קירגיזסטן, או כמו שכולם שאלו אותי: לאיזה סטן אמרת שאת נוסעת שוב?
הרבה זמן רציתי להגיע לקירגיזסטן, הנחשבת ליפה מבין מדינות הסטן של מרכז אסיה, אלו שהיו חלק מברית המועצות לשעבר. כשהגעתי אליה זכיתי להכיר מדינה מיוחדת עם מרחבים שאינם נגמרים, סוסים בכל פינה ואנשים מסבירי פנים בשילוב ייחודי: סינים שמדברים רוסית והולכים בסנדלים וגרביים. גיליתי למה היא הופכת ליעד תיירות מתפתח: יש בה עדיין טבע בתולי, ניתן לצאת בה למספר גבוה במיוחד של טיולי יום וטרקים ארוכים וכמובן – עלות המחייה שם זולה בצורה מופרכת שהפתיעה אפילו חובבת מדינות עולם שלישי כמוני.
קירגיזסטן זו מדינה ענייה ללא גישה לים אך היא נהנית מכמות עצומה של נהרות ומקורות מים מתוקים, מזג אוויר נוח והמון שטחי מרעה. יש לה שתי ערים מרכזיות מפותחות (בישקק הבירה ואוש) והרבה מאוד כפרים חקלאיים ועיירות קטנות ברמת חיים נמוכה, אשר נראים כאילו נשארו כמה עשורים מאחור. אזורי הטיול במדינה מתרכזים סביב אגם איסיקול ורכס הרי הטיאן-שאן, לו פסגות המגיעות גם מעל ל-7000 מטרים. הטיול בה היה כיפי וחוויתי מאוד, בעיקר בשל הטבע והמרחבים שלה והמטבח הרוסי הטעים, עליו כתבתי בנפרד כאן.
בכתבה אפרט על הדברים הבאים:
איזה ציוד להביא לטיול בקירגיזסטן
הסבר כללי על קירגיזסטן
קירגיזסטן זו מדינה עם היסטוריה קצרה יחסית, משום שבמשך שנים הייתה חלק מברית המועצות או האימפריה הרוסית. למעשה היא קיבלה עצמאות כרפובליקה הקירגיזית רק ב-1991, עם התפרקות הגוש הסובייטי. מקור השם קירגיז נעוץ במילה ארבעים, על שם ארבעים שבטי הנוודים שאיחד הגיבור מאנאס לאומה אחת, אי שם במאה העשירית. האזור סופח לרוסיה במאה ה-18 וההשפעה הרוסית ניכרת עד היום: ישנה חשיבות גבוהה למורשת ולשפה הרוסית וכן למנהיג לנין, שקבע את גבולותיה (סטלין הוא זה שהפך את זה לרשמי, אבל אותו לא תראו מוזכר בשום מקום). הצעירים דוברים גם את השפה הקריגיזית.
למרות שזו מדינה מוסלמית עם הרבה מסגדים פזורים והיעדר בשר חזיר, האלכוהול ניצח במלחמה מול מוחמד והוא נפוץ מאוד בקרב התושבים. מתוך 6 מיליון תושבים, כ-58% הם בני העם הקיריגזי, 17% רוסים (ועיקר הנוצרים במדינה) והשאר טג'יקים, אוזביקים, אויגורים ועוד.
יוצאים לדרך – מסלול הטיול שלי בקיריגזסטן
לטיול הזה יצאתי בקבוצה מאורגנת, דרך חברת יאנג טרוולינג של מירי סוסלנסקי. מסלול הטיול התחיל בנחיתה בבישקק, נסיעה אל בורנה ומשם סיבוב מלא של אגם איסיקול, כולל השתתפות בפסטיבל משחקי הנוודים והגעה אל אגם סונג קול. את הטיול הדריך עזרא ביטרן עם הרבה הומור וידע שופע.
הדרכים בקיריגיזסטן לא תמיד סלולות למשעי, אך הן כמעט לגמרי נטולות תנועת רכבים. הנהגים נוסעים יותר לאט באזורים העירוניים בשל נוכחות משטרתית גבוהה, אך עדיין ניתן לתכנן את הטיול לפי זמני הנסיעה המפורטים בגוגל מפס כי הם לרוב מדויקים (בניגוד להודו למשל, כמו שהסברתי בכתבת הטיפים שלי אודותיה).
הפירוט כאן יתחיל באתרי הטבע המרשימים של קיריגיזסטן ולאחר מכן אפרט אודות האזורים האורבניים שלה.
