חופים מקסימים מלאי עצי קוקוס, ריזורטים במחירים מצחיקים, ג'ונגלים מלאים בעלי חיים ומקדשים מרתקים: גואה שבדרום הודו הופכת בשנים האחרונות להיות יעד נופש חוויתי עם פופולאריות גוברת, שמתאים לתרמילאים ולמשפחות עם ילדים. אפשר לטייל בגואה שבוע וחצי וגם חודש בשאנטי, לשלב אותה במסגרת טיול כולל בדרום הודו או להתחיל ממנה ולטפס לאזור רג'אסטן והצפון בטיול ארוך.
בעיני, הגיע הזמן להפסיק לחשוב על גואה בתור יעד מסיבות טבע וסמים (השנה היא 2019, לא 1999) ולהתחיל לראות בה אופציה מעולה וזולה לחופשת חורף או סתיו, בטח עכשיו כשיש לשם טיסות ישירות של ארקיע במחיר שמתחיל מ-293 דולר לכיוון. מלבד החופים, צירפתי שתי המלצות ליעדים מרשימים הקרובים יחסית להודו, שיעניקו לכם חוויה הודית מהסרטים.
איך להגיע לגואה?
לגואה אפשר להגיע בטיסה ישירה של ארקיע מהארץ, הנוחתת בשדה התעופה הבינ"ל של גואה, Dabolim, אחרי שבע וחצי שעות טיסה. הטיסה כוללת מזוודה (כלומר מוצ'ילה) במשקל עד 23 ק"ג ותיק יד של עד 7 ק"ג. השדה נמצא ליד העיר ואסקו דה גאמה ומרוחק 30 ק"מ מעיר הבירה של גואה, פאנג'י. עוד אפשרויות הן להגיע בטיסת פנים מכל שדה תעופה אחר בהודו, לתפוס רכבת לכאן ממדינת קרלה הדרומית או סליפרים (אוטובוסים בהם מעבירים את הלילה) משלל יעדים במדינה.
מתי להגיע לגואה?
החודשים הטובים ביותר לגואה הם בין אוקטובר לאפריל, כאשר שיא העונה בה הוא ינואר. בחודשי הקיץ שלנו החום בגואה כבד מאוד וישנם הרבה מאוד מונסונים (רבים מהמקומות לתיירים סגורים), בספטמבר אפשר לטייל בגואה, אך צריך לקחת בחשבון סיכוי טוב למונסונים פה ושם. בעיני הכי טוב להגיע דווקא בתקופה בה כולם חוזרים אחרי חופשת החגים למשרד או ללימודים. לסטודנטים אני ממליצה לנצל את סיום תקופת המבחנים של פברואר ולתפוס טיסה לשבועיים זולים של חופים ורוגע, אחרי הסמסטר הקשוח שנגמר.
שיא התקופה התיירותית בגואה היא בין אמצע דצמבר לאמצע ינואר, בעיקר סביב הכריסמס אז ישנה עליית מחירים במלונות וריבוי תיירים אירופאים שמגיעים לחגיגות השנה החדשה. אם אתם מגיעים בתקופה הזו הזמינו מראש מקומות לינה.
האתרים של גואה והסביבה
פאלולים - Palolem
לדעתי החופים היפים ביותר בגואה הם ברצועה של פאלולים: החול שם זהוב במיוחד, המים צלולים ורגועים והג'ונגל הירוק ממלא את הכל בצבעים ובציפורים. וזה עוד לפני שסיפרתי על השקיעות שם, שבוודאות יותירו אתכם ערב ערב עם לסת שמוטה. להלן המחשה:
החוף של פאלולים (ניתן להגות גם פאלולם) הוא הדרומי ביותר במדינת גואה ונמצא כשעתיים נסיעה משדה התעופה. ברצועת החופים האלו נשמרת אווירת שאנטי רגועה ומרגיעה ועיקר הפעילות המומלצת פה היא בטן גב, רביצה על ערסל, שיעורי יוגה וטיולים מרגיעים בין המסעדות לחוף. תוכלו לאכול כאן פירות טרופיים, דגים ופירות ים טריים ואפילו להתפנק בריזורטים שווים בעלויות נמוכות מאוד (בטח אם בהשוואה לתאילנד והפיליפינים).
קו החוף של המקום מפורסם בשלך תופעת הגאות והשפל שמתרחשת כאן כל כמה שעות ויוצרת סוג של אי שחלק מהזמן מחובר ליבשה ואפשר להגיע אליו, ובחלק אחר הים מפריד אותו מהחוף. אפשר לטפס על האי, רק עדיף להגיע עם סנדלים ולא כפכפים כדי לא להשרט. שתי אטרקציות נוספות שינסו למכור לכם הן שיט דולפינים ושיט לאי הפרפרים, אם כי את בעלי החיים המובטחים כנראה שלא תראו…
קחו לכם טוסטוס (או מונית) וסעו 30 קילומטרים אל חוות התבלינים Tanshikar spice farm, שם אפשר לקבל סיור מודרך מהנה וחוויתי. בקשו מהמקומיים להסביר לכם איך להגיע למפלים בסביבה איך להצטנן קצת מהחום אחרי הסיור או שתסעו בחזור ותעצרו בחוף פטנם (Patnem) המבודד שנמצא כעשר דקות נסיעת ריקשה ממרכז פאלולים.
