ימי הספארי שלנו באזור הקרוגר בדרום אפריקה היו מהימים היותר נעימים ומרגשים בטיול שלנו במדינה, שכן חווינו מדי יום הצצה ממרחק קטנטן אל בעלי חיים פראיים בסביבתם הטבעית, שכולה מרחבים בלתי נגמרים של טבע וירוק. קרוגר הוא חבל ארץ ענקי בדרום אפריקה ואחת מהשמורות הגדולות באפריקה בכלל, והמקום הטוב ביותר לראות בעלי חיים בדרא"פ – כולל הטורפים וחמשת הגדולים: פיל, קרנף, באפלו (טאו), אריה ונמר בפרט. אפשר להקדיש לאזור הזה שבוע ויותר אם אתם רוצים לראות את כל אזורי השמורה הזו ולהגדיל את הסיכויים לפגוש בנמר הנדיר, אבל זה יכול לקרות לכם גם בטיול ספארי הראשון כי הכל פה זה עניין של מזל…
אז מה צריך לדעת לקראת תכנון החופשה שלכם כאן? בפוסט הבא, שהוא חלק מסדרת הפוסטים שלי על דרום אפריקה, אנסה להסביר קצת על החלק הנפלא הזה בטיול.
מתי הכי טוב לטייל בקרוגר?
בגדול, אחד היתרונות בקרוגר זה שאפשר לטייל בו בכל חודשי השנה, שכן החיות תמיד פה ותמיד מסתובבות בחיפוש אחרי מזון ומים. תקופת חגי תשרי שבה מרבית הישראלים מגיעים לכאן היא יבשה וצהובה מאוד בדרא"פ, בניגוד לחודשי דצמבר עד מרץ שהרבה יותר ירוקים. מבחינת השמורה, יהיה לכם מאוד ירוק וקצת גשום בדצמבר ינואר כמו שהיה לנו והמון גורים (זו תחילת עונת ההמלטות ששיאה בפברואר), אבל ייתכן ודווקא בחודשי החום והיובש החיות ייצאו יותר לקראתכם בחיפושם אחרי מים ואוכל… כל עונה והיתרון שלה.
שמורה פרטית מול לינה בפארק עצמו
ישנן שתי אופציות לחוות את הקרוגר – האחת במחנות בתוך שטחי השמורה והשניה במלונות או שמורות פרטיים מחוץ לשמורה. הלינה בפארק קרוגר עצמו יקרה יותר, לפעמים ברמה נמוכה של תנאים ביחס למחיר בחוץ ודורשת הרשמה של חודשים מראש במידה ואתם מגיעים בשיא העונה.
היתרונות בלינה במחנות של הקרוגר: אפשר להצטרף לסיורים שרק אורחי השמורה יכולים לצאת אליהם, תוכלו להיות קרובים מאוד לחיות ולהתחיל את יום הספארי עם הזריחה, ללא צורך בנסיעות.
ובכל זאת, אנחנו העדפנו לישון בטבעת המקיפה של הקרוגר, בשמורה פרטית אותה מכנים גם Game Lodge. שמורות כאלו מאפשרות גם תנאי לינה נוחים ומפנקים יותר משמעותית ביחס למחיר וגם שם ישנם סיורי ספארי בזריחות ובשקיעות, רק שאז רואים אך ורק את החיות בתוך שטחי השמורה.
לכל אחת מהשמורות הפרטיות האלו יש מגוון בעלי חיים: עדרי אימפלות, באפלו וזברות, ג'ירפות ופילים, היפופוטמים וכן טורפים (נמרים ואריות) או בעלי חיים נדירים כמו קרנפים עליהם אנשי השמורה שומרים בשבע עיניים. היתרון כאן הוא בסיורי הספארי הנועזים – המדריכים המקומיים יודעים היטב היכן החיות ולא יהססו לדרוס את השיחים בדרך אליהם, בניגוד לקרוגר שם תתבקשו להשאר על הכבישים והדרכים הראשיות בלבד, ולא להתקרב לחיות בכלל או לגרום נזק לצמחייה. שמורות מסוימות אף מאפשרות למבקרים לרדת מרכב הספארי ואפילו להתקרב ברגל אל החיות, אבל מזהירה מראש שמדובר בחיות בר קטלניות שאין לצפות את תגובתן והייתי נזהרת.
בעיני, השילוב הנכון הוא גם וגם – לעשות לפחות יום אחד עצמאית בשמורת הקרוגר עם הרכב שלכם או עם מדריך מקומי, ואת שאר הזמן לבלות בשמורה הפרטית, כשבהפסקות בין הספארי תוכלו לבלות מול שפת הבריכה או סתם להתבונן על עדר באפלו שמגיעים קרוב מאוד.