אגם סונג קול
האזור המקסים הזה לא ישאיר אתכם אדישים. מדובר באגם של מים מתוקים מוקף ערבות שאינן נגמרות, ובקצה שלהן הרים גבוהים וריקים מאדם או צמחיה. באזור העצום הזה, שאת גודלו התמונות מתקשות להעביר, יש מסלולי טיול נעימים ברגל, טיולי סוסים ובעיקר – לינה חוויתית בכפר יורטים תיירותי, משהו שכל תייר בקיריגיזסטן חייב לעשות לפחות ללילה אחד.
אנחנו עשינו טיול סוסים קסום לאורך האגם ובמרחבים, ואפילו הצלחתי לדהור קצת. אמנם הסוסים הקיריגיזיים לא היו מאוד ממושמעים, אבל גם רוכבים לא מנוסים הסתדרו איתם לא רע כי הסוסים העדיפו ללכת בנחת ליד חבריהם.
מעבר 33 התוכים
הדרך לאגם סונג קול עוברת במעבר הרים מרשים בשם 33 התוכים, הקרוי על 33 פיתוליו (33 parrots pass), נקודת עצירה מדהימה לתמונות. בניגוד לנסיעות מפותלות אחרות שחוויתי בהודו או בוליביה, כאן הכביש רחב ונוח ואין שום תחושת סכנה. הגענו לכאן מהעיר קצ'קור, בנסיעה שלקחה ארבע שעות. קצת לפני קצ'קור ישנו אגם מלאכותי בשם אוטרו טוקוי, שם הדרך אפילו כללה מפגש משמח עם גמלים ונאקות בעלי שתי דבשות.
אלטין ארשאן Altyn Arashan
אזור הטרקים הזה נגיש אך ורק בהגעה ברגל, בג'יפים רציניים או במשאיות של שש על שש, משום שהדרך אליו משובשת בלשון המעטה. ובכל זאת, אחרי כ-17 קילומטר של דרך עפר ובולדרים תגיעו לאחד מהמקומות היפים שיש בקיריגיזסטן: מרחבים אלפיניים של עצי ארז, פסגות מושלגות, נהרות שוצפים והרבה הרבה סוסים.
לאלטין ארשאן הגענו אחרי נסיעה של שעה וחצי מקרקול, רובה בדרך לא דרך במשאית הכבדה (סוג של טיולית סובייטית על גלגלי ענק), תוך הרבה עצירות לתמונות עוצרות נשימה. בהמשך גם עשינו מסלול הליכה של כשלוש שעות אל אחת מהתצפיות היפות בסביבה. מה שנחמד באזור הוא שאפשר לסיים את יום ההליכה עם טבילה במעיינות החמים שיש שם, כתוצאה מפעילות גיאולוגית געשית מתחת לפני האדמה.
אל תצפו למרחצאות ברמה גבוהה, אבל גם שלוש הבריכות הקטנות החמות יעשו את העבודה בהרפיית השרירים. בעלי לב חזק יכולים גם לקפוץ לטבול בנהר מי השלגים הסמוך. ניסיתי לעשות את זה, הגוף שלי פחות התחבר לרעיון.
ג'ירגלאן Jyrgalan
השם המתגלגל הזה הוא אחת מנקודות היציאה לטרקים היותר פופולאריות בקירגיזסטן, ומשם ניתן לצאת למגוון מסלולים באורכים שונים. הכפר ג'ירגלן התחיל כעיירת כורי אורניום (לא מועשר, אין סכנת קרינה) ופחם, אם כי כיום כמעט ואין בו דבר מלבד עסקי תיירות. הגסט האוס העיקרי שם נתרם ע"י האמריקאים ב-2016 והוא ברמה גבוהה מאוד, אך עדיין יתכן והמים יגמרו באמצע הלילה כמו שקרה אצלנו.
בג'ירגלאן יצאנו לצעוד אל המפל, מרחק שעה הליכה מהעיירה. הדרך למפל מסומנת בחיצים אדומים על הסלעים, כך שלשם לא צריך מדריך. סביב העיירה אפשר לטייל לאורך הנחל.
