – פחות משעה טיסה והחלפה קלה של מטוסים.
למפת האתרים בקרואטיה
למדריכים נוספים של מסוף כרמלית
שלכת במדינת ניו יורק, מפלי הניאגרה ופינגר לייקס
החלק הראשון של טיול השלכת שלנו בצפון מזרח ארצות הברית היה במדינת ניו יורק המרשימה, שהוכיחה לנו שיש בה הרבה מעבר לאי הקטן והשוקק של מנהטן. המטרה הראשית שלנו הייתה
אוקטובר באדום וכתום: איך לתכנן טיול שלכת בצפון מזרח ארה"ב עם תינוק
באוקטובר 2024 לקחנו הפוגה משגרת המלחמה בישראל וטסנו לבקר בארץ שיש בה דבר כזה סתיו אמיתי, כלומר כזה עם צבעי שלכת בעלים על העצים כמו שלימדו אותנו בגן, התקררות במזג
המלצות לשבוע בפורטוגל: היעד הכי חמוד באירופה
פורטוגל היא אחת המדינות החמודות והכיפיות שיצא לי לבקר בהן, בטח בתור חופשת סוף קיץ כשהטמפרטורה לא רותחת והמים נהדרים לטבילה, גם במעיינות וגם בים. יש בה הכל: הרים ואגמים
קייפטאון, כף התקווה הטובה ודרך היין של דרום אפריקה
אם אתם קוראים את הבלוג הזה ומתכננים לבקר בקייפטאון והסביבה, אני כבר מקנאה בכם שמצפה לכם טיול בעיר הנפלאה הזאת, שהר השולחן מציץ ממנה מכל פינה ובאפשרויות הטיול שיש בקרבתה.
דרך הגנים בדרום אפריקה: הרוד טריפ המושלם
דרך הגנים היא אולי צירוף המילים הכי נפוץ כשמחפשים מידע על דרום אפריקה, ובהחלט מהמסלולים המוכרים בה. מדובר על טיול כיפי לאורך קו החוף עם רכב שכולל מספר עצירות באתרים