הכפרים של דרמסאלה: רוגע טיבטי בין ההרים
21 תגובות
השארת תגובה
דרמסאלה הייתה יעד שחלמתי להגיע אליו הרבה מאוד זמן, בעקבות סיפורים רבים מאנשים שונים שסיפרו לי על הקסם המטורף של המקום. ואכן, היא לא איכזבה וסיפקה ימים של נופים נהדרים, רוגע טיבטי וטבע מהמם. זה אזור שתמצאו בו הכל: נופים קסומים של הרים ובעלי חיים, אנשים שלווים ושמחים, אוכל מערבי והודי מצוין, יוגה ומדיטציה ומלא סדנאות. אגב – בדרמסלה (או דרמשלה כמו שקוראים לה לפעמים ההודים) עצמה אין הרבה מה לעשות, זו העיר הראשית ממנה מטפסים אל הכפרים הקרירים יותר: מקלוד גאנג', בגסו ודרמקוט ועל שמה קרוי גם שדה התעופה של מחוז קנגרה. לדרמסלה הגעתי עם אמא שלי בטיסה מדלהי, אחרי שבוע וחצי ברישיקש עליו אתם מוזמנים לקרוא כאן. הזמנו את הכרטיסים הרבה זמן מראש והם עלו 80 דולר לכיוון, אבל הזמנה באותו השבוע מעלה את המחיר ל100 דולר ויותר.
קשה להבין את מפת האזור בלי להגיע אליו, אבל אני אנסה בכל זאת. בשביל להגיע לאזור חייבים לעבור קודם כל דרך העיר דרמסלה ולצאת ממנה אל הדרך הראשית לכפרים שנפתחת בטבעת של מקלוד גאנג'. בחלק התחתון של הטבעת יש את המקדש של הדלאי לאמה ובחלק העליון את הצומת הראשי של מקלוד המוביל אל דרמקוט ואל בגסו. המשך נסיעה מהצומת יוביל אתכם אל הכפר נאדי. מדרמקוט קיים כביש משובש אל מקדש גאלו, משם אפשר לצאת לטיול יום אל תצפית טריונד, שעת הליכה אל מפלי דרמקוט או שעת הליכה אל הכפר נאדי.
לוקח בערך עשרים דקות ללכת ממקלוד לבגסו, העליה ברגל אל דרמקוט מצומת מקלוד לוקחת בסביבות ארבעים דקות. מדרמקוט לבגסו יש דרך נעימה ונטולת מכוניות שלוקחת בערך רבע שעה בירידה וקצת יותר בעלייה.
העונה של דרמסלה מתחילה עם הפשרת השלגים בתחילת מאי, לפני כן הדרכים אליה חסומות לפרקים וקר בה מאוד. הזמן הטוב ביותר שלה הוא חודש יוני, אז כל הטרקים בסביבתה פתוחים ואין הרבה גשם.
חודשי יולי אוגוסט שאמנם פופולאריים מאוד מבחינת המטיילים הישראלים, מאופיינים בהרבה גשמי מונסון (רטוב אבל לא קר).
ספטמבר אוקטובר היא גם תקופה נהדרת לבקר בה, עד שהחורף הקשה חוזר בנובמבר דצמבר.
ארקיע התחדשו בשתי טיסות ישירות לדרום הודו ובחורף הקרוב תוכלו לנחות ישירות בגואה או קוצ'ין. מוזמנים לקרוא על זה כאן.
סכסוך הגבולות סביב חבל טיבט הוא סכסוך ארוך ועצוב, המערב את סין, הודו ואפילו טאיוואן ועד היום אינו נפתר. בעקבות הפלישה האכזרית של הסינים אל מחוז טיבט ורצח מאות אלפי טיבטים, בשנת 1959 ברח הדלאי לאמה ה-14 מטיבט וייסד ממשלה גולה בדרמסלה. הממשלה הגולה של טיבט ממשיכה במאבקה להשגת עצמאות וריבונות על השטח אם כי לא נראה שיש לזה סיכוי להסתיים בדורות הבאים בשל התפזרות האוכלוסיה הטיבטית באסיה וסירוב סיני והודי לתת להם מדינה.
בינתיים, ביקור במוזיאון ילמד אתכם על ההיסטוריה של העם החביב הזה ושיטוט במקדש העצום של הדלאי לאמה יכניס אתכם לאווירה הרגועה של מקלוד. ברחבי הכפר תמצאו מסעדות טיבטיות מצוינות וסוחרים טיבטים חרוצים. בדקו מראש את שעות הפתיחה המשתנות של המוזיאון, המקדש פתוח כל היום וללא תשלום.
אם התמזל מזלכם והדלאי לאמה נמצא במשכנו ולא בסיור בעולם, ניתן לפגוש אותו או להקשיב להרצאה שלו רק אם נרשמים מראש (בדקו באתר שלו).
