מסוף כרמלית
  • אודות
  • טיולים בחו"ל
    • אירופה: ערים וטרקים
    • המזרח הרחוק ומרכז אסיה
    • אפריקה
    • דרום ומרכז אמריקה
    • מלונות בחו"ל
  • ישראל
    • מלונות בארץ
  • טיפים
    • מפות
  • מסעדות
  • צרו קשר
  • English
  • אודות
  • טיולים בחו"ל
    • אירופה: ערים וטרקים
    • המזרח הרחוק ומרכז אסיה
    • אפריקה
    • דרום ומרכז אמריקה
    • מלונות בחו"ל
  • ישראל
    • מלונות בארץ
  • טיפים
    • מפות
  • מסעדות
  • צרו קשר
  • English
רישיקש: עשרה ימים בבירת היוגה של הודו
ראשי » ממריאים » רישיקש: עשרה ימים בבירת היוגה של הודו

רישיקש: עשרה ימים בבירת היוגה של הודו

27 ביוני 2018 17:27 19 תגובות כרמל קמין

רישיקש, המוכרת בשמה הישראלי "רישי-כיף", היא עיר קדושה בהודו ומהווה מוקד עלייה לרגל בשל מיקומה על גדות נהר הגנגס. זו עיר חוויתית מלאה במקדשים, טקסי קדושה על הנהר, אשרמים למדיטציה ויוגה ותיירים הודיים רבים. הטיול שלי ברישיקש נמשך כעשרה ימים, 6 מהם שהוקדשו לסדנת יוגה באשרם והשאר לטיולים.

מפת רישיקש בקצרה

האזורים העיקריים ברישיקש

רישיקש היא חלק ממדינת אוטראקהאנד, הסברתי בפירוט עליה ועל שאר מדינות הודו בפוסט פה.

מוקדי העניין של רישיקש נמצאים בין שני גשריה המפורסמים: לקסמן ג'ולה וראם ג'ולה, הממוקמים בחלקה הצפוני. ג'ולה משמעותו גשר להולכי רגל, אם כי גם פרות, קופים וקטנועים עוברים על הגשרים ביחד עם ההמון.

באזור TAPOVAN תמצאו את מלונות היוקרה של רישיקש, אינספור סוכנויות שמציעות טיולים, ראפטינג, בנג'י ומוניות וכן יש שם שוק גדול, שלושה כספומטים ומסעדות הודיות אותנטיות.

באזור LAXMAN JHULA מצידו המזרחי של הגשר יש את רוב המסעדות הטובות והמערביות עם הנוף אל הגנגס, רחוב ראשי של קניות ואת המקדש המרשים של העיר, ‪Swarg Niwas Temple‬. הרבה מטקסי הפוג'ה, טקסי פולחן המוניים על הנהר מתרחשים בצד הזה של הגנגס, בקרבת המקדשים.

באזור SWARG ASHRAM המתחיל ליד גשר ראם ג'ולה נמצא מרכז היוגה של רישיקש ורוב האשרמים ומוקדי היוגה מרוכזים שם. כמו כן, מדרום להם יש את האשרם בו שהו גם הביטלס, אתר שווה בפני עצמו. גם כאן יש כמה כספומטים.

מדרום לגשרים נמצאת רישיקש רבתי, האזור המיושב של העיר אך נטול עניין תיירותי. דרומית לרישיקש נמצאת העיר הארדיוואר.

למטה פירטתי את כל מוקדי העניין של העיר במפה אינטראקטיבית.

כאן אפשר לקרוא על המדריך שלי לדרמסלה, היעד שהמשכתי אליו בטיסה אחרי רישיקש.

גשר לקסמן ג'ולה ברישיקש
גשר ראם ג'ולה ברקע
יש אתכם ביותר הודו מזה?

מתי כדאי לנסוע לרישיקש?

רישיקש היא מהערים החמות והלחות של הודו ומגיעה לטמפרטורות גבוהות במיוחד בחודשי מאי יוני. ביקור קריר יותר מתאפשר שם בחודשי אוקטובר עד מרץ. 

אם בכל זאת אתם מבקרים בחודשים החמים, נסו להתארגן על מקום לינה עם מזגן או לפחות בריכה שתצנן אתכם. במוקדי היוגה אין כמעט מזגנים, קחו בחשבון!