אוהבים טרקים? כנסו לקרוא על הטרק אל אגם קרארי בהודו
ג'טי אוגוז והעמק סביבו Jeti Oguz
את הכניסה לג'טי אוגוז אי אפשר לפספס: בדרך אליה תראו שבעה סלעי אבן חול נישאים אשר קיבלו את השם ג'טי אוגוז, שבעת השוורים. צורת הסלע הזאת היא תהליך בלייה מתקדם של סלע הגרניט השולט באזור, ומלבד השוורים תראו גם סלע בצורת שני חלקי מוח (הרומנטיים רואים בו לב שבור לשניים).
אפשר לישון בעיירה ג'טי אורוגוז או לנסוע פנימה אל העמק, לכפרי יורטים. מג'טי אוגוז יוצא טרק הקרקול (ארבעה ימי הליכה), אשר מגיע בסופו לאלטין ראשן.
בלילה הזה ביורט ירד גשם זלעפות, מה שגרם לכך שבבוקר הפסגות מעלינו כוסו דוק של שלג. יצאנו לטיול של שלוש שעות אל מפל בסביבה ולאחר שחזרנו ואכלנו המשכנו לטייל ליד הנחל ולהצטלם עם העדרים העצומים של המקום.
ברסקון וטמגה
אחרי שישנו לילה בעיר טמגה Tamga, בגדה הדרומית של אגם איסיקול, יצאנו לטיול קצר אל שריד אריכולוגי נדיר: כתובת טיבטית של המנטרה אום-פנדמה המתוארכת למאה העשירית. פעם אחרונה שראיתי כאלה כתובות הייתה בטרק סובב האוורסט בנפאל.
אחרי זה המשכנו בנסיעה של חצי שעה אל המפל של ברסקון Barskoon, פינת טבע מושלגת עם מפלים מציצים ותצפית נהדרת אל העמק בסביבה.
סקאזקא: ביקור בארץ האגדות Skazka Canyon
קצת מוזר לשמוע מקום שנקרא ארץ האגדות במדינה קשוחה כמו קירגיזסטן, אבל כשתגיעו לסקאזקא תבינו למה נותני השם חשבו על זה. האתר הוא כולו סלעי חול שהתגבשו בצורות מרתקות, המזכירות מצודות של דיסני וארמונות מוקפי חומות כמו במשחקי הכס. אפשר לטייל בשבילים המוסדרים, לעלות לתצפיות ולהתפעל מכמה שהטבע יודע להיות יצירתי. סקאזקא נמצאת במרחק של עשרים דקות נסיעה מהעיר טמגה שעל גדות אגם איסיקול, הכניסה לאתר בתשלום סמלי.
צ'ולפן אתא: משחקי הנוודים
עם כל הכבוד לטבע המרהיב של המדינה הזאת, יש לה גם תרבות עשירה ומיוחדת והתמזל מזלי להגיע בדיוק באירוע לאומי גדול: משחקי הנוודים 2018, פסטיבל מסורתי עתיק בו שותפות כל מדינות הסטאן והסביבה וכולל משלחות מכל העולם.
הפסטיבל התארח בהיפודרום שנמצא בצ'ולפאן אתא, עיר קטנה על גדות אגם האיסיקול. ביום שאנחנו הגענו היו מקצי פעלולים של רכיבה על סוסים, מרדפי סוסים בין גברים לנשים (זכר לטקס רדיפת הכלה באירוסיה) וגולת הכותרת הייתה משחק האוליק-טרטיש, פולו אלים על סוסים בו משחקים בגופה של עז כרותת ראש. ההיפודרום זכה לתפוסה מלאה במיוחד לקראת משחק הגמר של האוליק-טרטיש, והשנה זכתה בו לשמחתנו קיריגזיסטן, שניצחה בגמר את אוזיבקיסטן השכנה והביסה את רוסיה.
עוד אתר מומלץ לביקור הוא אתר הפרטוגליפים של צ'ולפאן אתא, ציורי סלע עתיקים בני אלפי שנים בדומה למה שראיתי בקובוסטן בבאקו. בין הציורים ניתן לראות בבירור ציורים של יעלים, גמלים ואנשים צדים. יש לציין כי בניגוד לאתר המפואר באזרביג'ן, כאן אין שמירה על הציורים והסלעים ואין פה הסברים מפורטים אודותיהם.
אגם איסיקול
אגם איסיקול ילווה אתכם המון פעמים במהלך הטיול שלכם במדינה, וזה ממש כיף לשחות בתוכו – בניגוד לאגם סונג קול או הנהרות שתראו, כאן הטמפרטורה של המים היא לא משלגים שהופשרו ומאפשרת בהחלט שכשוך. בצ'ולפן אתא יש כמה מלונות על גדות האגם המלוח הזה וברובם יש חוף מוסדר ונוח לטבילה ושיזוף.