השמורה הפרטית Tshukudu
אנחנו בחרנו בשמורת צ'וקודו Tshukudu Game Lodge בהתבסס על ההמלצה של ההורים שלי שהיו בה ב-2019, וכן בזכות הקרבה היחסית שלה לדרך הפנורמית – כשעה וחצי נסיעה מקניון בלייד. כבר ביום הראשון שהגענו הצטרפנו לספארי שקיעה של שלוש שעות כולל הפסקת בירות מול אגם מלא היפופוטמים. מה ראינו? שני אריות זכרים מרהיבים, מלא היפופוטמים, ג'ירפות עדינות שאני עדיין לא מבינה למה לא נחשבות חלק מחמשת הגדולים, זברות, אימפלות, גנו ואפילו שני קרנפים.
אגב, הקרנפים הם גאוות השמורה ואחת מהחיות הכי נדירות באפריקה בכלל, בשל ציד אכזרי שעדיין נמשך במטרה להשיג את השנהב מהקרן שלהם. את היצורים המגושמים והיפים האלה יחסית נדיר לראות בקרוגר, שכן הם מאוד נדירים וניצודים חרף ניסיונות ההגנה של הרשויות בדרא"פ. גם בצ'וקודו ששומרת על אוכלוסיית קרנפים קטנה משלה, הקרנפים עוברים כריתה של הקרן כדי שלא יהוו מטרה לציד. מדכא ומצער, אבל לפחות משאיר אותם בחיים.
למחרת בסיור זריחה גם ראינו להקת באפלו ענקית, שועל ג'קל, חיפושיות ענק, סנאים, חזירי בר, ארנב ושוב המוני ג'ירפות, גנו, אימפלות וקודו.
יום ספארי מלא בקרוגר
את היום הזה הזמנו דרך הקבלה בצ'וקודו, ונהג ספארי בא לאסוף את שנינו בחמש וחצי בבוקר מהחדר אוכל, אחרי ששתינו קפה וקיבלנו ארוחת בוקר לדרך. בתום שעה של נסיעה קרירה הגענו לאחד מהשערים של הקרוגר, Orpen Rest Camp, שם קנינו כרטיסים (למעשה ג'וני הנהג קנה, כי שילמנו עליהם מראש) ומאותו רגע התחלנו לנסוע לאורך ולרוחב השמורה.
ארוחת צהריים עשינו ב-Tshokwane מתחת לעץ עתיר קופי גונון משתוללים ורעבים, ועוד הפסקת קפה במחנה Satara. זה היה יום ספארי ארוך מאוד של כמעט 7 שעות נסיעה בתוך הקרוגר עצמו ועוד שעתיים הלוך וחזור למחנה שלנו, מה שאיפשר לנו בהחלט לראות כמות נכבדת מאוד של בעלי חיים, חוץ מהנמר שהחליט לא להראות עצמו. ככה זה, ספארי זה כמו קזינו – אי אפשר לדעת מה תקבלו בקלפים.
ההיי-לייט בקרוגר לדעתי זה פשוט המרחבים העצומים, מישורים והרים נטולי ישובים ועם המון בעלי חיים משלל סוגים שמגיעים במסות גדולות: מאות עד אלפי אימפלות, מאות זברות, עשרות ג'ירפות, כמות נכבדת של אריות ופילים ורק הנמר כאמור – לא היה חבר.
מפת האתרים בדרום אפריקה
מדריכים נוספים של מסוף כרמלית
שלכת במדינת ניו יורק, מפלי הניאגרה ופינגר לייקס
החלק הראשון של טיול השלכת שלנו בצפון מזרח ארצות הברית היה במדינת ניו יורק המרשימה, שהוכיחה לנו שיש בה הרבה מעבר לאי הקטן והשוקק של מנהטן. המטרה הראשית שלנו הייתה
אוקטובר באדום וכתום: איך לתכנן טיול שלכת בצפון מזרח ארה"ב עם תינוק
באוקטובר 2024 לקחנו הפוגה משגרת המלחמה בישראל וטסנו לבקר בארץ שיש בה דבר כזה סתיו אמיתי, כלומר כזה עם צבעי שלכת בעלים על העצים כמו שלימדו אותנו בגן, התקררות במזג
המלצות לשבוע בפורטוגל: היעד הכי חמוד באירופה
פורטוגל היא אחת המדינות החמודות והכיפיות שיצא לי לבקר בהן, בטח בתור חופשת סוף קיץ כשהטמפרטורה לא רותחת והמים נהדרים לטבילה, גם במעיינות וגם בים. יש בה הכל: הרים ואגמים
קייפטאון, כף התקווה הטובה ודרך היין של דרום אפריקה
אם אתם קוראים את הבלוג הזה ומתכננים לבקר בקייפטאון והסביבה, אני כבר מקנאה בכם שמצפה לכם טיול בעיר הנפלאה הזאת, שהר השולחן מציץ ממנה מכל פינה ובאפשרויות הטיול שיש בקרבתה.
דרך הגנים בדרום אפריקה: הרוד טריפ המושלם
דרך הגנים היא אולי צירוף המילים הכי נפוץ כשמחפשים מידע על דרום אפריקה, ובהחלט מהמסלולים המוכרים בה. מדובר על טיול כיפי לאורך קו החוף עם רכב שכולל מספר עצירות באתרים