אני הגעתי לרישיקש בטיסה אל שדה התעופה דרה דון.

הנסיעה משם לעיר לקחה שלוש שעות (פקק של יום ראשון בצהריים) אך בחזרה לשדה, בשש בבוקר, הנסיעה ארכה שעה. מוזמנים לקרוא כאן על טיפים נוספים שלי לקראת נסיעה להודו.

אפשר לטוס לדרום הודו גם בחורף

ארקיע התחדשו בשתי טיסות ישירות לדרום הודו ובחורף הקרוב תוכלו לנחות ישירות בגואה או קוצ'ין. מוזמנים לקרוא על זה כאן.

האתרים של רישיקש

מקדש סווארג nbsp;‪Swarg Niwas Temple

המקדש הכי גדול ומרשים ברישיקש הוא מקדש סווארג ניוואס, בצמוד לגשר הולכי הרגל לקסמן ג'ולה בצידו המזרחי. המקדש העצום הזה מכיל מאות חדרי תפילה ופסלים ואפשר לטפס בו 13 קומות ולהגיע לתצפיות מקסימות אל העיר. הכניסה בחינם, אך תתבקשו להפקיד בחוץ את הנעליים (או להחביא בתיק). בחלק מהחדרים והקומות נמצאים הודים שיברכו אתכם עם צמיד אדום וטיקה במצח בעבור תשלום סמלי של כמה עשרות רופי.

המקדש מלקסמן ג'ולה
הנוף ממקדש סווארג

מקדש סיטה ראם דאם Sita ram dham

מקדש גדול ומרשים נוסף, מהצד המערבי של לקסמן ג'ולה הוא הסיטה ראם דאם. המקדש הפוך בצורתו לסווארג – נכנסים אליו בקומה הגבוהה ויורדים למפלסים התחתונים הרבים, עד ממש לגדות הגנגס.

מקבלת ברכה במקדש

מפלי נירגרא Neergarh waterfall

אתר מפלים ובריכות מהנה במרחק הליכה של כשעה מרישיקש (או נסיעת ריקשה). מתקדמים על הכביש הראשי בצד של TAPOVAN כשלושה קילומטרים אחרי שמסתיימת העיר, עד לצומת המסומנת עם שם המפלים neergarh road. משם מתחילים בעלייה רגלית על שביל עפר וכן בתוך היער. המתחם הגדול של הבריכות מתחיל איפה שיש הרבה דוכני אוכל וצ'אי אבל אנחנו מצאנו קצת לפני זה בריכה ומפל קטן נסתר ללא אנשים. לנשים יהיה נעים יותר לטבול במים עם חולצה, כי ההודים ממש נועצים עיניים במי שבאה עם ביקיני.

אחת מהבריכות של מפלי נירגרא
neergra waterfalls
בתחילת הדרך יש גם בריכות קצת יותר מבודדות

ביטלס אשרם - האשרם של הביטלס

אחת הסיבות העיקריות שרישיקש התפרסמה במערב היא בשל שהותם של הביטלס באשרם בעיר, במשך שלושה חודשים בסוף שנות ה-60. האשרם של הגורו מאהארישי אירח סלבס רבים בשנות פעילותו וגם כיום כשהוא ננטש, עדיין האתר שווה ביקור. פנו לכם לפחות שעה ושוטטו בין המבנים המתפוררים והמיוחדים, שחלקם כוללים תצפית אל הנהר. עלות הכניסה היא 600 רופי והאתר נסגר בשעה 17:00, אם כי יכניסו אתכם גם אחר כך כל עוד יש אור.

האשרם נמצא חצי שעה הליכה דרומית לראם ג'ולה וכיום הוא חלק משמורת הטבע רג'אג'ה. שימו לב שאם תרצו להיכנס לסיור בעלי חיים שם (פילים, איילים, טיגריסים) תצטרכו לנסוע עוד דרומה מהאשרם אל כניסה אחרת. השמורה סגורה לסיורים בין אמצע יוני לנובמבר ולפי מה שהבנתי הסיכוי לראות שם טיגריס קלוש מאוד.

קבלו השראה מהמקום שהביטלס קיבלו גם
על הגג הזה הביטלס עשו מדיטציה וצפו אל הנהר

אגב, בכניסה לאשרם נתקלנו בקופים מסוג לנגור, פרימטים נדירים יותר שנחשבים הרבה יותר רגועים ושוחרי שלום לעומת קופי המקוק רזוס הנפוצים.