קרקול
העיר הרביעית בגדולה בקיריגיזסטן ובירת מחוז איסיקול היא קרקול. שם העיר נתון עד היום למריבה: השלטון הסובייטי קרא לה פרז'וולסק, על שם הגיאוגרף הרוסי ששפעל בה במאה ה-19. עם זאת, המקומיים מסרבים לקבל את השם הזה ומקפידים לקרוא לעיר החמודה הזאת קרקול, למרות שהמפה לפעמים תראה לכם את השם הרוסי.
ביקור בקרקול זו הזדמנות טובה להתרענן מהטרקים והיורטות: יש כאן מלונות טובים, וויפי מהיר, מסעדת בשרים נהדרת, חנויות, שוק גדול ואפילו טיפה חיי לילה. כדאי להקדיש כמה שעות לאתרי התרבות שלה:
מסגד דונגאן: המסגד הזה נראה טיפונת כמו מקדש טיבטי או סוג של שילוב עם פגודה יפנית. מדובר במסגד שנבנה ב-1904 ועבר את שנות השלטון הסובייטי כמחסן. יתכן ויבקשו מהנשים בכניסה כיסוי ראש, אם כי לנו ויתרו על זה.
הקתדרלה הרוסית הפרובוסלבית: נבנתה במקור מאבן בשנת 1872, נהרסה ברעידת אדמה ונבנתה מחדש מעץ ב-1895. הכניסה ללא תשלום, אם כי אסור לצלם בתוך הכנסייה (והיא גם לא מרשימה מבפנים בכלל).
גן הזיכרון: כמו כל דבר קירגיזי, גם גן הזיכרון של קרקול מכיל אלמנטים רוסיים עם פסל של אמא מולדת במרכזו (לא מרשים כמו מאמא רודינה של קייב) ואנדרטאות לזכר גיבורי מלחמה רוסים. מאחוריו נמצא גם גן זיכרון לזכר חללי קרקול וכן אנדרטה לציון גירוש כואב שהם עברו ב1916, כאשר רוסיה הצארית יישבה בכוח רוסים בשטח הנוודים המקומיים.
בישקק
העיר המפותחת ביותר במדינה והגדולה ביותר היא בירתה בישקק, שם גם נמצא שדה התעופה הבינ"ל. לבישקק הקדשנו יום אחד בלבד, שהתמקד בעיקר בשווקים שלה – ולתחושתי זה כיסה אותה די טוב. מחפשי המסיבות יקבלו פה את מבוקשם, אם כי עדיף להתייעץ עם מקומיים כדי שלא תפלו על מועדונים מפוקפקים…
שוק אוש במרכז העיר נחשב שוק תיירותי: כאן תוכלו לקנות כמויות של פירות יבשים להביא הביתה, מזכרות קירגיזיות, ממתקים ואפילו מוצרי חשמל ואלקטרוניקה.
שוק המכולות דורדוי: השוק ממוקם מחוץ לעיר הוא אתר מסחרי אליו מגיעים גם תושבים מקזחסטן ואוזבקיסטן השכנות: מדובר במרחב ענקי של מכולות על גבי מכולות ובכולן חנויות של בגדים, נעליים, מעילים ושאר טובין המגיעים מסין. אני ממליצה רק לחובבי השופינג הרציניים להגיע לשם, ובכל מקרה השגיחו טוב על הכיסים שלכם כי המעברים צפופים ומלאים בקונים.
הכיכר המרכזית של בישקק: בכיכר הזאת תראו מצד אחד את הגיבור מאנאס, אבי האומה הקירגיזית על סוסו, ומאחוריו את לנין, מנופף אל עתיד ורוד. יש כאן משמר כבוד לדגל עם משמרות מתחלפות וכן פארק קטן ומגונן עם פסלים נוספים, בהם אנגלס ומרקס.
מגדל בורנה
במרחק של שעה וקצת נסיעה מבישקק נמצא לו מיניארט עתיק, אתר מורשת של אונסק"ו ומסמליה של קירגיזסטן: מגדל בורנה, הפיזה של המדינה. המגדל, זכר לעיר מפוארת שהייתה שם בעבר וחלק ממסגד, מעט עקום ומתנשא לגובה של 25 מטרים. הכניסה לאתר בתשלום ומאפשרת טיפוס אל גג המגדל וכן טיול בין המצבות העתיקות והמיוחדות שיש שם.