עוד המלצה לחוף בסביבה הוא חוף אגונדה (Agonda), השוכן במפרץ מוקף עצי קוקוס היוצר סוג של לגונה מהנה, אם כי המים סוערים כאן אז היזהרו בשחייה.
האכלת נשרים בפאלולים
חוויה מיוחדת מצפון לחוף של פאלולים (אחרי הגשר) היא שיט בסירה שבסופו יש האכלת הנשרים, בה אפשר לראות ממש מקרוב את העופות המקסימים האלה.
חופי ארמבול Arambol
לחופים של אמבול, הנמצאים כשעתיים צפונית משדה התעופה – כיף להגיע בשביל לו"ז מנוחה: השכמה בבוקר, טבילה בים, טיול על החוף, מסעדה טובה וחוזר חלילה. יש בה הרבה מסעדות (כולל אוכל מערבי) ותוכלו לבחור בין קשת רחבה של אפשרויות לינה: החל בגסט האוסים וחושות על החוף בעלות של חמישים רופי ועד למלונות וריזורטים עם בריכות תכולות ונוף לים. לכו להצטלם על הנקודה המפורסמת של החוף: הצוקים הזקורים של ארמבול. ארמבול אהובה במיוחד על הקהל הרוסי, מה שאומר שלקראת השנה האזרחית החדשה היא תהיה עמוסה יותר במבקרים שהולכים להחליף צבע אחרי שעות שיזוף לא מבוקרות.
כעשרים דקות נסיעה דרומית לארמבול נמצא חוף אנג'ונה (Anjuna), בו עדיין ניתן למצוא את מסיבות הטבע המפורסמות של גואה וכאן האופציה המהנה היא לשכור קטנוע ולהסתובב בכפרים ובחוף וליהנות ממסעדות שמגישות באהבה את מאכלי המטבח הישראלי. חשוב לציין כי החוף של אנג'ונה נחשב לסוער יחסית לשחייה. בעונה התיירותית יש מדי יום רביעי שוק הפשפשים העצום בקרבת אנג'ונה הסמוכה, בו תוכלו למצוא אינספור דוכני תכשיטים, בגדים, מזון ופיציפקעס משמחים לבב אנוש ולבב של כל חובבי שופינג של שטויות הודיות כמוני.
סצנת המסיבות בגואה מתרחשת כיום בעיקר בחוף ואגטור (Vagator) הסמוך לאנג'ונה. המסיבות מתחילות לקראת עשר בלילה ושם תוכלו להבין מה משך את קהל המטיילים מהניינטיז לגואה של אז.
ושתי המלצות על אתרים בסביבת גואה שהם לא חופים
לפעמים צריך גם חופש מהחופש, ואף אחד לא בנוי לכל כך הרבה בטן גב – אפילו אם מגיעים לגואה להרבה זמן. שני אתרים מומלצים בסביבת גואה אבל לא במדינה עצמה הם האמפי ומייסור. האמפי נמצאת כעשר שעות נסיעה מגואה, ומייסור דורשת כבר טיסה מגואה של שעתיים בעלות של כמה עשרות דולרים, וממנה תוכלו להמשיך אל מדינת קרלה.
האמפי - Hampi
אני מזהירה מראש: בהאמפי מתאהבים ממש חזק, וקשה מאוד לעזוב אותה. זה שילוב מהפנט של נוף טבע פראי עם הריסות מקדשים וסלעי ענק שמונחים להם, נחל עוצמתי וכפר קטן משני צדדיו. האמפי מוכרת כאתר מורשת של אונסק"ו, בשל העובדה שהיא יושבת על שרידי העיר ויג'איאנגר, בירת האימפריה ההינדית טלוגו מהמאה ה-15.
האתרים המרתקים של האמפי רבים ואפשר בכיף לטייל פה שלושה ימים אם רוצים להספיק לסמן וי על האתרים או להשאר פה ליותר משבוע כדי לחוש את הקסם טוב יותר. בשביל לטייל בנינוחות בעיר העתיקה של האמפי באזאר אני ממליצה לשכור אופנוע או טוסטוס או לעשות סיור של כמה שעות עם נהג ריקשה. בקרו במקדש אנומן, שנקרא גם מקדש הקופים, תזכו לתצפית מדהימה אל האמפי והנהר החוצה אותה. הקופים נטולי פחד, אז השגיחו היטב שאין לכם אוכל מבצבץ מהתיקים.