קופי הלנגור האפורים

טקסי פוג'ה על הנהר

כל ערב לקראת השקיעה החל מהשעה 18:00 מתחילים ברישיקש טקסים על שפת נהר הגנגס, לרוב בצמוד למקדשים. עשרות ואפילו מאות אנשים מגיעים לטקסים האלו, שרים ומתפללים ומקריבים מתנות קטנות לנהר. מי שרוצה לראות טקס באמת עצום יכול לקחת ריקשה אל הארדיוואר הסמוכה (לפחות חצי שעה נסיעה) אבל אנחנו הסתפקנו בטקסים המרשימים של רישיקש.

פוג'ה רישיקש
טקס פוג'ה על נהר הגנגס

יוגה ברישיקש: כפר היוגה סווארג אשרם

נכון שרישיקש מלאה באשארמים ומקומות שמציעים קורסי יוגה ושיעורים, אבל ההמלצה היא ללכת על מקומות מוכרים ולא לבחור בלי לקבל חוות דעת על המקום מראש (פן תפלו על נוכלים). המוצר הנפוץ ביותר הוא קורס מורי יוגה של 200 שעות וקורס המשך של 300 שעות, הלוקחים כל אחד בסביבות חודש. אנחנו בחרנו ביוגה ריטריט: שישה ימים של קורס הכולל שני שיעורי יוגה ביום, שיעורי פילוסופיה וידע על היוגה, מסג'ים וכן טיול זריחה, ראפטינג על הגנגס וטקס פוג'ה שהדריכה אותנו מדריכה מקומית.

הכפר הוא לגמרי כפר הודי. זה אומר שהמבנים של מרכזי היוגה נמצאים בתוך ישוב חצי חקלאי, עם פרות המתגוררות בחצרות הבתים, חמורים, אשפה, עצי מנגו וגידולי שדה בין המבנים. כמובן שכיאה להודו יש בכל פינה דוכני מזון, מסעדות קטנות ואפילו בתי קפה לא רעים בכלל. שימו לב שהתמונות באתרי האינטרנט של האשרמים לא תמיד משקפות את המצב בפועל, אבל אחרי השוק הראשוני סביר להניח שתתאהבו כמונו במקום.

למרכז רישיקול יוגה בו עשינו את הריטריט: https://www.rishikulyogshala.org/ 

שיעור יוגה מחוץ לאשרם
הרצאות ברישיקול יוגה שאלא

זריחה ממקדש ג'אנפורי kunjapuri temple moun

במרחק נסיעה של שעה (בארבע בבוקר) נמצא מקדש מקסים על ראש הר שצופה אל רישיקש וההרים סביבה. אנחנו נסענו לשם עם לראות את השמש עולה והיה בהחלט מראה מלא השראה. המקדש מלא בקופים שמרשים לעצמם להתקרב לאנשים ולחפש בתיקים שלהם מזון, אז שמרו על הדברים שלכם ואל תתקרבו אליהם יותר מדי. אגב, הדרך אל ראש ההר והמקדש היא דרך הודית קלאסית: מפותלת וצרה ועם תהום לצידה… עדיף לנמנם ולא להסתכל אם טרם התרגלתם לטירוף הזה.

זריחה ממקדש קאנג'אפורי
הקופים במקדש: שמרו היטב על התיקים שלכם כי הם מסוגלים לחפש בהם אוכל
מזהים את רישיקש שם למטה?

ראפטינג על נהר הגנגס

מסתבר שגם אם הנהר קדוש ונועד לטבילה והיטהרות בקרב ההינדים, אפשר ורצוי גם לעשות עליו רפטינג בסירות. החוויה יותר דומה לשיט נמרץ מאשר לראפטינג (כי הנהר לא מאוד שוצף) אבל לראות את ההודים הגודשים בכמויות את הסירות בנהר ומתלהבים שווה את זה. ניתן לעשות רפטינג בשלושה אורכים שונים של מסלול: 20, 16 ו-8 ק"מ, והמחירים נעים בין 800 רופי ל-2000. החלק הכי מוצלח של הראפטינג הוא ההפלגה מתחת לגשרים המפורסמים וקפיצה אל מימי הנהר הקרירים.