מקדש גאלו הוא מקדש חסר ייחוד וקטן שהפך לצומת יציאה לטיולי הסביבה, מה שאומר שככל הנראה תעברו בו בדרך ותתקלו בדוכנים הרבים שהוקמו לידו. העלייה לשם אפשרית מדרמקוט ברגל או ב"כביש" משובש שרק נהגים הודים מסוגלים לנהוג בו. העלייה במונית לארבעה אנשים עלתה לנו 400 רופי.
הטיול למפלים לא דורש מדריך כי הוא עובר בשביל מסומן ותראו כל הזמן כיתוב אל המפלים, או יותר נכון אל דוכן הקפה והחטיפים המאולתר שהוקם שם. בדרך שלוקחת בין 45 דקות לשעה תהנו מסביבת יער יפה, נוף אל ההרים ואפילו טבילה בנהר אם יתאים. לא כדאי לפספס!
לא סתם קוראים לאזור דרמסלה "המתנ"ס של הודו". יש כאן מגוון עצום של סדנאות: בישול הודי, סריגה, מקרמה, צורפות, תפירה, נגינה, יוגה, עיסוי, להטוטנות ודברים נוספים. יש כמויות של שילוט בעברית עם המלצות מחוץ למקומות האלו – רק תלכו לבחור! כמובן שעדיף להתחיל עם שיעור התנסות לפני שמתחייבים על שיעורים נוספים, כדי לבחון את הכימיה עם המורה ואם בכלל בא לכם על זה. אנחנו עשינו שיעור מקרמה באחת מחנויות התכשיטים וכן פגשנו את ריטה קאפור המקסימה, הבשלנית שמלמדת את כל הישראלים בבגסו כבר עשרים שנה איך להכין אוכל הודי ביתי.
יש הרבה מאוד המלצות בקבוצת הפייסבוק הודו – דרמסלה, דרמקוט, באגסו 2018, מוזמנים להצטרף ולהיעזר בה.
התצפית הכי מפורסמת בסביבה היא טריונד, ותראו כמויות של סוכנויות טיולים שמוציאים אליה טיולים וכן שילוט הכוונה לשם. האמת, בגלל שהיא עמוסה מאוד ויצאנו לטרק ארוך יותר ויתרנו עליה. כדי להגיע לטריונד תופסים מונית מוקדם בבוקר מדרמקוט אל מקדש גאלו ומתחילים לצעוד שלוש ארבע שעות בשביל אל הפסגה וחזרה באותה הדרך. אפשר להשאר לישון באוהלים למעלה כדי לצפות בזריחה וכן להמשיך לטיול נוסף אל הפאס המושלג, רצוי עם מדריך.
על הטרק המקסים הזה פירטתי בהרחבה בפוסט נפרד. מדובר בטרק נהדר של שלושה ימים, במהלכו ישנים לילה אחד בגסט האוס בכפר קרארי ולילה אחד באוהל על שפת אגם קרארי. הנופים שראיתי כאן היו מטריפים, והשקט מהרגע שהתרחקנו מההמולה של דרמסללה והכפרים היה שווה כל רגע. את הטרק אירגנו בעזרת הסוכנות של ראג'.
מוזמנים לפנות אליו בוואסטאפ +919736641934
יש הרבה אתרים יפים לראות גם בעמק למרגלות דרמסלה, ורובם במרחק נסיעה של עד שעתיים מהעיר. אפשרות נוספת שלא לקחנו היא נסיעה ארוכה של 5 שעות לכיוון אל ארמיצר בשביל מקדש הזהב משום שלא רצינו להשאר לשם ללילה ולחזור. בחרנו עם ראג' הסוכן שלושה אחרים אחרים והוא סידר לנו נהג מונית בעלות של 3200 רופי לכל היום. על הכניסה לאתרים שילמנו בנפרד.
במרחק שלוש רבעי שעה נסיעה מדרמסלה נמצא מבצר קנגרה, המבצר הגדול ביותר בהימלאיה והעתיק ביותר בהודו (לפי ויקיפדיה והשילוט במקום). המיקום שלו אסטרטגי במיוחד: מוקף בנהר משלושה צדדים ועל צלע הר. במרוצת השנים הוא החליף הרבה מאוד ידיים ושושלות שלטון, כולל של האימפריה המוגולית שגם בנתה את הטאג' מאהל. חלק גדול מאוצרותיו נשדדו וההשפעות השונות של השלטון ניכרות בו. בשנת 1846 הוא עבר לידי הבריטים עד שנהרס מרעידת אדמה קשה בשנת 1905. כיום המבצר שוקם ומהווה אתר תיירות בלבד. הסתובבו לכם בין השערים המרשימים, המבנים הפנימיים ונקודות התצפית המרשימות ממנו אל הנהר והיער מסביבו.