מקדש וירופאקשה הוא המרשים מכולם, עם מבנה שמתנשא ל-50 מטר גובה ומתחם ענק לשוטט בין המבנים מהמאה ה-15. הכניסה בתשלום סמלי ואפילו תוכלו לתת תרומה לפילה המקומית שנמצאת כאן לשמחת המטיילים. מתחם מקדשים וארמונות נוסף הוא זנאנה בו נמצא ארמון המלכה לוטוס מאהל וכן מבנה עתיק ששיכן פילים.
עוד אטרקציה כאן היא טיפוס בולדרים וכמובן טבילה בנהר ה-Tungabahadra, החוצה את האמפי ומשבץ בה אינספור אגמים ופינות חמד למנוחה וצפייה בשקיעה.
ועם כל הכבוד למקדשים ונקודות התצפית, הקסם האמיתי בהאמפי קשור אל האבנים סלעים הכתמתמים האלה שאיש לא יודע להסביר (אם כי להודים המקומיים יש סיפורים ואגדות שישמחו לחלוק אתכם) איך הגיעו לכאן ולמה הם מסודרים כמו שהם מסודרים, כנגד כל חוקי הפיזיקה האפשריים. בשקיעה הצבע שלהם מתחזק עוד יותר ובשילוב עם ג'אם מוזיקה על הנהר או שיעור יוגה אתם הולכים פשוט להתאהב במקום הזה.
מייסור - Mysore
מייסור נמצאת בדיוק באמצע הדרך בין קרלה לגואה, ואפשר לשייך אותה למעשה לשני המדריכים שכתבתי במידה שווה (העיר שייכת למדינת קראנטקה). רבים מגיעים למייסור בעיקר בזכות קורסי היוגה הענפים פה, שכן כאן הומצאה שיטת האשטנגה ויניאסה, מסוגי היוגה האהובים על הישראלים והמערביים בכלל.
אם אתם בקטע של יוגה לשם החוויה או לכמה ימי תרגול בודדים, האזור של היוגה והאשרמים נקרא גוקולאם (Gokulam). יוגיסטים שמחפשים קורסי מורים של 200 או 300 שעות צריכים להרשם כמה שבועות מראש לאשרמים, ואני מציעה לעשות מחקר מקדים בקבוצות הפייסבוק כדי לוודא שהמקום יהיה לשביעות רצונכם.
מלבד היוגה, מייסור זוכה לשם "עיר המלכים" ויש לה סיבה טובה: המבנים שלה מושכים אליה את התיירים, בעיקר בשביל ארמון המהרג'ה, הארמון של מייסור שרואים אותו למרחוק. הארמון העצום הזה נבנה במאה ה-14 לכבוד המלך משושלת ואדייר. בימי המנדט הארמון שופץ היטב לאחר שריפה וכיום הוא פלא אדריכלי מהנה, רק שאסור לצלם אותו מבפנים אז לא אוכל להוכיח לכם בתמונות. אם התמזל מזלכם ואתם במייסור בימי ראשון, הארמון נדלק לשעה אחת בשעה שבע בערב בכמות עצומה של נורות והוא מואר בצורה מרהיבה במיוחד.
מפת האתרים של גואה ודרום הודו
הפוסט נכתב במסגרת שיתוף פעולה מסחרי עם ארקיע. בלינק הזה אפשר למצוא את מגוון התאריכים והטיסות לגואה וקוצ'ין.
דרום הודו נהדרת! החופים, האנשים, המקומות, האוכל… תענוג מומלץ!
וואו כרמל, עשית לי חשק גדול לגואה…..אולי אנצל את הטיסות החדשות של ארקיע.
לא הייתי שם בטיול אחרי צבא. מקווה להגיע אחרי הפיכת התקליט 😉
החופים, הערים היפות, השקיעות לגמרי מזמינים.
לגמרי 🙂
כרמל, פוסט משגע עם תמונות נהדרות, שעושה חשק להגיע לשם. אני שמחה לגלות שגואה זה לא רק מסיבות
תודה רבה ינינה 🙂
וואוו איזה פוסט שונה ומעניין על גואה. עשית לי חשק להזמין את הטיסה. תודה 🙏
איזה כיף לשמוע!
אחלה פוסט!! שמחה לשמוע שלא הכל זה מסיבות בגואה וגם יש מקומות להרגע בהם, תודה!
[…] זה זמן גואה מתוך הבלוג מסוף כרמלית. […]
[…] בואו לגלות מה עוד יש לעשות בגואה […]
היי.
אז בקיצור לא הבנתי היכן מומלץ לזוג בני מעל 75 שהיה בטיול לפני 20 שנה בהודו.כעת מעונין בנופש של 8-10 לילות 5 * עם טיולים קצרים .היכן בגואה ? מקום ליד הים נגיש וקצת תוסס.
תודה.
מציעה להתייעץ עם מישהו שהיה שם אחרי הקורונה, אני כבר לא מכירה