יש המוני סוכנויות טיולים שיוכלו לסדר לכם סירה והמחירים זהים בכולן, עדיף לסגור את זה יום מראש כדי לא לבזבז זמן בבוקר. בואו בבגדי ים ארוכים (אסור ביקיני) ועם בקבוק מים, אפשר להביא פלאפונים ולשמור אותם בשקית אטומה שהם יספקו לכם וגם לשלם מחיר נוסף עבור סרטון שלכם חותרים ממצלמת גו-פרו שהמדריך מצלם.

מפה אינטראקטיבית של רישיקש

ולסיום - איפה ישנים ברישיקש?

את שלושת הלילות הראשונים ברישיקש עשינו במלון אלוהה, מתחם דירות המשולב עם מלון ברמה גבוהה (היו בו פשוט מזגנים). הבריכה של המלון הצילה אותנו ברגעים החמים, וגם המסעדה שם הייתה אמנם יקרה יחסית לשאר העיר, אבל טעימה מאוד. בהמשך ישנו באשרם בכפר היוגה.

הבריכה במלון אלוהה

עוד מדריכים על יעדים מחכים לכם כאן

פסח במונטנגרו – טיול בלקני באפריל

פסח במונטנגרו – טיול בלקני באפריל

מונטנגרו היא מסוג היעדים האלה שיש בהם הכל: הרים ירוקים עם פסגות מושלגות, מפרצים מדהימים, נהרות בצבע טורקיז ומים צלולים בצורה מרהיבה, חופים נהדרים, ערים עתיקות שמזכירות את משחקי הכס

ההרים הלבנים של ניו המפשייר – המלצות לטיול שלכת

ההרים הלבנים של ניו המפשייר – המלצות לטיול שלכת

פארק ההרים הלבנים הוא המקום המתוייר ביותר בניו המפשייר והסיבה המרכזית של תיירים להגיע לכאן: זו שמורה ענקית ויפה שיש מה לעשות בה כל השנה. היא מלאת מסלולי הליכה בקיץ

שלכת במדינת ניו יורק, מפלי הניאגרה ופינגר לייקס

שלכת במדינת ניו יורק, מפלי הניאגרה ופינגר לייקס

החלק הראשון של טיול השלכת שלנו בצפון מזרח ארצות הברית היה במדינת ניו יורק המרשימה, שהוכיחה לנו שיש בה הרבה מעבר לאי הקטן והשוקק של מנהטן. המטרה הראשית שלנו הייתה

אוקטובר באדום וכתום: איך לתכנן טיול שלכת בצפון מזרח ארה"ב עם תינוק

אוקטובר באדום וכתום: איך לתכנן טיול שלכת בצפון מזרח ארה"ב עם תינוק

באוקטובר 2024 לקחנו הפוגה משגרת המלחמה בישראל וטסנו לבקר בארץ שיש בה דבר כזה סתיו אמיתי, כלומר כזה עם צבעי שלכת בעלים על העצים כמו שלימדו אותנו בגן, התקררות במזג

המלצות לשבוע בפורטוגל: היעד הכי חמוד באירופה

המלצות לשבוע בפורטוגל: היעד הכי חמוד באירופה

פורטוגל היא אחת המדינות החמודות והכיפיות שיצא לי לבקר בהן, בטח בתור חופשת סוף קיץ כשהטמפרטורה לא רותחת והמים נהדרים לטבילה, גם במעיינות וגם בים. יש בה הכל: הרים ואגמים

הודו
« הקודם
הבא »
19 תגובות
  1. שיר ים 29 ביוני 2018 בשעה 12:09 הגב

    איזה פוסט נהדר.
    איך המזג אוויר בתקופה הזאת?

    • כרמל קמין 29 ביוני 2018 בשעה 12:35 הגב

      מאוד מאוד חם ולח ביולי, עדיף לנסוע מאוקטובר או להתכונן נפשית לעומס חום 🙂

  2. אינה 4 ביולי 2018 בשעה 13:42 הגב

    נשמע ונראה מדהים! בא לי גם! מתי את לוקחת אותי למזרח? 🙂

  3. קרן קורצמן 10 ביולי 2018 בשעה 10:34 הגב

    התמונה של הבריכה במלון תפסה אותי, והמפלים..וואוו איזה טבע!