עלות כניסה: 200 רופי. ניתן להוסיף תשלום עבור הדרכה מוקלטת.
המנזר הזה לא כל כך על מפת התיירות, והגענו אליו בעקבות הספר "מערה בשלג" שקראנו על אישה מרשימה בשם טנזין פלמו, בריטית שהפכה לנזירה טיבטית בכירה ואף העבירה 12 שנים מחייה בהתבודדות בתוך מערה בקרבת מאנלי. לאחר שסיימה את שנות הפרישות שלה היא החליטה לסייע לנשים להתקדם בעולם הבודהיסטי וגייסה כספים להקמת מנזר נשים ופנימיה לבנות. המתחם שבנתה יפה ונעים לביקור ובחלק מימות השנה היא עצמה נמצאת בו ואפשר לפגוש אותה (צפו לתור רציני).
המנזר נמצא 60 קילומטרים מדרמסלה, מה שאומר בערך שעתיים של נסיעה. אגב הוא בדיוק בדרך למאנלי אז אם אתם כבר נוסעים אפשר לעצור שם.
אנחנו התחלנו ממלון בשם "ראם יוגה האוס" במקלוד גאנג', שקיבל מאות ביקורות חיוביות בבוקינג ואכן היה נקי ונוח, עם נוף מדהים אבל מיקום קצת פחות מרכזי. בגג שלו יש מדי בוקר שיעורי יוגה, והאוכל שם מצוין. אחרי שחזרנו מהטרק כבר הסתדרנו בכוחות עצמנו (למרות שהזמנו בבוקינג "מלון" לבגסו, ההזמנה לא נקלטה) ועברנו אל גסט האוס אהוב על הישראלים בשם "סקיי-פאי" שהיה ברמה נמוכה יחסית לראם יוגה למרות המיקום המרכזי שלו. מה שכן המסעדה שלו מעולה והוויפי בה תמיד חזק.
פארק ההרים הלבנים הוא המקום המתוייר ביותר בניו המפשייר והסיבה המרכזית של תיירים להגיע לכאן: זו שמורה ענקית ויפה שיש מה לעשות בה כל השנה. היא מלאת מסלולי הליכה בקיץ
החלק הראשון של טיול השלכת שלנו בצפון מזרח ארצות הברית היה במדינת ניו יורק המרשימה, שהוכיחה לנו שיש בה הרבה מעבר לאי הקטן והשוקק של מנהטן. המטרה הראשית שלנו הייתה
באוקטובר 2024 לקחנו הפוגה משגרת המלחמה בישראל וטסנו לבקר בארץ שיש בה דבר כזה סתיו אמיתי, כלומר כזה עם צבעי שלכת בעלים על העצים כמו שלימדו אותנו בגן, התקררות במזג
פורטוגל היא אחת המדינות החמודות והכיפיות שיצא לי לבקר בהן, בטח בתור חופשת סוף קיץ כשהטמפרטורה לא רותחת והמים נהדרים לטבילה, גם במעיינות וגם בים. יש בה הכל: הרים ואגמים
אם אתם קוראים את הבלוג הזה ומתכננים לבקר בקייפטאון והסביבה, אני כבר מקנאה בכם שמצפה לכם טיול בעיר הנפלאה הזאת, שהר השולחן מציץ ממנה מכל פינה ובאפשרויות הטיול שיש בקרבתה.
וואו, לא ככה דמיינתי את דרמסאלה! אהבתי
את תמיד מעבירה את הטיול בצורה כזו קלילה לקרוא, נראה שעשית חיים (:
תודה רבה קרן, באמת עשיתי חיים! אי אפשר שלא בהודו 🙂
פוסט פרקטי! ממש הצגת את האיזור בצורה מסודרת!
קראתי הרבה על האזור הזה לפני הנסיעה ולא הצלחתי להבין עליו כלום חוץ מזה שיש שם עוגת בגסו וסדנאות. אז ניסיתי לעשות סדר לבאים אחרי 🙂
אל דראמסלה הגעתי פעם ראשונה בשנת 200 היישר מוראנסי הקשה לעיכול ודראמסלה מייד נכנסה לי ללב. פעם שניה חזרתי אליה בשנת 2005 ושמחתי לראות שהיא נותרה אהובה כפי שזכרתי. נראה לי שהגיע הזמן לקפוץ לבקר אותה שוב.
אם יש מקום לחזור אליו בהודו זה הכי דרמסלה 🙂
גרמת לי להתגעגע להודו 🙂
ועכשיו גיליתי בעזרתך עוד מקום נפלא בהודו – שהיא החלום שלי
בהחלט עשית סדר לבאים אחריך 🙂
בשמחה 🙂
לא הייתי בהודו, לא בטוחה שאגיע לשם, אבל את מנגישה אותה נפלא לאנשים כמוני ואם אגיע אליה יש מצב שזה יהיה גם בזכות הפוסט הזה.