קוצ'קור
קוצ'קור היא עיר קטנה עם אופי כפרי אליה עוברים בדרך לאגם סונג קול. נקודת העניין המרתקת של קוצ'קור היא שוק בעלי החיים האותנטי שלה, שם בסופי שבוע מתמקחים על סוסים, עיזים, כבשים, תרנגולות ופרות – ובסיום גם לוקחים אותם הביתה. מבלבד בעלי החיים יש שם מגוון דוכני שישליק, פירות, מאפים וכן בגדים.
מתי לטייל בקירגיזסטן
העונה הטובה למדינה הזאת יחסית קצרה: בין יוני לספטמבר זה הזמן המומלץ שלה, כאשר רק ביולי אוגוסט אפשר לעשות טרקים ממש רציניים (אחרת יש סכנה להסתבך בשלג). זמן טיול מומלץ הוא בין 12 יום לשלושה שבועות, תלוי בכמות הטרקים שתרצו לעשות.
איזה ציוד להביא לקירגיזסטן
קירגיזסטן מתאימה למטיבי לכת (ולסת, אבל זה כבר משהו אחר) ולכן דורשת ציוד טיולים איכותי: עדיף להגיע עם מוצ'ילה ולא מזוודה, עם תרמיל גב של 30 ליטר נוח להליכה ונעלי הרים טובות. כמו כן – אל תוותרו על מעיל או ג'קט מסוג סופט-של, מעיל גשם, ביגוד תרמי, כובע חם, צעיף וכפפות. אם אתם יוצאים לטרקים ארוכים כדאי להביא גם מכנסי סערה ושק שינה אלפיני. בגלל שמדובר במדינת עולם שלישי כדאי להצטייד גם באלכו-ג'ל לניקוי ידיים, נייר טואלט ומגבונים וכן תרופות. שימו לב שיש לא מעט טרקים ופעילויות בגובה של מעל 3500 מטרים, אז כדאי לשקול ליטול כדורים לטיפול במחלת גבהים אם אתם סובלים מהתופעה.
מפה אינטראקטיבית של קירגיזסטן
באזורים המסומנים ביקרנו בטיול.
פירוט המסלול המלא שעשינו בטיול של יאנג טרוולינג מופיע כאן. בגלל משחקי הנוודים קודם כל נסענו אל צ'ולפן אתא, משם אל קוצ'קור ואגם סונג קול ואז התחלנו להקיף את אגם איסיקול מדרום אל קרקול ובחזרה לצ'ולפן אתא ובישקק.
למארגני טיול עצמאיים אני ממליצה שלא לצאת לטרקים בלי הדרכה מקומית. נתקלנו במהלך הטיול בשלוש קבוצות מטיילים שונות שהלכו לאיבוד או הסתבכו בשלג שהסתיר את הדרכים והרטיב אותם לחלוטין. בקבוצות הפייסבוק יש המון המלצות על ספקים מקומיים במחירים נוחים וכדאי להשתמש בשירותיהם.
ואוו, אני חושבת שזאת פעם ראשונה שממש נחשפתי ליעד המרשים הזה. הוספת לי עוד חלום לרשימה…
לחלוטין אשמור לימי קירגיסטן. תודה!
וואו, סקירה נהדרת ותמונות מרהיבות. תודה!
כיף לשמוע 🙂
מרתק, עשית לי חשק לנסוע!
נראה מדהים! איזה כיף זה לגלות יעדים יפים שעדיין לא מאוד מתויירים
יואו! איזה טיול מטריף! חלום שלי להגיע גם לקירגיזסטן ומקווה שזה ייקרה בעתיד הקרוב (שומרת לי פה את הפוסט 😉 ).
נהניתי מאד מהיכולת לשלב בין תמונות ומסרים קצרים וברורים.
כל מי שקורא מבין את רוח הטיול והמשמעות שלו מבחינתך.
שווה !
שמחה לשמוע שאהבת מנחם!
מדהים טיול לא שגרתי . תודה לך הראת חלק מהארץ שבה נולדתי בעיקבות המלחמה הורי היו פליטים מפולין לפי הסיפורים האנשים שם קבלו אותה בחום והתחלקו במה שלא היה . מענין אם הם זוכרים את היהודים . תודה לך
הי חנה, תודה על התגובה המרגשת! שמחתי לשמוע
הקירגיזים אכן אנשים מאוד מאוד נחמדים ומסבירי פנים