  4. haggai 10 ביולי 2018 בשעה 10:38 הגב

    אין כמו רישקש. אחד המקומות היפים בהודו

  5. דנית 10 ביולי 2018 בשעה 10:41 הגב

    הגשר עם האנשים…. חרדה רק מלהסתכל על התמונה חח 🙂

  6. המתלבטת 10 ביולי 2018 בשעה 22:16 הגב

    נפלא!!
    התמונות ותיאור המסע שלך.יש תמונות פשוט מהפנטות.

  7. זהבית נתיב 30 ביולי 2018 בשעה 9:28 הגב

    שלום כרמל, תודה על כתבה מאלפת.אנחנו זוג בני 72+ בת עם צרכים מיוחדים בת 43.מכירים את הודו מנסיעות בעבר. הפעם רוצים לסוע לרישיקש או דומה ,למרכז איורוודי עם טיפולים וייעוץ.האם תוכלי לייעץ או להפנות??תודה.

    • כרמל קמין 30 ביולי 2018 בשעה 10:00 הגב

      הי זהבית, שמחה לשמוע שאהבת את הכתבה! במרכז היוגה שהיינו בו הייתה גם מרפאה איורוודית שטיפלה גם ביוגיסטים (עקיצות/שרירים תפוסים/מחלות) וגם קיבלה מטופלים חיצוניים. מציעה לשלוח להם הודעה באתר שלהם ולהתיייץ. אני התרשמתי שהם היו מוצלחים אבל באמת שיש המון מרכזים כאלה ברישיקש

  8. יעל 3 בנובמבר 2018 בשעה 9:29 הגב

    פוסט מדהים.
    אשמח לעצה אם יש לך.
    אהיה בדרום הודו אפגש עם ביתי בגואה, בדצמבר 20 יום, האם זה ריאלי להתנסות בסדנת יוגה וגם לטייל בדרום?
    תודה , יעל

    • כרמל קמין 5 בנובמבר 2018 בשעה 10:28 הגב

      הי יעל
      תודה 🙂 שמחה ממש לשמוע
      לא הייתי עדיין בגואה אבל אני יודעת שיש בה מקומות שמציעים שיעורי יוגה ואפשר להחליט כמה זמן מקדישים לנושא. יש בפייסבוק קבוצות ייעודיות לגואה ולאזור דרום הודו שאפשר להתייעץ ולחפש סטודיו יוגה מתאים לסדנא או לכמה שיעורים.
      בגואה זה ממש מקובל להתחיל את הבוקר בשיעור יוגה ואז להמשיך לחופים או לטייל בסביבה וזה לגמרי משתלב בטיול 🙂

      הנה כמה הצעות לקבוצות כלליות להתחיל את החיפוש מהן:
      הודו עם מירון
      מטיילים בהודו

      תהנו מלא!
      כרמל

  9. ליאת 9 בינואר 2019 בשעה 6:26 הגב

    הי כרמל
    תודה על הכתבה.
    אנחנו משפחה זוג עם שלושה ילדים 4,10,13. מתכננים להגיע להודו באוגוסט ומתלבטים על רישיקש בגלל החום… מה את ממליצה?

    • כרמל קמין 9 בינואר 2019 בשעה 11:23 הגב

      הי ליאת, לדעתי אם אתם לוקחים מלון עם מזגן בחדר ובריכה זה יכול להקל על החום כי יהיה לכם איך להרגע ולהתקרר. רישיקש יודעת להיות רותחת ולשוטט בתוך העומס ההודי ב35 מעלות ו90 אחוזי לחות יכול להיות קשוח עם ילדים

      בכל אופן תהנו!

  10. דניאל 27 באוגוסט 2019 בשעה 22:12 הגב

    היי כרמל,
    ממש אוהבות את הפוסטים שלך:) עוזרים לנו המון!
    רצינו לשאול לגבי סדנת היוגה Retreat – כמה זה עולה ? והאם הזמנת מראש או שהגעת לשם ?
    הם פותחים קורס כזה כל יום או שהמועדים מוגדרים מראש ?
    תודה רבה !!