יה, שמחה לשמוע! ממליצה על הודו כמובן היא יעד מיוחד באמת
כרמל, פוסט מעולה על יעד שאני חוששת להגיע אליו דווקא בגלל מתנ"סיותו ובגלל הישראלים שחיים דם כבר למעלה מ20 שנה. אני שמחה לגלות שיש בו הרבה טבע ומסלולים יפים.
הי כרמל, תענוג של פוסט!
נהיה באזור שלושה שבועות מתחילת ספטמבר ומתלבטים בין ׳רק דראמסללה׳ או לפצל ולהגיע גם למנאלי.
לא ממהרים לשום מקום ומחפשים חופשה רגועה. לטייל, לנוח, לחוות, להבין ולמצות.
האם נוכל להעביר שלושה שבועות שכאלו באזור?
זו לא פעם ראשונה בהודו. עם רעייתי כבר היינו ברג׳סטאן (ואני אישית גם חוויתי הרבה מאד הודו בנסיעות עסקים)
הערה לסדר: אנחנו צעירים בני שישים (וכרגע מתוכננים להיות באחד המלונות המפנקים בדראמקוט)
המון תודה!
מוטי
הי מוטי, תלוי מה אם מחפשים 🙂 בעיני שני יעדים לשלושה שבועות בהודו זה זמן מצוין לחוות את שניהם כמו שצריך אז הייתי משלבת גם את מנאלי
ביקרנו בצפון בהודו במשך חודשיים לפני קצת יותר משנה. גרמת לנו להתגעגע.
פוסט מצוין!
הפוסט מקסים ומפורט.
אנחנו מאוד אהבנו את הגסטהאוס סקיי פאי בבאגסו וממליצים בחום. מתחם נקי, נוף מושלם מהקומות הגבוהות, הצוות דובר עברית והאוכל טעים!! נהנינו 💖
היי כרמל, אני חושבת לנסוע לדרמסאלה באוקטובר האם זה חודש מוצלח לנסוע לשם מבחינת מזג האוויר? כל מקום כותב משהו קצת אחר.
תודה רבה
הי סיון
זה אכן עונה קצת טריקית כי לפעמים היא גשומה וקרה ולפעמים רק קרה, אבל העולם בגדול מתחרפן ומזג האוויר כבר לא דבר שאפשר לסמוך עליו שיתנהג כמו בספרים 🙂
תמיד יש סיכוי לגשם בדרמסללה ואם את באה לשם כדי לעשות סדנאות ולטייל בכפרים זה לא מאוד מפריע.
בבלוג שלי כתבתי גם הצעות לדברים לעשות מתחת לדרמסללה כמו מבצר קנגרה ששם הרבה יותר חם ונמוך אז מקסימום אם יתפוס אותך מזג אוויר גרוע זאת אופציה, וגם לנסוע לארמיצר יום אחד זו דרך לא רעה לברוח מהקור אל מקדש הזהב
אני כן יודעת שאוקטובר זה זמן מעולה לרג'אסטן ולרישיקש
בכל מקרה תמיד אפשר לזרום בהודו ולשנות, מציעה לך להיות מחוברת לקבוצות הפייסבוק של צפון הודו אנשים מדווחים שם כל הזמן על מזג האוויר והאווירה הכללית. יהיה לך כיף 🙂
כרמל
היי יש הגיון להגיע לשבוע בלבד לדרמסלה לבקר את בתי המטיילת והמתגעגעת ?
גליה
הי גליה
שבוע נטו לדראמסללה יכול להספיק, פשוט צריך לקחת בחשבון שהטיסות מישראל לא מאוד נוחות – יש מצב שתגיעי למומבאי לקראת הערב ותהיה טיסה נוספת לדרמאסללה למחרת בבוקר, וגם בחזור תדרשי ללילה נוסף במומבאי/דלהי.
כמו כן גם הנסיעה מהשדה של דראמסאללה לעיר עצמה לקחה לנו שלוש שעות פקוקות במונית כי היה חג כלשהו ובחזור היה סופ"ש וזה לקח גם נצח – אז זה משאיר לך רק חמישה ימים נטו של טיול. לדעתי תנסי טיפה להאריך אם מסתדר לך
אני ממליצה לנסות להגיע לאזור באמצע שבוע כי אז הדרכים פחות פקוקות ולוודא שאין איזה חג הודי. העומס בסופש של תיירות פנים יודע להיות מוגזם! לנשום עמוק ולהגיע עם חבילת גלישה טובה
אנחנו הקדשנו לאזור שבוע והיה נהדר, טיילתי שם עם אמא שלי ואהבנו מאוד
תהנו המון
כרמל