    • כרמל קמין 27 באוגוסט 2019 בשעה 22:27 הגב

      הי דניאל
      איזה כיף לשמוע שאהבת את הפוסטים!
      אני התכתבתי עם האשרם ארבעה חודשים לפני ורק אז סגרתי את הטיסות לפי הקורס, באתר שלהם היו כמה אופציות ובחרתי איתם אחת מהן. אולי יהיה להם קל להתגמש בשביל קבוצה אבל כדאי לתאם מראש
      הם בשאיפה להתחיל את הריטריט ביום שני ולסיים בשבת בערב, וזה עלה 200 דולר לאדם אבל היינו חייבים לשלם מראש על אחת בלי אפשרות לבטל

      מקווה שעזרתי, כרמל

  11. הילה 24 בנובמבר 2019 בשעה 15:02 הגב

    אחלה פוסט! ותודה שיש לינק לאשראם! בהחלט מבלבל בים האשראמים לקבל המלצה אמיתית.
    אני רואה אצלם באתר שכתוב שזה 7 ימים בעלות של 500 דולר, יכול להיות שהתייקר?
    זה כולל גם ארוחות במהלך ה7 ימים?
    האם היו ישראלים נוספים בריטריט?
    לנסוע בינואר- קר ממש?
    תודה!

    • כרמל קמין 24 בנובמבר 2019 בשעה 18:46 הגב

      הי הילה. יש מצב שהתייקר, עברו שנתיים. זה כולל 3 ארוחות ביום ולינה וכן אטרקציות בסביבה
      תכתבי להם ותשאלי הכל. איתנו היה ישראלי אחד ומלא אוסטרלים איטלקים ובריטיות
      לא יודעת כמה קר יהיה בינואר…

      הם היו האשראם היחיד שענה לי והציע ריטריט של שבוע ולא חודש קורס
      לכן בחרתי בהם

  12. דוד גורן 19 בספטמבר 2022 בשעה 17:10 הגב

    היי כרמל. אני בן 74 רוצה לבקר בהודו בין 6-12 חודשים. מעוניין בצד הרוחני שלה. אשרם, רטריט, טיפולי בריאות איורוודיים, ביקור ושהות במקומות מעניינים. צופה את התחלת המסע בינואר. את הראשונה שאני כותב לה. אין לי שום מידע. מהיכן מתחילים?
    אשמח לקבל תשובתך במייל.
    דוד

    • כרמל קמין 30 בספטמבר 2022 בשעה 21:01 הגב

      הי דוד, נשמעת כמו תכנית נהדרת! אני פחות מכירה דברים כאלה מעבר לריטריט שאני עשיתי. מציעה להכנס לקבוצות הפייסבוק של מטיילים בהודו ולשאול אנשים שנמצאים שם עכשיו או חזרו מהודו לאחרונה

השארת תגובה

ביטול

אני כרמל קמין, בלוגרית טיולים

להרבה אנשים יש כאבים, לי כואב תמיד בדרכון. למזלי, זה כאב שקל לרפא בעזרת נסיעות (טוב נו, בימים שאין קורונה). בבלוג הזה אפרט גם על המסעות שעשיתי והיעדים שביקרתי, וגם אשתף מעולם הידע שלי בנושא. מוזמנים לשאול, להתייעץ, לייעץ וכמובן להרשם לעדכונים.

 

כרמל קמין אני
כרמל קמין בעלת הבלוג מסוף כרמלית בלוג טיולים
בואו נשאר בקשר! הירשמו לניוזלטר החודשי שלי
במדינות האלו טיילתי, הקליקו וקראו את המדריכים שלי
carmelit world1 Placeholder
carmelit world1
צרו קשר

מוזמנים לשלוח אלי מייל, כרמל קמין
דוא"ל: carmelkamin@gmail.com

בואו נשאר בקשר, הירשמו לניוזלטר שלי
מוזמנים לעקוב אחרי
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
מדיניות שימוש ופרטיות

תנאי שימוש

מדיניות פרטיות

כל הזכויות שמורות לכרמל קמין
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות כלי נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסטהגדל טקסט
  • הקטן טקסטהקטן טקסט
  • גווני אפורגווני אפור
  • ניגודיות גבוההניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכהניגודיות הפוכה
  • רקע בהיררקע בהיר
  • הדגשת קישוריםהדגשת קישורים
  • פונט קריאפונט קריא
  • איפוס איפוס